BOERDERIJ UIT DE JAREN 193O KRIJGT EEN TWEEDE LEVEN

Deze zorgvuldig gerestaureerde buitenplaats ligt vlak aan een fjord. En gaat als vanzelf op in de omgeving met een discreet vernieuwde buitenkant en een volledig moderne binnenkant. Alle stijlkeuzes zijn ingegeven door trouw aan de oorsprong ervan – en de inspiratie komt bij de Britse toparchitect John Pawson vandaan.

3 juli 2018 door VIVIAN BOJE

Sinds begin jaren 1930 staat hij al hier, de onlangs gerenoveerde boerderij aan de Limfjord in het Deense Jutland. Er was niet veel aan gebeurd, dus het huis had dringend een update nodig, vooral ook om het eigentijds en milieuvriendelijk te maken. De ligging aan de fjord betekende echter dat het ontwerp aan beperkingen was gebonden. Maar dat was precies wat het gezin wilde: een nieuwe interpretatie van een typisch landhuis uit de jaren 1930, waar een renovatie aan de buitenkant niet opvalt, zodat het in de omgeving blijft passen. De inspiratie voor het strakke ontwerp komt van de Britse architect John Pawson, die met zijn minimalistische en bijna sacrale stijl een stempel heeft gedrukt op honderden gebouwen op aarde.

Het renoveren van een bestaand perceel heeft duidelijk voordelen. Het huis heeft zijn identiteit behouden dankzij de oude tuin met hoge bomen, bosjes, struikgewas en waterpoelen. Daaraan zijn bescheiden materialen toegevoegd die in de stijl passen, zoals een grijs dak van eternietplaten, gestuukte wanden en grof grind. Alleen de raampartijen zijn net iets groter dan de oorspronkelijke. Dus na de renovatie staat er nu nog steeds een boerderij die op natuurlijke wijze in de omgeving past.

‘We hebben geprobeerd om de tuin zo veel mogelijk te behouden, en er nieuwe heggen aan toegevoegd. Om ruimte te creëren, maar ook kleine beschutte oases. Met al zijn hoekjes heeft het huis vanzelf al fijne plekken, wat we zoveel mogelijk proberen te benutten,’ aldus de eigenaar.

Koop dit nummer voor € 6,95 in de winkel of online:

http://www.vipwinkel.nl/magazines/living/scandinavian-living-2018-03-11