Ölandsbrood met kruiden

Zelfgebakken brood van ölandstarwe met salie, rozemarijn en olijfolie.

Ölandsbrood met kruiden

Koud rijzen is handig en vereist slechts een kleine hoeveelheid gist, vers meel en een mixer die het deeg lang kan roeren. Het resultaat is een indrukwekkend en aantrekkelijk brood dat bij alle drie de gerechten wordt geserveerd.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 groot brood

Koud gerezen deeg

  • 10 dl koud water
  • 20 g gist
  • 2 el vloeibare honing
  • 2 el olijfolie
  • 2 el grof zout
  • 500 g volkoren ölandstarwemeel
  • 600 g gezeefd ölandstarwemeel

Decoratie

  • Olijfolie
  • Chilivlokken, basilicumblaadjes, salie, rozemarijn, tijm
  • Zeezout

Bereidingswijze:

Dag 1

  1. Doe het water in een kom en los hierin de gist op.
  1. Voeg honing, olijfolie en zout toe en kneed eerst het volkoren ölandstarwemeel en daarna het gezeefde ölandstarwemeel door het deeg.
  1. Mix het deeg gedurende een lange tijd met een keukenmachine (ongeveer 15 minuten) tot het dik is en een papachtige consistentie heeft. Doe evt. een glutentest waarbij je een klein klontje deeg neemt en het uitrekt. Als je het licht erdoor kunt zien zonder dat het deeg kapot gaat, is het voldoende gekneed.
  1. Zet het deeg in de koelkast tot de volgende dag.

Dag 2

  1. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een stuk bakpapier. Rol het deeg een beetje op aan de zijkanten zodat het een mooie vorm krijgt. Laat het deeg een paar uur afgedekt rijzen.
  1. Zet de oven op 250°C in de heteluchtstand. Laat een bakplaat in de oven staan zodat deze goed is opgewarmd. Rol het deeg een beetje op rond het brood, sprenkel er olijfolie over, bestrooi met zeezout en garneer met chilivlokken en verschillende kruiden.
  1. Verlaag de temperatuur naar 225°C en leg het brood met het bakpapier op de hete bakplaat. Bak het brood ca. 30 minuten. Laat het brood afkoelen op een bakrooster voordat je het aansnijdt.