© Maria Vous

Zweedse opruimtrend gaat de wereld over - lees hier alles over de grote doodsschoonmaak

Marie Kondo heeft het leven volgens haar eigen principes allang opgegeven. Haar drukke bestaan met een gezin van vijf stond in de weg. Wellicht is deze Zweedse opruimmethode het nieuwe alternatief!

Een schoon en opgeruimd huis zorgt voor rust om je heen – en in je hoofd.

Maar het is niet altijd gemakkelijk om de rommel op afstand te houden. Terwijl de jaren verstrijken, groeien de verzamelingen en barst de dagelijkse tornado gewoon los.

En als we kijken naar de populariteit van Feng Shui-reiniging, boeken over schoonmaken en Marie Kondo's binge-waardige Netflix-serie, zijn er duidelijk velen die beter in het opruimen willen worden.

De laatste jaren is er een heel bijzondere schoonmaaktrend uit Zweden opgekomen. En ondanks de morbide naam is het hoogstwaarschijnlijk een methode waar velen hun voordeel mee kunnen doen.

© William Dam Boghandel

Doodsschoonmaken ... wat zeg je?!

De methode komt uit het boek Döstädning – The Gentle Art of Swedish Death Cleaning van Margareta Magnusson, die met de lancering van het boek in 2017 tegenwoordig kan profiteren van de titel van bestsellerauteur.

De onaangenaam klinkende schoonmaaktrend staat ook centraal in een nieuwe tv-serie met Amy Poehler, die op 27 april in première ging (echter alleen in de VS).

Doodsschoonmaken klinkt misschein een beetje morbide, maar in feite gaat de methode meer over het leven, dan over de dood.

Kort gezegd komt het erop neer, dat je nu al je spullen moet opruimen, zodat het voor je nabestaanden makkelijker wordt, wanneer je bent overleden.

Klinkt dat hard? Wellicht. Maar niet alleen je dierbaren zullen er baat bij hebben - het komt ook jou, je dagelijks leven en je geestelijke gezondheid ten goede.

De grondige sortering dwingt je namelijk om je spullen op te ruimen, zodat je alleen de belangrijkste spullen bewaart en het geeft een overzicht van wat je daadwerkelijk in je verzameling hebt.

Het creëert niet alleen ruimte in huis, op zolder en in de kelder - het zorgt er ook voor dat de hersenen minder gestrest raken, zodat je je met een gerust hart kunt concentreren op het belangrijkste: genieten van het leven.

Je kunt je hele leven aan de doodsschoonmaak doen

Het klinkt misschien als een extreme grote schoonmaak, die alleen bedoeld is voor mensen ouder dan 70 jaar. Maar de mentale reserve die de methode oplevert, komt mensen van alle leeftijden ten goede.

Het zijn niet alleen oude meubels en nutteloze cd's die opgeruimd moeten worden. De methode kan ook worden doorgetrokken naar het digitale universum, waar je de eindeloze hoeveelheden foto's, video's en oude documenten doorneemt, die verborgen zijn op je telefoon, tablet en computer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

4 tips om mee aan de slag te gaan met Zweedse doodsreiniging

Het belangrijkste – en misschien wel het moeilijkste – is om te beginnen. Daarom hebben we de beste tips verzameld over hoe je jezelf kunt storten op de effectieve methode.

1 Begin eenvoudig – en met de minst persoonlijke dingen

Je hoeft niet te stoppen, voordat je zelfs maar bent begonnen – en er moet natuurlijk tijd zijn om te genieten van de herinneringen aan oude foto's en persoonlijke papieren.

Daarom moet je beginnen met de meest voor de hand liggende: de kledingkast. Hier is er minimale emotie, die een ruwe sortering in de weg kan staan.

2 Geef je spullen weg

Als je dingen hebt waarvan je denkt dat ze meer waarde zullen hebben voor anderen dan voor jezelf, kun je ze stilletjes beginnen weg te geven. Het kan zowel jezelf als de ontvanger vreugde brengen - als je goed hebt nagedacht.

Zorg ervoor dat je alleen dingen geeft, die passen bij de persoon en diens levensstijl. Het kan zowel nauwere banden creëren, als goede verhalen naar voren brengen. Maar het vereist dat je de juiste persoon vindt, die dit juist zal waarderen.

3 Bewaar het meest waardevolle

Hand op het hart. We houden ervan om onbeduidende - zelfs nostalgische - dingen zoals oude schoolpapieren, diploma's en souvenirs te bewaren. Ze toveren een glimlach op je gezicht en roepen herinneringen op, maar ze zijn zeker niet het meest waardevolle dat we bezitten.

Bewaar dit soort dingen in een persoonlijke geheugenbox, die je markeert als "Gooi weg". Zo kun je de herinneringen terugkijken wanneer je maar wilt – en als je er op een dag niet meer bent, wordt het zonder aarzelen weggegooid.

4 Vraag om hulp

Als je te maken hebt met een lang leven van problemen die moeten worden opgelost, kan het een goed idee zijn om een helpende hand in te schakelen aan wie je al je vragen kunt stellen - en waarmee je je gedachten en overwegingen kunt wenden.

Het is ook een goed idee om je naasten over het project te vertellen, zodat zij hulp kunnen bieden of zich kunnen uitspreken als er iets in het bijzonder is waarin zij geïnteresseerd zijn.

De nieuwe Marie Kondo?

De Zweedse trend heeft de wereld stormenderhand veroverd – en sommigen gaan zelfs zo ver dat ze de auteur, Margareta Magnusson, de nieuwe Marie Kondo noemen.

De methode is zo populair geworden, dat deze nu ook wordt toegepast in een gelijknamige tv-serie. Daarin helpen drie Zweedse experts in de doodsschoonmaak Amerikanen met het opruimen van hun huis terwijl ze zich alle goede dingen in het leven herinneren.

Want doodsschoonmaak gaat eigenlijk over de goede dingen in het leven. De goede herinneringen, die verborgen zijn in je spullen en alle goede dingen die je nog tegoed hebt. En een opgeruimd huis geeft daarvoor ruimte om je op te concentreren.

Succes met opruimen!