© IDA SCHMIDT

GENIETEN VAN WEIDSHEID, BUITENLUCHT EN RUST

In het noorden van het Deense Jutland, tussen paardenweiden en open velden, ligt een boerderij die op een geniale manier het oude, traditionele woonhuis combineert met een moderne aanbouw. Hier beleef je de hygge van de herfst op zijn best ...

19 oktober 2017 door HANNE VIND

Christina en Peter kochten de boerderij als vakantiehuis. Maar hoe vaker ze er waren, hoe enthousiaster ze werden over het buitenleven, dicht bij de natuur, en uiteindelijk besloten ze fulltime op het platteland te gaan wonen. Na een tijdje werd duidelijk dat ze een woonkamer misten. Ze gingen aan de slag met de restauratie en verbouwing waarmee de vorige eigenaar al was begonnen.

Samen met architectenbureau LBB3 kwamen Christina en Peter uit op een moderne aanbouw. Architect Peter Lind-Bonderup koos ervoor deze op te trekken uit dezelfde materialen als het oorspronkelijke huis, zodat er samen- hang tussen de gebouwen zou ontstaan. De vormentaal van het nieuwe deel wijkt echter sterk af van de rest. 

‘We kozen om twee redenen voor een gebouw met een plat dak. Ten eerste is de oude boerderij gebouwd in 1900 en uitgevoerd in materialen die toen voorhanden waren en constructies die toen mogelijk waren. De aanbouw bevindt zich in een hoek tussen twee langwerpige gebouwen en oogt als een strakke, zelfstandige unit. Ten tweede heeft de verblijfsruimte op de eerste verdieping van het hoofdhuis een fantastisch uitzicht over de velden, dat we graag wilden behouden. We zijn er dol op! Nu hebben we grote ramen die je kunt openschuiven. En dankzij de smalle, hoge ramen bij de hoeken valt er veel licht naar binnen en hebben we uitzicht in alle richtingen.’ 

Koop dit nummer voor € 6,95 in de winkel of online: http://www.vipwinkel.nl/magazines/living/scandinavian-living-2017-05