Zuurdesembolletjes

Zuurdesembolletjes

Het is oergezellig, zo’n zondagochtend met een ontspannen brunch. Met een klein beetje voorbereiding zet jij echte Deense 'Ryndstykker' op tafel - zuurdesembolletjes! Het is hip én traditioneel tegelijk, en bovenal heel lekker zo'n zuurdesembroodje.

Zuurdesembolletjes

Circa 9 stuks

Voor deze broodjes is zuurdesem nodig, dus enige planning is vereist. Begin er zo’n vier dagen van tevoren mee, of koop kant-en-klare zuurdesem als dat beter uitkomt. Het resultaat: knapperige, rustieke broodjes die een nachtje hebben gerezen.

Zuurdesem

  • 60 gram tarwebloem
  • 25 gram roggemeel
  • 30 gram volkorenmeel
  • 2 dl water

Meng de meelsoorten in een schaal en roer het water er goed doorheen. Laat 4 dagen afgedekt op het aanrecht staan. Roer tussentijds een paar keer door. De desem is klaar als hij naar bier ruikt.

Deeg

  • 5 g gist
  • 3 dl koud water
  • 2 dl zuurdesem
  • 1 eetlepel zeezout
  • 90 gram havermout
  • circa 350 g tarwebloem
  • wat olijfolie

(1) Doe gist, water, zuurdesem, zout en havermout in een keukenmachine en meng er deeg van. Voeg de bloem beetje bij beetje toe. Niet alle meelsoorten absorberen evenveel water, dus deze hoeveelheden zijn slechts indicatief. (2) Start met lage snelheid en laat de machine steeds iets sneller draaien. Als het deeg loskomt van de randen, soepel is en draden vormt, kneed het dan nog circa 10 minuten goed door in de machine op matige snelheid. (3) Druppel wat olijfolie over het deeg en laat het minimaal een nacht afgedekt in de koelkast rijzen. (4) Neem het deeg uit de koelkast en laat het 1 uur staan op kamertemperatuur, of langer als je daar het geduld voor hebt. Strooi dan bloem op een plank, wentel de deegbal erdoor, vorm er bolletjes van en leg ze op een stuk bakpapier. (5) Verwarm de oven voor op 250 °C met een bakplaat erin. Leg de bolletjes op de hete bakplaat, verlaag de temperatuur tot 225 °C en bak de broodjes circa 20 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.

brunch zuurdesembolletjes

Lees ook: