© Henny van Belkom

DE HOLLANDSE SCANDINAVIËR IN DEN BOSCH

Deens design gaat de wereld over, en misschien wel de grootste fans in Nederland zijn de mannen achter MisterDesign, Marco van Rosmalen en René Nielen die samen met hun team een van de mooiste meubelzaken van Europa hebben opgezet in een oude garage. Wij zochten ze op in Den Bosch.

2 februari 2019 door Charlotte Ravnholt

Dit is niet zomaar een winkel, het is de optelsom van heel veel passie voor meubels en design, die trefzeker is vormgegeven op een unieke plek in Den Bosch. Wie had in deze stad nu een juweel van een designuniversum verwacht dat veel andere plekken in designmetropolen als Milaan – of Kopenhagen, Stockholm of Helsinki – naar de kroon steekt? In deze oude Ford-garage, een architectonisch monument waar sinds april MisterDesign is gevestigd, vind je een grote selectie Deens design te midden van de toonaangevende Italiaanse, Franse, Engelse en Nederlandse merken. Want de frontman, Marco van Rosmalen, is dol op Scandinavische meubels, met name de Deense iconen uit het midden van de vorige eeuw. Maar wat heeft een Nederlander precies met Deens design?


© Henny van Belkom

‘We zijn zeer gefascineerd door het goede vakmanschap, de erfenis en de geschiedenis van het meubilair. Ik begon 22 jaar geleden als inkoper en ben de hele wereld rondgereisd. Op een dag kwam ik de Wishbone Chair van Hans J. Wegner tegen. Toen dacht ik nog: wie zou in hemelsnaam zo’n bedrag voor een stoel willen neertellen? Wist ik veel,’ glimlacht Marco.

© Henny van Belkom

DE NIEUWE WINKEL is gevestigd in een Ford-garage uit 1932, midden in de stad. MisterDesign is net klaar met de 2000 m2 grote ruimte, en het resultaat is ronduit indrukwekkend. Het iconische gebouw in art-decostijl is omgetoverd tot een modern designuniversum, waar veel charmante en originele industriële details bewaard zijn gebleven. Het gebouw is volledig gerenoveerd en heeft nu een entresol en een platform waar wisselende tentoonstellingen alle aandacht krijgen. Hier zie je Deens design van Carl Hansen & Son, Fritz Hansen, Fredericia, Gubi, House of Finn Juhl, Montana, Hay, Muuto, Menu, Ferm Living, Normann Copenhagen, &tradition, By Lassen en vele anderen. 

Hij dook eens goed in de materie, ging op onderzoek uit en heeft sindsdien een voorliefde voor de klassieke, handgemaakte meesterwerken van de grote Deense architecten en ontwerpers.

‘Ik heb groot respect voor originelen. Ontwerpers zijn immers pioniers. En je betaalt voor het idee, hun vindingrijkheid, ambacht én voor het lef om de grenzen op te zoeken en te doorbreken.’

© Henny van Belkom

LOKAAL EN INTERNATIONAAL. Er zijn vele merken vertegenwoordigd, en wat deze plaats onderscheidt van de meeste andere is dat die brands met elkaar worden gecombineerd in huiselijke omgevingen. Zo loop je niet door een kleine showroom per merk, maar heb je het gevoel dat je de woonkamers van mensen mag verkennen. De zones worden gescheiden door lichte gordijnen die aan het hoge plafond hangen. Midden in de grote ruimte waar vroeger de werkplaats was, bevindt zich een platform voor wisselende exposities. In het hoofdgebouw aan de straatkant zijn er verdiepingen met meubels en kantoren. 

Toen hij samen met zijn compagnon René Nielen de kans kreeg om het karaktervolle, beschermde art-decopand van de gemeente te mogen huren, moest het roer om. Want hoe maak je zo’n grote industriële ruimte intiem? Het antwoord van het duo: met zones, verhoogde vloeren, een nieuwe entresol, kleden en stoffen, en kleine ruimtes verdeeld over vier verdiepingen. Nonchalant, besloten en tegelijk uitnodigend.

© Henny van Belkom

DE OUDE RUIMTES ZIJN BEHOUDEN. Alle vertrekken, vloeren, muren en ook de inrichting herinneren aan vervlogen tijden. Gelukkig zijn de prachtige unieke details bewaard gebleven. Het pand stond 30 jaar leeg en is voor verschillende doeleinden verhuurd, maar in de nieuwe context komt het pas goed tot zijn recht. In de oude kluis staan meubels, en de garagedeuren, kantoorruimtes en belettering creëren een speciale sfeer, die wordt benadrukt door de muziek. Zo willen ze je het gevoel geven dat je een ‘bibliotheek van design’ binnenstapt waar je geïnspireerd wordt, waar je ook kijkt. 

Het resultaat is een veelzijdig designparadijs, met een giftshop en een restaurant dat uitzicht biedt op een natuurreservaat – en met een inkijkje in het keramiekatelier met winkel Cor Unum ernaast. Zelfs voor designminded Denen is deze plek dus uniek. De sfeer is state of the art, en toch waan je je in de jaren 1930, in een intact verleden van authenticiteit, auto’s en monteurs. De vele merken en stijlen vormen een cocktail van hedendaags ontwerp, en hier mag je naar hartenlust op verkenning uit. MisterDesign, het bedrijf dat in 20010 begon als een webshop en later twee kleine winkels in de stad kreeg, heeft hier zijn visie en missie dus met succes gerealiseerd. Eind september vond de officiële Grand Opening plaats en het winkelpersoneel kan nu klanten uit heel Nederland en België verwelkomen. Daarnaast adviseert MisterDesign bij interieurprojecten voor derden en voert deze ook uit. Het betreft onder andere particuliere inrichtingen, kantoren en restaurants. Maar het is voor René en Marco niet alles business wat de klok slaat.

© Henny van Belkom

‘Zonder passie en een diepgaande interesse in meubels werkt het niet. Als het je alleen om geld gaat, ontbreekt de ziel, en dat voelen mensen,’ aldus Marco van Rosmalen.

Om zo’n grote plaats in te richten moet je ‘out of the box’ kunnen denken. Daarom namen de eigenaren van MisterDesign de Australische, in Amsterdam werkzame architect Samantha Ellinson in de arm, die een concept voor hen ontwierp. Die volgde het duo vrijwel volledig.

Nu gaan er grenzen verlegd worden. Klanten krijgen advies en begeleiding en worden ingewijd in de ontwerpprocessen. Dit kan het ‘nieuwe Bauhaus’ van Nederland worden: een school voor design die je niets voorschrijft!