4 personen

Gebakken polenta

  • 150 g polenta
  • 6-8 dl kokend water
  • Zoutvlokken en peper
  • Olijfolie om te bakken

Pepersaus

  • 1 kleine ui
  • 2 el grofgehakte peper
  • 1 el olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 dl kersenwijn
  • 5 dl runderfond
  • 25 g koude boter in blokjes
  • Zoutvlokken en peper

Lam

  • 2 lamsfilets à circa 200 g
  • zoutvlokken en peper
  • 2 takjes rozemarijn
  • 6-8 plakjes parmaham
  • keukentouw
  • 1 el olijfolie

Erbij

  • 300 g sperziebonen
  • 2 el zwarte olijven
  • Rasp van 1 biologische citroen
  • Olijfolie
  • Wat zilveruitjes
  • Zuring
  • Zoutvlokken en peper

Lam hoort bij Pasen, hier geserveerd met een heerlijke saus op basis van kersenwijn. Bord van Tavolamia, wit bestek van Merci Merci.

© Foto: Tia Borgsmidt, Recepten & styling: Lone Kjær

Hier is hoe je het doet:

Gebakken polenta

  1. Breng het water aan de kook en voeg de polenta toe.
  2. Roer tot hij dik wordt en kook hem op laag vuur zoals aangegeven op de verpakking.
  3. Breng op smaak met zoutvlokken en wat peper. Doe de polenta in een met bakpapier bekleed bakje en dek af.
  4. Zet een paar uur in de koelkast.

Pepersaus

  1. Pel de ui en hak hem fijn. Rooster de gehakte peper circa 1 minuut in een droge koekenpan tot deze gaat geuren. Voeg de olijfolie toe en fruit de ui kort. Voeg de balsamicoazijn toe en laat die verdampen.
  2. Schenk de kersenwijn in een steelpan en kook tot de helft in. Voeg de fond toe en kook weer tot de helft in. Monteer de saus met de boter en breng op smaak met zoutvlokken en peper.

Lam

  1. Wrijf de lamsfilets in met zoutvlokken en peper en leg op beide stukken een takje rozemarijn. Wikkel de ham eromheen en bind het vlees op met keukentouw.
  2. Verhit de olie in een koekenpan en braad de lamsfilets bruin. Bak ze dan in een ovenschaal circa 3 minuten op 180 °C. Haal het vlees eruit en laat het circa 5 minuten rusten.

Erbij

  1. Maak de bonen schoon, snijd ze doormidden en stoom ze 5 minuten. Laat ze uitlekken en meng dan de olijven en citroenrasp erdoor. Breng op smaak met olijfolie, zoutvlokken en peper.

Serveren

  1. Snijd de polenta in vier mooie plakken.
  2. Verhit de olie in een koekenpan en bak de polenta tot hij warm is en aan beide zijden goudbruin.
  3. Snijd het lam in plakken.
  4. Serveer het lam met de bonen, polenta en pepersaus.
  5. Garneer met zilveruitjes en zuring.