© Getty

5 briljante toepassingen van het water uit je condensdroger

Heb jij een condensdroger in huis? Dan kun je het opgevangen water maar beter niet zomaar weggieten, als het reservoir geleegd moet worden. Het water heeft namelijk fantastische eigenschappen die voor hergebruik in de rest van het huis voor de hand liggen. Kijk maar hier!

Wij weten het goed. De wasdroger is niet goed voor het milieu én voor de duurzaamheid van de kleding - en de meeste was kunnen we gemakkelijk aan de lijn drogen.

Maar als je nog steeds niet helemaal zonder kunt, en jouw type droger is een condensdroger (dat wil zeggen, dat de droger het water uit de kleding in een bak verzamelt, die vervolgens geleegd moet worden), giet het water dan niet door de afvoer weg! Het water kan namelijk voor andere doeleinden hergebruikt worden, en zelfs beter zijn dan gewoon kraanwater.

Het water uit de droger heeft namelijk briljante eigenschappen!

Wanneer het water condenseert tijdens het droogproces (vandaar de naam condensdroger), verdampt het uit de kleding en wordt het als water opgevangen in de watertank van de droger. En tijdens dit proces verandert het water in wijn!

Of... toch niet helemaal.

Maar het water is wel goud waard, vooral voor wie in gebieden met hard water - met veel kalk - woont.

Want wanneer het water tijdens het drogen verdampt, komen er geen kalk en mineralen mee, legt Anette Werner uit, senior consultant gespecialiseerd in textiel bij het Technologisch Instituut.

  • De kalk kan niet verdampen, maar blijft in het textiel zitten. Zo is het water uit de droger zachter dan wat je uit de kraan hebt, zegt ze.

En kalkvrij water is fantastisch om te gebruiken voor diverse klusjes in en om het huis. Hier zijn er een paar:

© Andreas Mikkel Hansen

5 toepassingen voor je condenswater

Het condenswater is geschikt voor een veelheid aan taken in huis: van schoonmaken, waarbij je kalkvlekken vermijdt, tot het water geven van planten die niet van kalk houden.

Je kunt het water door een koffiefilter gieten voordat je het gebruikt, zodat je er absoluut zeker van bent dat het geen resten wasmiddel en wasverzachter of vezels uit de kledingmaterialen bevat.


1 Gebruik het voor spiegelglanzende ramen

Wie heeft er geen hekel aan strepen en kalkvlekken op de ramen?

Er is een reden waarom veel glazenwassers kalkvrij water gebruiken als ze de ramen lappen.

De kalk in gewoon kraanwater kan strepen op de ramen veroorzaken en ze vettig maken, maar je kunt dit voorkomen door kalkvrij condenswater uit uw wasdroger te gebruiken.

En voilá! – ineens is het veel gemakkelijker om glanzende ramen te krijgen.


2 Geeft het aan kalkgevoelige planten

De meeste planten houden niet van kalk en daarom is het condenswater uit je wasdroger ideaal om je potplanten water mee te geven.

Dit geldt vooral voor bepaalde planten, zoals orchideeën, azalea's en gardenia's, die bijzonder gevoelig zijn voor hard water - ze kunnen de grote hoeveelheden kalk eenvoudigweg niet verdragen.


3 Schoonmaken zonder kalkstrepen in de keuken en badkamer

Vervelende kalkstrepen op de tegels en vlekken op de kranen kennen we waarschijnlijk allemaal wel.

In de badkamer en in de keuken is het gemakkelijk om de kalk te vervloeken en vaak moeten we agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken om de witte vlekken te verwijderen.

Het condenswater uit de wasdroger kan hierbij een uitkomst zijn, omdat het geen kalk bevat en daarom uitstekend geschikt is voor het reinigen van vooral deze ruimtes.


4 Voorkom kalkvlekken bij het besproeien van je planten

Heb je exotische kamerplanten in huis? Dan beloven we dat ze je dankbaar zullen zijn, als je ze besproeit met het water uit de condensdroger.

Veel kamerplanten gedijen bijzonder goed in een vochtige omgeving, en dat vergt zo nu en dan een zelfgemaakte plensbui. Door ze te besproeien met condenswater in plaats van water uit de kraan, voorkom je dat de bladeren verkleuren door de kalk – terwijl ze genieten van een vochtig momentje in het droge, Nederlandse binnenklimaat. SLIM!


5 Gebruik het water in de stoomstrijkijzer (als je in een gebied woont met bijzonder hard water)

Vroeger was het belangrijk om gedemineraliseerd of gedestilleerd water in het stoomstrijkijzer te gebruiken, maar tegenwoordig kunnen de meeste nieuwere strijkijzers het water rechtstreeks uit de kraan verwerken. Maar niet als je in gebieden met bijzonder hard water woont.

Woon je in een gebied met veel kalk in het water, dan is het aan te raden een mengsel van gedemineraliseerd/gedestilleerd water en kraanwater te gebruiken in een verhouding 50/50. En hier kun je het gedemineraliseerd/gedestilleerd water vervangen door het gecondenseerde water uit de wasdroger.

De meeste fabrikanten adviseren om alleen gedemineraliseerd/gedestilleerd water te gebruiken. Vergeet dus niet om het gecondenseerde water te mengen met leidingwater.