© MORGAN NORMAN

EEN DROOMONTWERP

Sinds 1852 levert het bekende Zweedse merk Hästens al exclusieve, handgemaakte bedden voor liefhebbers van kwaliteit. Bijna iedereen kent wel de iconische blauwe ruit van het merk uit 1978. Het Zweedse designduo Bernadotte & Kylberg heeft de ruit nu geherinterpreteerd en gemoderniseerd voor twee nieuwe bedden, en wij wilden daar het jne van weten.

31 augustus 2017 door CHARLOTTE RAVNHOLT

Fijnproevers, old school ambachtelijkheid, duurzaamheid. Paarden! Die woorden heb ik opgeschreven tijdens het gesprek met het duo Bernadotte & Kylberg. De twee ontwerpers, de Zweedse prins Carl Philip Bernadotte en Oscar Kylberg, stonden voor een lastige opgave: sto en ontwerpen die een waardige opvolger zijn van de legendarische blauwe ruit van het Zweedse topmerk Hästens, een familiebedrijf dat al zes generaties lang wereldwijd handgemaakte bedden levert. Dat er niet veel anders in mijn notitieboek staat, komt niet doordat de mannen niets te melden hebben. Integendeel. Ze praten veel en enthousiast, en dat vergt al mijn aandacht. Ik moet de aantekeningen dus maar in mijn hoofd maken.

Het iconische blauwwitte ruitpatroon dat we zo goed kennen en dat tot op heden synoniem was met Hästens, werd in 1978 ontworpen door Jack Ryde. Nu voegt het bedrijf voor het eerst twee nieuwe patronen aan de collectie toe: Marwari en Appaloosa, beide namen van paardenrassen. Een paar jaar geleden besloot Hästens zijn jubileum in 2018 te vieren met nieuwe dessins, en het duo Bernadotte & Kylberg kreeg de opdracht een herinterpretatie te maken van de karakteristieke ruit.