design beurs rotterdam Object
© Jan Willem Kaldenbach

Design in winters Rotterdam

Van 10 tot en met 12 februari vindt de design beurs OBJECT Rotterdam 2023 plaats in het HAKA-gebouw te Rotterdam. Het industriële HAKA-gebouw vormt het decor voor talloze gevestigde namen en jonge talenten uit de wereld van design.

Vierhavensgebied

OBJECT is net als voorgaande jaren onderdeel van de Rotterdam Art Week. Het HAKA-gebouw vormt voor bezoekers gedurende deze dagen een uitvalsbasis om het afwisselende Vierhavensgebied te ontdekken. In deze Rotterdamse buurt openen talloze ateliers hun deuren en zijn verschillende tentoonstellingen te bezoeken. Ook staat het Vierhavensgebied bekend om de vele designstudio's van onder andere Sabine Marcelis, Richard Hutten, Simone Post en Daan Roosegaarde. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen er gerust een dag voor uittrekken en de beurs combineren met een bezoek aan de Brutus artspace, het Keilepand of het nabijgelegen Steurgebouw.

design beurs rotterdam Object
© Ossip van Duivenbode

Aanjager

Het scouten van jong talent is ondertussen alweer in volle gang. Elk jaar worden nog onbekende designers op het gebied van meubel-, industrieel-, mode-, grafisch-, licht en textielontwerp in Rotterdam voor het voetlicht gebracht. Voor de ontwerpers betekent dit een eerste opstap naar het werkveld en voor bezoekers een kans om iets origineels te bemachtigen. Het interdisciplinaire platform biedt een speels alternatief voor de meer traditionele designbeurzen en trekt zowel professionals als consumenten aan. In gesprek met de makers komen bezoekers tot interessante en inspirerende inzichten en regelmatig rollen hier opdrachten uit. OBJECT vormt zo een belangrijke springplank voor een nieuwe lichting ontwerpers en staat bekend als aanjager van de designindustrie.

design beurs rotterdam Object
© Pierre Banoori
design beurs rotterdam Object
© Almicheal Fraay

Laagdrempelig

De organisatie vindt het belangrijk om het laagdrempelige karakter van de beurs te behouden. "We verwelkomen altijd veel jongeren en mensen die niet als vanzelfsprekend een galerie of museum binnenstappen. Zowel voor deelnemers als bezoekers moet de beurs toegankelijk blijven juist nu overal de prijzen omhoogschieten", aldus Anne van der Zwaag, directeur van OBJECT Rotterdam. Over de toekomst van de designindustrie is ze optimistisch. "Interieur is voor iedereen relevant en mensen zijn altijd benieuwd naar in het oog springende trends en duurzame materiaaltoepassingen. De nieuwste ontwerpen zijn ook opvallend speels en uitbundig, dat zie je wel vaker in tijden van crisis."

design beurs rotterdam Object
© Jan Willem Kaldenbach