© KRISTA KELTANEN/LIVING INSIDE

HET HOUTEN HUIS AAN HET FINSE BOSMEER

In de jaren 1970 bouwden de ouders van trendanalist Kati Hienonen een vakantiehuis met uitzicht op een prachtig Fins bosmeer. In de jaren 1990 werd het huis verwoest. Nu heeft ze het samen met haar man weer opgebouwd, met een aantal kleine aanpassingen waardoor het het hele jaar door als vakantiehuis gebruikt kan worden.

5 december 2017 door JONNA KIVILAHT

Het begon allemaal in de jaren 1970, toen de ouders van Kati Hienonen verliefd werden op de omgeving rond de stad Jyväskylä in Midden-Finland. Ze kochten er een stuk grond en bouwden een vakantiehuis. Het huis week door zijn gestroomlijnde vorm nogal af van zijn tijdgenoten. Het was langwerpig en alle kamers, behalve de iets lager gelegen woonkamer, bevonden zich op één niveau. Het gezin bracht 20 zomers door in het vakantiehuis, voordat het werd verwoest door een groep boommarters die was neergestreken op het dak. Decennia stond het er verlaten bij. Kati’s ouders bouwden een nieuw huis op het perceel ernaast, maar Kati wilde iets doen met al haar herinneringen aan het oude familievakantiehuis en ondernam samen met haar man actie. 

‘Vijf jaar geleden kregen mijn man en ik een idee. We besloten het oude huis te slopen en te vervangen door een nieuw vakantiehuis voor ons gezin. Daarbij wilden we alle goede ideeën uit het oude huis naar het huidige decennium vertalen,’ aldus Kati.

Het nieuwe huis heeft dan ook dezelfde aerodynamische lijnen en een verzonken woonkamer. De kamers liggen allemaal aan dezelfde buitenmuur en zijn door middel van schuifdeuren van elkaar gescheiden. Aan het oorspronkelijke ontwerp voegde het stel badkamers, toiletten en een extra slaapkamer toe, plus een grote raampartij in de keuken, die een prachtig uitzicht biedt op het bos dat het huis als het ware omarmt. Het Finse gezin, dat bestaat uit Kati Hienonen, haar man en hun drie kinderen, woont in de omgeving van Helsinki. Ze wilden een modern tweede huis in de natuur, dat ze het hele jaar door konden gebruiken. Ook in de winter, dus er moest verwarming komen in het nieuwe vakantiehuis. 

‘We kozen voor geothermische verwarming van het huis en zonnepanelen om het water te verwarmen. In de badkamer en suite hebben we vloerverwarming laten aanleggen,’ vertelt Kati. Het gezin moest natuurlijk ook naar de sauna kunnen, geheel volgens de Finse traditie, maar hier was geen moderne oplossing voor nodig. Kati en haar gezin gebruiken namelijk een oude rooksauna aan de rand van het meer.

Koop dit nummer voor € 6,95 in de winkel of online: http://www.vipwinkel.nl/magazines/living/scandinavian-living-2017-06-8