© Andreas Mikkel Hansen

HET LANDSCHAP ALS ARCHITECT

Vlak aan het water, op een afgelegen stuk grond even buiten Faaborg op het Deense eiland Funen, bouwde het echtpaar Jørgensen een buitenhuis waarvan elke kamer uitkijkt op het water

21 mei 2019 door Trine Jørck
© Andreas Mikkel Hansen

METTE EN LARS in hun keuken. 

Aan het einde van een klein weggetje, bij het water, staat een modern, langwerpig gebouw van grijze gemêleerde baksteen met een plat dak. Het silhouet ervan is elegant vervlochten met het vlakke landschap, waar het tij van de Faaborg Fjord meertjes heeft achtergelaten waarin de zonsopkomst in oranje en roze weerspiegeld wordt. Je voelt het meteen: de rust, de stilte. Het gebouw is het nieuwe buitenhuis van Mette en Lars Jørgensen. Dit echtpaar uit Jutland had geen band met Faaborg, maar dit perceel had alles waar ze van droomden. 


© Andreas Mikkel Hansen

UITZICHT VANUIT DE KEUKEN EN EETKAMER – alleen een aarden wal scheidt de bewoners van het water. Met hun speedboot maken ze vaak tochtjes in de Zuid-Funense archipel. Het zwarte graniet van het keukenblad komt terug in de op maat gemaakte eettafel. Het echtpaar wilde graag een ronde tafel, zodat je meer met elkaar in contact staat. Boven de tafel hangt de lamp Ginger 60 van Marset/Lampefeber, de eetkamerstoelen zijn van House Doctor. 

‘We wilden een plek waar familie en vrienden samen konden komen, het liefst op een locatie die een eindje rijden is, zodat je echt voelt dat je eruit bent. Bovendien ligt het dicht bij de haven en de stad. Lars vindt het leuk om te varen en de stad in te gaan en ik vind het heerlijk om in alle rust over het water uit te kijken. En dat kan hier allebei,’ vertelt Mette. 

© Andreas Mikkel Hansen

DE REFLECT-KEUKEN is een van de nieuwste ontwerpen van uno form, ontworpen door Søren Rose. Het stel viel voor de karakteristieke gebogen fronten en vond dat de keuken aansloot bij de rest van het huis met zijn warme hout en zijn zwarte omlijsting, die past bij de kozijnen. De hoge deuren, waarachter de koelkast en bergruimte zijn weggewerkt, zijn van hetzelfde hout als de rest van de keuken en de alkoof. 

In het dagelijks leven realiseren Mette en Lars de woonwensen van anderen via het bouwbedrijf Preben Jørgensen Huse, dat Lars heeft overgenomen van zijn vader. Daardoor konden ze zich een goed beeld vormen van het huis dat ze zelf wilden bouwen. 

© Andreas Mikkel Hansen

HET WANDREK voor borden en kookboeken is van Hübsch

‘We hebben een grote familie, dus het huis moest een bepaalde omvang hebben, maar niet te massief zijn. Het landschap en de kavel dicteerden de vorm van het gebouw, en omdat we vanuit elke kamer uitzicht wilden op de fjord werd het een langwerpig, laag huis, dat zich opent naar het roerloze water via een raampartij over de lengte van het huis. De ramen kunnen helemaal open, zodat binnen en buiten in elkaar overgaan,’ legt Lars uit. 

 

© Andreas Mikkel Hansen

DE LANGE KEUKEN is onderdeel van de woonkamer, maar je kunt je er ook een beetje terugtrekken. De serveerwagen is van Normann Copenhagen. 

Hoewel het grote gebouw zo een woonhuis zou kunnen zijn, heeft het stel op diverse manieren geprobeerd het te laten aanvoelen als een vakantiewoning.

‘We hebben gekozen voor veel hout, want dat creëert warmte en geborgenheid. Het plafond is volledig van houten lamellen gemaakt, en de op maat gemaakte beddenombouw is van hout, net als de keuken, de bad- kamermeubels, de alkoof en de open kast tussen de eetkamer en de woonkamer. Daarnaast is er een grote gemeenschappelijke ruimte, zodat je overal in huis het gevoel hebt dat je met elkaar bent. In plaats van gewone deuren hebben we op de meeste plaatsen schuifdeuren en dicht bij de grote woonkeuken zit een gezellige alkoof voor de kinderen, waardoor ze dicht bij de volwassenen zijn maar toch hun eigen plek hebben,’ zegt Mette. 

© Andreas Mikkel Hansen

EEN OPEN HOUTEN KAST scheidt de woonkamer van de keuken. Hij is ontworpen door de architect van het huis, Allan Lorenzen. Mette en Lars zijn heel blij met deze oplossing, die het gevoel van twee ruimtes creëert terwijl de openheid behouden blijft. In de woonkamer staan een planten-/lectuurbak van Hübsch, de Egg Chair van Arne Jacobsen in zwart leer, een bank van BoShop, salontafels van Hay en de vloerlamp Caché van Le Klint. 

De woonkeuken bevindt zich in het midden en verbindt de twee uiteinden van het huis – aan de ene kant de twee gastenkamers en aan de andere kant de grote slaapen badkamer van Mette en Lars zelf. De keuken is een Reflect-keuken van Søren Rose voor uno form. Het tweetal koos de keuken omdat die met zijn warme hout en zwarte werkblad goed bij de rest past en tegelijk als een soort eetkamermeubel fungeert. 

© Andreas Mikkel Hansen

DOOR DE VERREKIJKER kun je het eiland Bjørnø aan de overkant van de fjord zien liggen. Naast de kijker staat een daybed van Bilka. 

‘We wilden dat de keuken een gezellige plek is, die in verbinding staat met de andere ruimtes en tegelijk een kamer op zichzelf is. Het ontwerp geeft de keuken het gevoel van een meubel of een sculptuur. Het is uniek en bijzonder en tijdloos tegelijk – net zoals het huis en de omgeving,’ vertelt het tweetal enthousiast. 

© Andreas Mikkel Hansen

BOVENLICHT is in bijna elke ruimte te vinden, waardoor er geen donkere hoekjes zijn. Aan het einde van de gang bevinden zich twee gastenkamers en een bijkeuken, vanwaar je in de garage komt. Verder leidt de gang naar de entree en de alkoof. 

© Andreas Mikkel Hansen

DE ALKOOF is de plek van de kinderen. Ze kunnen de deur dichtdoen als ze alleen willen zijn en hem openen om het gezelschap van de volwassenen op te zoeken, die in de woonkamer ernaast zitten. Bovendien kunnen alle vier de gezinsleden er slapen of een film kijken op de grote flatscreen aan de wand (niet op de foto). 

DE GROTE BAD-/SLAAPKAMER is de veilige haven van Mette en Lars. De bed denombouw is door een meubelmaker gebouwd, de badkamermeubels zijn van HTH, de ronde spiegel is gemaakt door een glaszetter uit Jutland, de grote wastafels zijn van Catalano, de bloempot is van Eva Solo, de poef en het vloerkleed zijn van H&M Home en de rieten stoel is van Hübsch. Achter de witte wand bevinden zich een ruime douchenis en een toilet. 

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

VANUIT DE BADKUIP in de slaapkamer van Mette en Lars kijk je uit over de natuur. De kraan is van Vola, de spiegel van Hübsch en de kruk van Muubs. 

© Andreas Mikkel Hansen

DIT ONDER ARCHITECTUUR GEBOUWDE HUIS is plat en langwerpig en opent zich naar het water via een lange raampartij. Die kan ook nog eens open, waardoor het huis één wordt met de natuur. 

© Andreas Mikkel Hansen

HET TERRAS ligt op hetzelfde niveau als de binnenvloer, dus als je de schuifpuien opent, vloeien binnen en buiten in elkaar over.