© Andreas Mikkel Hansen

HET GEDROOMDE HUIS VAN DE ZELFBOUWERS

In een nieuwbouwwijk van Roskilde in Denemarken realiseerde een jong gezin zijn ruime, open droomhuis, waar iedereen welkom is.

18 juni 2019 door Trine Jørck

In een heuvelachtig, groen landschap aan de rand van Roskilde verrijst een grote, zwarte doos. Het is het fraaie, markante huis van Masi en Jimmi Normann-Balouch en hun zoontje Edison – een vierde gezinslid is op komst. Het stel ontwierp de woning in samenwerking met architect Allan Lorenzen. 

© Andreas Mikkel Hansen

MASI EN JIMMI in hun huis, dat ze in samenwerking met architect Allan Lorenzen hebben ontworpen. 

De als timmerman opgeleide Jimmi, die projectleider is bij een grote projectontwikkelaar, heeft het huis in zijn vrije tijd gebouwd. Masi, die haar brood verdient met interieur en design, was verantwoordelijk voor de inrichting en de materiaalkeuzes. 


© Andreas Mikkel Hansen

DE ROYALE WOONKEUKEN is de plek waar het gezin graag samen is en waar ze het vaakst zijn. Het plafond is zwart geverfd, waardoor een gevoel van oneindigheid ontstaat. De hoekbank is van BoConcept en de salontafel van Menu. De foto hebben Masi en Jimmi zelf gemaakt. 

‘Het is een droom om je eigen woning te kunnen bouwen, precies zoals je het wilt hebben. In eerste instantie zagen we een heel ander huis voor ons. We hebben gedacht aan natuursteen, toen aan een lake house met veel hout en op een gegeven moment hadden we zelfs het idee om het hele huis te bekleden met zink. We hebben verschillende dingen geprobeerd en onderweg andere keuzes gemaakt, maar op geen enkel moment water bij de wijn gedaan,’ vertelt Jimmi. 

© Andreas Mikkel Hansen

DE EETKAMER ligt in het verlengde van de woonkamer en keuken en biedt plaats aan veel gasten. Ook hier krijgt de zwart-witte kamer een warm tegenspel van eikenhouten jaloezieën van Lissau, leren Series 7-stoelen van Arne Jacobsen via Fritz Hansen, de zelfontworpen tafel met groen marmer, geproduceerd door Næstved Fliser, en de glanzende lampen van Tom Rossau. 

Door de zwarte vlakken, de grote raampartijen, de betonnen wanden en het zwarte plafond heeft de woning een minimalistische en enigszins harde uitstraling. 


© Andreas Mikkel Hansen

IN DE ZWARTE KEUKEN komen de bewoners graag bij elkaar. Ze zijn dol op zwart en hadden voor de keuken meteen een mat gecoat oppervlak in gedachten. Ze praatten met allerlei keukenbedrijven, maar pas bij Svane Køkkener vonden ze wat ze wilden. De grote, groene moswand dient als decoratie en vormt een contrast met het harde zwart. Daarnaast fungeert hij als akoestisch wandpaneel. 

De bewoners hebben daarom enkele verzachtende elementen toegevoegd, zodat het een echt thuis kon worden waar het fijn toeven is. 

© Andreas Mikkel Hansen

DE MARKANTE WASEMKAP is ingebouwd in een kolom die aan het plafond hangt. Hij is door Jimmi ontworpen en gemaakt. De barkrukken zijn van Hay en de kraan is van Quooker.  

‘Het huis heeft een wat kille aanblik, maar het groen buiten vormt een warm contrast met de gevel. Binnen bieden de eikenhouten jaloezieën en de enorme moswand tegenspel aan de zwarte keuken. Ik vind dat het een prettig, uitnodigend huis is geworden,’ aldus Masi. 

© Andreas Mikkel Hansen

DE SLAAPKAMER vormt één geheel met de badkamer en is bedacht als een luxe hotelkamer, geïnspireerd door de vele reizen van de bewoners naar onder andere de Malediven en Bangkok, in combinatie met de puurdere Scandinavische uitstraling. In deze zenachtige relaxruimte kom je heerlijk tot rust. Vanuit het bed en de jacuzzi kijk je uit over de wijk. Voor de privacy kan een zonnescherm worden neergelaten. 

Het was voor haar belangrijk dat mensen zich welkom zouden voelen, want Masi en Jimmi zijn allebei dol op bezoek en geven thuis vaak etentjes voor familie en vrienden. 

© Andreas Mikkel Hansen

DE WERKKAMER is de plek van Masi. Ze laat zich in haar werk inspireren door de grote Deense designiconen, waaraan deze poster haar elke dag herinnert. De bureaustoel is van Bent Hansen. 

Ze hebben daarom ook veel energie gestoken in het creëren van de perfecte keuken. 

© Andreas Mikkel Hansen

EEN VAN DE VELE KLEINE TABLEAUS die Masi in huis heeft gecreëerd. Hier combineerde ze een poster van Brainchild Original met woonaccessoires van Søstrene Grene

‘We hebben allebei een grote familie, en daarom waren drie ovens een must. Als onze familie langskomt, hebben we zo 30 à 40 mensen over de vloer, en dat is dan alleen nog maar de naaste familie,’ vertelt Masi. 

© Andreas Mikkel Hansen

HET BAD is verzonken in de vloer en bevindt zich onder een daklicht. Het badkamermeubel is van Svane. De mozaïektegels in de douche, die je in de spiegel kunt zien, zijn van Banio Fliser. 

Een groot deel van het huis is dan ook ontworpen als één grote gezel- schapsruimte, waar vrienden, buren en familie kunnen neerploffen voor een kop koffie of mee kunnen eten.  

© Andreas Mikkel Hansen

DE GLAZEN LOOPBRUG vormt een open, zwevende verbinding tussen het private slaapgedeelte en het grote gezelschapsgedeelte. Het daklicht en de grote ramen zorgen voor veel daglicht. 

Maar in de slaapkamer en badkamer kunnen Masi en Jimmi rust vinden. 

© Andreas Mikkel Hansen

Hun vele reizen boden inspiratie voor deze ruimtes, die zijn ingericht als een grote spa en ontspanningszone, waar je uitkijkt over de groene natuur. 

© Andreas Mikkel Hansen

DE BUITENRUIMTE is groot en pompeus, maar heeft ook gezellige hoekjes. Hier is weer duidelijk te zien hoe de harde, koele uitstraling wordt verzacht met cortenstaal, hout en comfortabel tuinmeubilair. In de schuur, waarvan de gevel met houten latten is bekleed, worden de tuinmeubels in de winter opgeslagen. Het huis wijkt sterk af van zijn omgeving, maar gelukkig hebben de buren positief gereageerd op de woning en het gezin.

Met een groot huis, veel ruimte, een mooie tuin, prettige buren en een crèche en basisschool om de hoek lijkt het gezin alles te hebben wat het zich kan wensen. Maar Masi en Jimmi zijn nog niet uitgedroomd. 

© Andreas Mikkel Hansen

DE ENTREE, waar de zwarte vlakken en het beton zijn verzacht met cortenstaal en wat groen. 

‘Hoewel het veel werk was om ons eigen huis te bouwen, zijn we het nog lang niet zat,’ zegt Masi, en Jimmi vult aan: ‘Als je bezig bent met bouwen, zeg je: “Ik doe het nooit weer.” Maar anderhalf jaar later denk je alweer: “Zullen we een nieuw huis bouwen?”’ 

© Andreas Mikkel Hansen

EEN ZWARTE DOOS wordt het huis wel genoemd. De buren gebruiken het als ijkpunt als hun bezoek de weg niet kan vinden

© Andreas Mikkel Hansen