© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Met de zon in de rug

Dit perceel in de natuur is eigenlijk verkeerd gericht: de zon komt het grootste deel van de dag van achteren. Toch voelt het huis altijd licht en ruim aan. Kijk binnen in deze mooie vakantiewoning, waar je het hele jaar door geniet van de natuur, zowel binnen als buiten.

20 juni 2017 door CHRISTINA B. KJELDSEN

Het is alles hout wat er blinkt. Van het zilvergeverfde cederhout op de gevel tot de warme bekleding binnen. Van de naaldbomen die op het winderige perceel in het noorden van het Deense Seeland staan tot het vakantiehuis zelf, dat zich lijkt te vertakken als een boom die zich naar de zee richt. Het huis van 133 vierkante meter is ontworpen door architect Lotte Elkiær van het bureau Elkiær + Ebbeskov. De opdrachtgevers kenden het perceel al toen ze Elkiær inhuurden en wisten alles over de stand van de zon, de schaduwen van de bomen, de kleur van de heide en het unieke licht dat hier het hele jaar door heerst. Ze hadden namelijk al ink wat vakanties doorgebracht in een ouder huis op hetzelfde terrein.

‘Het is een natuurperceel dat we altijd al mooi hebben gevonden. Daarom wilden we het zo veel mogelijk in stand houden. In plaats van een huis met een tuin wilden we de natuur zijn gang laten gaan rond het huis. En uitzicht was natuurlijk belangrijk, onder andere op het water,’ vertellen de bewoners. De zon staat meestal achter het huis. De architectuur moest daarom vooral

zorgen voor voldoende daglicht in en om het huis. Elkiær kwam met vijf voor- stellen die rekening hielden met alle wensen van het gezin, zoals een grote gemeenschappelijke ruimte en een gastenverblijf. Eén ervan sprong eruit.

‘Dat had te maken met de hoeveelheid glas en het uitzicht naar alle kanten. Het was meteen duidelijk op welke manieren de zon zou binnenvallen.’

De architect was blij met hun keuze, want het was de variant die zijzelf ook het best bij de kavel en de opdrachtgevers vond passen.

‘Deze variant had ook zonder meer mijn voorkeur, omdat hij radicaler en interessanter was dan de andere. Het huis is ontworpen als een reeks open 

‘doosjes’, bijna een soort buitenruimtes met een dak erop, zonder dat er een bepaalde hiërarchie is. Het gebouw is open en transparant, zodat je er als je aankomt dwars doorheen kijkt naar het water,’ legt Lotte Elkiær uit. Ze gaat verder: ‘Ik zag voor me dat de bewoners steeds binnen én buiten zouden kunnen leven en zich ook binnen midden in de natuur konden wanen.’

De natuur komt helemaal tot aan het huis en wordt binnen genodigd door forse glaspartijen in de grote gemeenschappelijke ruimte. Deze kamer is ingericht in een simpele no-nonsensestijl die aansluit bij de architectuur en het leven dat de eigenaren op deze plek willen leiden.

‘We willen het hier graag eenvoudig houden, met weinig spullen, zodat we echt tot rust kunnen komen. Het huis is mooi van zichzelf met het hout, het glas en de natuur. Er hangt een bijzondere sfeer in een houten kamer. Het materiaal creëert samenhang en geeft een warm, natuurlijk gevoel. We vin- den het heerlijk om binnen te zijn, en tegelijkertijd is het een plezier om naar het huis te kijken als je bij het water staat,’ vertelt het gezin.

Hoewel de eigenaren zoals gezegd al veel vakanties hadden doorgebracht op deze plek, zaten ze afgelopen zomer voor het eerst in hun nieuwe huis. En dit debuut was een doorslaand succes.

‘Het was fantastisch om te ervaren dat alle ideeën van de architect echt werkten in de praktijk. Dat we de wanden helemaal weg konden schuiven en vrij konden bewegen tussen binnen en buiten. Vooral het e ect van de houten frames is geweldig. Ze zijn apart, en we kregen vaak de vraag wat er nou eigenlijk de bedoeling van was. Maar als je ze gebruikt, merk je dat het precies klopt. Je voelt je heel dicht bij de natuur.’