© ANDREAS MIKKEL HANSEN

DRIEHOEK AAN DE KUST

De architect Søren Sarup vindt de Deense kustplaats Agger simpelweg betoverend. Dat zie je terug in zijn fraaie driehoekige vakantiehuis, dat het levendige duinlandschap vangt in een minimalistisch, ruig kader.

28 augustus 2018 door MARIE KIERSGAARD ESPERSEN

Je weet niet waar je het eerst moet kijken in het nieuwe vakantiehuis van Søren Sarup in Agger, een plaats aan de westkust van Denemarken. Gelukkig stuurt de architectuur je blik. De zuidkant, die uitziet op de grindweg naar de buren, bevat nauwelijks ramen. Maar de noordgevel is bijna volledig open, zodat je vrij zicht hebt over het meer, de verwaaide struiken, de weidse hemel en de gelige duinen die zo karakteristiek zijn voor het landschap aan de Noordzee.

In de woonkamer, de badkamer en de slaapkamer, die simpele, strakke lijnen hebben en slechts enkele zorgvuldig uitgekozen meubels bevatten, zit je eerste rang om te genieten van de wisselende seizoenen en de rijke fauna. 

‘Ik wilde een open vakantiehuis ontwerpen, dat in nauwe verbinding staat met weer en wind en wordt gevormd door de genereuze natuur,’ vertelt de architect. Hij vervolgt: ‘Het is zo zen als je in bad ligt en naar buiten kijkt en opeens een otter voorbij ziet lopen, of als er een ree naar binnen kijkt. Soms word ik bij dageraad wakker en lig ik uren naar het meer te kijken. En als ik koffie ga zetten, beland ik ook vaak op een stoel voor het raam om te kijken naar het licht, de kleuren van de natuur en het riet dat wuift in de wind. Er heerst zo’n bijzondere rust hier.

Koop dit nummer voor slechts € 4,95 i.p.v. € 6,95 in de winkel of online: https://vipwinkel.nl/magazines/wonen/scandinavian-living-2018-04-12.html