Maak je eigen komboecha met de smaak van vlierbloesem en framboos

De twee vrienden achter Klint & Bro helpen je hier bij het maken van je eigen komboecha.

komboecha
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Komboecha voor beginners

Klint & Bro laat je hier zien hoe je aan de slag kunt met het maken van je eigen komboecha. Er zijn ook tal van online communities waar je tips en trucs kunt vinden en delen, evenals Facebook-pagina's waar je een 'starter' (SKOBY) kunt vinden.

Voordat je begint met het brouwen van komboecha:

  • Koop een komboecha-zwam (SCOBY) en leg hem in een komboecha-brouwsel, dat wil zeggen, de hoeveelheid die je nodig hebt om je eerste brouwsel te starten.
  • Elke keer dat je een nieuw brouwsel maakt, wordt een nieuwe komboecha-zwam gevormd - het origineel plus een nieuwe die er bovenop ligt. Bewaar altijd een komboecha-zwam als back-up voor het geval er iets gebeurt met zwam die je gebruikt.
  • Als je een komboecha-zwam wilt bewaren, kun je deze in een afgesloten glas doen met een beetje vers gezette thee met suiker en dit in de koelkast bewaren.

Vlierbloesem komboecha

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 liter

Je hebt het volgende nodig:

  • 40 g vlierbloesem (het liefst meer)
  • 160 g suiker
  • 1½ liter water
  • liter komboecha (ongeveer 10% van de totale hoeveelheid)
  • ½ komboecha-zwam (SCOBY)

Bereidingswijze:

  • Meng water en komboecha door elkaar en los de suiker erin op.
  • Doe de vlierbloesem in een glas/pot van 5-10 l, en giet de vloeistof erin zodat de bloesem onder komt te staan.
  • Leg een theedoek over het glas en wikkel een elastische band om de rand om de theedoek op zijn plaats te houden.
  • Laat de bloesem 1-2 dagen in de vloeistof weken.
  • Na 1-2 dagen: Zeef de bloesems eruit, voeg de komboecha-zwam toe en laat de komboecha staan en volledig fermenteren (idealiter op 20 tot 25 graden op een schaduwrijke plaats, bijvoorbeeld op de keukentafel in een donkere hoek).
  • Proef het brouwsel elke dag totdat het de balans tussen zuur en zoet heeft die je lekker vindt. De komboecha kan dan direct gedronken worden of in flessen worden gegoten en in de koelkast worden bewaard.

Frambozen komboecha

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 liter

Je hebt het volgende nodig:

  • 40 g frambozen (het liefst meer)
  • 160 g suiker
  • 1½ liter water
  • liter komboecha (ongeveer 10% van de totale hoeveelheid)
  • ½ komboecha-zwam (SCOBY)

Bereidingswijze:

  • Meng water en komboecha door elkaar en los de suiker erin op.
  • Doe de frambozen in een glas/pot van 5-10 l en giet de vloeistof erbij zodat de frambozen onder komen te staan.
  • Leg een theedoek over het glas en wikkel een elastische band om de rand om de theedoek op zijn plaats te houden.
  • Laat de bloesem 1-2 dagen in de vloeistof weken.
  • Na 1-2 dagen: Zeef de frambozen eruit, voeg de komboecha-zwam toe en laat de komboecha dan staan en volledig fermenteren (idealiter op 20 tot 25 graden op een schaduwrijke plaats, bijvoorbeeld op de keukentafel in een donkere hoek).
  • Proef het brouwsel elke dag totdat het de balans tussen zuur en zoet heeft die je lekker vindt.
  • De komboecha kan dan direct gedronken worden of in flessen worden gegoten en in de koelkast worden bewaard.