Rainer Daumiller chairs

De grootste meubeltrend van 2023 is sculpturaal en een tikje lomp – op precies de goede manier

Hate it or love it? In het nieuwe jaar maakt grenen een comeback. Maar oordeel niet te snel en kijk hoe mooi dit materiaal ook alweer is.

More is more

De meningen zullen zeker verdeeld zijn, want in tegenstelling tot less is more schreeuwt deze trend met zijn enorme volume absoluut more is more. We hebben het over grenen meubelen!

Misschien bepaalt je leeftijd mede wat je vindt van deze grote meubeltrend. Voor sommigen zal het een element zijn van een organisch en modern karakter. Voor anderen zal het herinneringen oproepen aan vroeger, toen veel meubels praktisch en betaalbaar waren – in plaats van visueel aantrekkelijk.

De knoestrijke budgethoutsoort beleeft momenteel een ware comeback, maar dan anno nu. Anders dan de eeuwig klassieke kastsystemen, die met name in de jaren '80 en '90 een plek waren voor menig boekencollectie en potplanten. Nu zien we massieve grenen blokken en planken getransformeerd tot bombastische houten meubelen in een bijna lomp maar sculpturaal ontwerp. Het gebruikte hout en de verschillen in aantal knoesten versterken het ontwerp en maken het meer dan een praktische aankoop.

gubi daumiller chair

De Daumiller Chair is geïnspireerd op de traditionele Deense melkkrukken en de China Chair van Hans J. Wegner. Dit is de versie geproduceerd door Gubi.

Gubi

Een van de merken die de trend in 2023 omarmt is Gubi.

Het Deense merk maakte eind 2022 bekend dat hun designportfolio in de toekomst ook de Daumiller Chair zal bevatten: een stoere eettafelstoel in golden pine. De stoel zag voor het eerst het levenslicht in 1977, toen Hirtshals Sawmill het ontwerp van Rainer Daumiller werkelijkheid maakte. Het idee achter het ontwerp was om een stoel te maken die bestand was tegen het intensief gebruik zowel door kinderen als volwassenen. En misschien is dat precies wat grenen meubelen aantrekkelijk maakt: het zijn solide, duurzame investeringen.

Rainer Daumiller chairs Gubi
© Gubi

Laat je inspireren

We zien dat steeds meer merken volgen en het materiaal omarmen. Magniberg, dat met groot succes vierkante meubels van gepigmenteerd grenenhout maakt, en Karup Design zijn voorbeelden van merken die het materiaal gebruiken en laten zien hoe mooi het kan zijn.

Laat je inspireren door deze ontwerpen en merken en bepaal zelf of dit materiaal iets is wat in jouw huis past of niet.