12 personen

Een kruidige taart die eruitziet als een cadeau, daar smelt ieder hart van. De cake is lekker zwaar met een mooie vulling van pomerans, chocolade, zuidvruchten en noten. Bak de taart in een vierkante vorm, bestrijk hem met chocoladeglazuur en versier hem rijkelijk. Pak hem dan mooi in en geef hem weg.

Kersttaart

  • 175 g noten, zoals amandelen, hazelnoten en walnoten
  • 150 g zuidvruchten, zoals dadels en rozijnen
  • 50 g pure chocolade
  • 75 g marsepein
  • 50 g pomerans (zure sinaasappel)
  • 50 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 1 mespuntje zeezout
  • 50 g rietsuiker
  • 3 eieren

Chocoladeglazuur

  • 75 g boter
  • 200 g poedersuiker
  • 35 g cacao
  • 2 tl vanillesuiker
  • 150 g roomkaas naturel

Garnering

  • Dropballetjes, bijvoorbeeld zout & caramel of salmiak van het Scandinavische Bülow
  • Cacao-amandelen chocoladeparels cacao
  • Bevroren bramen

Een donkere droom van een chocoladetaart – je steekt er wat werk in, maar dan héb je ook wat.

© Foto: Tia Borgsmidt, Recepten en styling: Lone Kjær

Hier is hoe je het doet:

Kersttaart

  1. Verwarm de oven op 175°.
  2. Hak de noten, zuidvruchten en chocolade grof. Verkruimel de marsepein. Snijd de pomerans in kleine blokjes en roer alles door elkaar in een grote kom.
  3. Roer bloem, bakpoeder, specerijen, zout en suiker door elkaar in een kom. Schep het zuidvruchtenmengsel erdoor.
  4. Roer de eieren er een voor een door en maak er een samenhangend deeg van.
  5. Bekleed een vorm van circa 20 x 20 cm met bakpapier en verdeel het deeg erover. Strijk de bovenkant glad.
  6. Bak de cake op 35-40 minuten in de oven. Laat de cake afkoelen.

Chocoladeglazuur

  1. Roer alle ingrediënten voor het chocoladeglazuur door elkaar en schep het mengsel in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
  2. Neem de taart uit de vorm en leg hem eventueel in de cadeaudoos voor je hem garneert.
  3. Spuit een mooi patroon van het chocoladeglazuur op de taart en garneer hem rijkelijk.
  4. Zeef er ten slotte wat cacao boven en verdeel de bevroren bramen over de taart.
  1. Begin met de taart zelf. Zet de ingrediënten klaar: de noten, zuidvruchten, chocolade, marsepein en pomerans in een kom en de rest van de ingrediënten in een andere kom.
© Foto: Tia Borgsmidt, Recepten en styling: Lone Kjær
  1. Meng deze ingrediënten door elkaar en voeg de eieren een voor een toe.
© Foto: Tia Borgsmidt, Recepten en styling: Lone Kjær
  1. Bekleed een vorm met bakpapier en verdeel het deeg erover.
© Foto: Tia Borgsmidt, Recepten en styling: Lone Kjær
  1. Roer de ingrediënten voor het glazuur door elkaar en schep het mengsel in een spuitzak.
© Foto: Tia Borgsmidt, Recepten en styling: Lone Kjær
  1. Laat de taart na het bakken goed afkoelen.
© Foto: Tia Borgsmidt, Recepten en styling: Lone Kjær
  1. Spuit het chocoladeglazuur op de taart in rijen.
© Foto: Tia Borgsmidt, Recepten en styling: Lone Kjær
  1. Garneer de taart met bijvoorbeeld dropballetjes of gecoate amandelen.
© Foto: Tia Borgsmidt, Recepten en styling: Lone Kjær
  1. Strooi er ten slotte cacao overheen.
© Foto: Tia Borgsmidt, Recepten en styling: Lone Kjær