© Birgitta Wolfgang

CÔTE DE SONT

Transparantie, samenhang en kwaliteit. Dit huis ten noorden van Kopenhagen heeft een transformatie doorgemaakt, met als resultaat een keuken – en een uitzicht – van wereldklasse.

15 november 2018 door Erik Rimmer
© Birgitta Wolfgang
© Birgitta Wolfgang

De ochtendzon boven de sont is door het hele huis te zien. Het uitzicht was dan ook een van de hoofddoelen van de ingrijpende verbouwing.
De gevels zijn met behulp van glaspuien en ramen doorzichtig gemaakt en de woonkamer, eetkamer en keuken lopen nu in elkaar over, maar kunnen desgewenst met glazen deuren worden afgescheiden. 

© Birgitta Wolfgang

De keuken wordt veel gebruikt, en Anne-Louise Kastbjerg heeft hem zo geplaatst dat hij de terrassen op het oosten en westen met elkaar verbindt. Het daklicht zorgt voor natuurlijk licht. Het inductiefornuis en de wasemkap zijn van Miele, de wasemkap komt automatisch omlaag als je het fornuis gebruikt. De zandkleur op de fronten ziet er bij elk weertype anders uit. Voor het werkblad is hetzelfde hout gebruikt als op de vloeren en trappen elders in huis. Zo ontstaat er samenhang. 

© Birgitta Wolfgang

Er is heel veel bergruimte in de keuken. De functies die veel plaats innemen, zijn naar het westen gericht. 

Op zo’n typisch Deense zomerdag als vandaag laat het huis zich van zijn allerbeste kant zien. ’s Ochtends geven de reflecties van het zonlicht op de zee de wolken en de kamers van het huis een gouden gloed. En even na achten in de avond, wanneer we de laatste foto nemen, gaat de zon langzaam onder terwijl we samen met de bewoners in de tuin van een goede maaltijd genieten. We hebben het erover hoe belangrijk het is om je huis in te richten naar je eigen dagelijkse behoeften – en niet naar die enkele keer dat je gasten hebt. En over wat het toevoegt als je de natuur weet in te vangen in je woning. We zijn ten noorden van Kopenhagen, aan een van de populairste kustlijnen van het land. De bewoners kochten het huis met name vanwege de unieke ligging. Het gebouw zelf was een gesloten object, dat nodig aan een renovatie toe was. Een paar maanden lang observeerden de eigenaren hoe het daglicht veranderde. Anne-Louise Kastbjerg, die de verbouwing voor haar rekening nam, legt uit waarom.

‘Als je een huis koopt of gaat bouwen, is het van belang om zelf te ervaren hoe het gebouw zich tot het licht en de natuur verhoudt. Je moet je ogen openen voor het verglijden van de dag en de wisseling van de seizoenen. De grote kwaliteit van deze plek is het uitzicht op de Sont. Ik heb de plattegrond van het huis dan ook ingrijpend veranderd om de zee overal een rol te laten spelen. Midden in het huis heb ik een kern met secundaire ruimtes ontworpen, met daaromheen een meer open gedeelte, waardoor er door het hele huis lange, doorgaande lijnen lopen. Zo ontstaat er transparantie en wordt het licht optimaal benut.’ 

© Birgitta Wolfgang

De trappen zijn dichter naar de kern van het huis gebracht en zo ontworpen dat ze fraaie sculpturen vormen van hout en glas. 

De keuken is verplaatst, waardoor hij een verbinding vormt tussen de terrassen op het oosten en westen, want de bewoners zijn dol op koken. Het eerste kopje koffie van de dag drinken ze met uitzicht op de Sont, en de avondthee in de tuin op het westen. De vele terrassen, die de baan van de zon rond het huis volgen, geven je het gevoel aan de Franse Rivièra te zijn. Om die sfeer te versterken, heeft Kastbjerg platanen in de tuin laten planten, die met de jaren een karakteristieke zilverkleurige stam krijgen. De vrij bescheiden tuin oogt groter doordat hij zeer doordacht is uitgevoerd. Hij heeft twee terrassen – een in de zon en een meer in de schaduw – en er is een minimalistische lijnvoering van de achtertuin naar het huis. 

© Birgitta Wolfgang

In de eetkamer staat een tafel van Cassina, die met uitschuifbladen eenvoudig groter kan worden gemaakt. De doorzichtige stoelen zijn van Philippe Starck voor Kartell. Het kunstwerk is van Alechinsky. 


6 IDEEËN UIT DEZE VILLA 

© Birgitta Wolfgang

1. Je kijkt dwars door het huis heen, en dat geeft het karakter. 

© Birgitta Wolfgang

 2. De favoriete ochtendplek is dit hoekje – uit de wind en met een fenomenaal uitzicht over de Sont. 

© Birgitta Wolfgang

3. De schappen in de wijnkelder zijn van geolied eiken en vallen mooi in elkaar. Kies in het hele huis voor dezelfde houtsoort, dat creëert continuïteit en rust. 

© Birgitta Wolfgang

4. Kalk koncept, het bedrijf van Anne-Louise Kastbjerg, heeft een systeem ontwikkeld
dat het mogelijk maakt de televisie geheel uit het interieur te verwijderen, waardoor hij alleen zichtbaar is als je hem voor gebruik tevoorschijn trekt. Dat levert meer vrijheid op voor de inrichting 

© Birgitta Wolfgang

5. Zorg voor een grote kast met voldoende stopcontacten voor al je keukenapparaten. Zo kun jeze makkelijk gebruiken én wegbergen. 

© Birgitta Wolfgang

6. Trappen moeten in de eerste plaats praktisch zijn, maar ze kunnen ook een uniek, sculpturaal element toevoegen. 

© Birgitta Wolfgang

De tuin is strak ingericht en heeft aan weerskanten muren. Twee terrassen zorgen voor zon én schaduw. Het belangrijkste groen wordt gevormd door rododendrons, een grote kastanje en platanen. De meubels zijn van Bent Krogh. Het fraaie grafische pad naar het huis heeft als bijkomend voordeel dat je bij slecht weer met de auto helemaal tot aan het huis kunt rijden om de boodschappen droog over te brengen. 

Koop dit nummer in de winkel of online