© ANDREAS MIKKEL HANSEN

DE ZELFBOUWERS

Sara Martinsen en Mikkel Bøgh hebben hun strakke vakantiehuis helemaal zelf gebouwd. Met zijn tweeën. De moderne ‘schuur’ is zo indrukwekkend dat mensen die in het bos aan het wandelen zijn, blijven staan. Daar zal het stel aan moeten wennen.

13 september 2017 door NANNA JAKOBSGAARD

Het verhaal begint met een lastig perceel in het bos, aan de rand van een meer. Lastig in de ogen van veel potentiële kopers in elk geval, omdat er natuurbeschermingsregels gelden en er flink wat omgevallen bomen lagen. Sara Martinsen en Mikkel Bøgh zagen echter de mogelijkheden. Ze wilden sowieso al alleen bouwen op de plek waar de wetgeving dat toeliet en besloten zich in een gewaagd project te storten. De twee, die respectievelijk zelfstandig meubelontwerper en architect zijn, hebben alles zelf gebouwd – letterlijk.

‘Het was eigenlijk waanzin. Hoewel we door ons werk veel weten van bouwprocessen en materialen, maken we gewoonlijk alleen tekeningen. De ervaring in de praktijk, dat je zelf actief aan de slag gaat, die misten we,’ zegt Sara Martinsen.

Ze kochten het perceel omdat ze een tweede kind kregen en graag meer ruimte wilden. Maar in plaats van hun geld in dure vierkante meters in Kopenhagen te steken, waar ze alleen ’s avonds maar een paar uur van zouden kunnen genieten als de kinderen in bed liggen, kozen de twee ervoor in hun vrije tijd te investeren.

‘We wonen op 80 vierkante meter midden in de stad, wat als voordeel heeft dat we in drie minuten op de crèche van Hugo en de school van Andrea zijn en in vijf minuten op ons werk. Op vrijdagmiddag kunnen we de stekker eruit trekken en hiernaartoe gaan.

Voordat het echter zover was, waren Sara en Mikkel een jaar lang elk weekend aan het klussen, terwijl er een dreumes om hen heen rende. Soms zetten ze de kleine Hugo met wat speelgoed in een omheind stukje in het bos, zodat ze wisten waar hij was in al het bouwgeweld. Daarnaast keken ze avondenlang naar YouTube-filmpjes over dakdekken en met tips van bouwvakkers. Het tweetal heeft het hele bouwproces gedocumenteerd op Instagram, waar het project de naam Barn House Cabin heeft. 

Koop dit nummer voor slechts €3,95 i.p.v. € 6,95 in de winkel of online: http://www.vipwinkel.nl/magazines/living/scandinavian-living-2017-04-6