© ANDREAS MIKKEL HANSEN

HET VERNUFTIGE ZOMERHUIS VAN DE ZELFBOUWER

Jens-Christian Carlsson heeft een droom van een zomerhuis gebouwd, bomvol slimme oplossingen en doordachte details. Hij gebruikte nieuwsgierigheid als drijfveer, zag beperkingen als creatieve uitdaging en haalde inspiratie uit de rust van het bos.

12 november 2019 door TRINE JØRCK

In 2012 kocht Jens-Christian Carlsson met zijn vrouw en hun twee dochters een goedkope kavel bij de baai van Sejerø in het noorden van het Deense Seeland, waar alleen een schuurtje stond. Twee jaar later verplaatste hij de schuur naar de rand van het perceel en begon hij met de bouw van zijn eigen huis. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

DOE HET ZELF. Dat was het idee achter het huis, dat zo goedkoop mogelijk moest zijn, zodat je geen druk voelt om het zo vaak mogelijk te gebruiken. Omdat Jens-Christian alles eigenhandig heeft gemaakt, heeft hij de woning voor 70.000 euro kunnen bouwen. 

Dat moest zo goedkoop mogelijk zijn, zodat ze zich niet verplicht zouden voelen om er elk weekend te zitten, en van praktische materialen worden gemaakt die tegen een stootje kunnen.  

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

BINNEN/ BUITEN. De keuken kan bij mooi weer het terras op worden gereden en verbindt op die manier binnen en buiten met elkaar.

Het huis moest een oase worden, waar het gezin de drukte van de stad kan ontvluchten en zich kan laven aan de rust van de natuur. Een van de uitgangspunten was dan ook de natuur naar binnen te halen en onderdeel te laten zijn van het huis. In vijf zomers wist Jens-Christian de ideeën en dromen te realiseren. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

TWEE RECHTERHANDEN. Jens-Christian heeft zelf het huis gebouwd en alle inbouwmeubels en de fauteuils en de salontafel ontworpen. 

Jens-Christian Carlsson is meubelmaker en industrieel ontwerper en werkt met zijn studio Barlby Carlsson sinds 2006 voor klanten als Mads Nørgaard, Ganni, Stine Goya en Shamballa Jewels. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Hij is het in zijn werk gewend om problemen op te lossen en weet ongelukjes en fouten om te zetten in een creatief voordeel, wat zijn projecten onvoorspelbaar en vernieuwend maakt. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

INGEBOUWDE OPLOSSINGEN. De houten keuken is onderdeel van de constructie van het huis, net als de grote boekenkast. Hier staan eindeloos veel boeken, want volgens Jens-Christian horen vakantie en lezen bij elkaar. Langs het plafond loopt een rij ledlampen; de snoeren zijn weggewerkt tussen de platen.

Ondanks zijn vele jaren ervaring in het vak had Jens-Christian zich nog nooit gewaagd aan de bouw van een huis. Van 2014 tot 2018 bracht hij daarom al zijn vrije dagen op de bouwplaats door, waar hij gaandeweg leerde hoe je een boom kapt, een graafmachine bestuurt, een fundering legt, een staalconstructie bouwt, wanden plaatst, een dak dekt, grote ramen zet die tegen harde wind kunnen, enzovoort. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

KEUKEN ALS MEUBEL. Keukenapparaten als de koelkast, vaatwasser en oven zijn in een houten meubel gebouwd, dat fraai versmelt met de rest van het huis. 

Al doende ontstonden er verschillende vernuftige ideeën, en Jens-Christian is erin geslaagd allerlei details te integreren, die enerzijds tegemoetkomen aan basisbehoeften en problemen oplossen en anderzijds kleine verhaaltjes vertellen en elke kamer tot een belevenis maken. De keuken is daarvan een goed voorbeeld. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

ALLES BIJ DE HAND. In het kookeiland zijn stalen en plastic bakken geïntegreerd, zodat je alles wat je nodig hebt zo kunt pakken. 

Jens-Christian houdt van koken én is graag buiten. In plaats van een binnen- en een buitenkeuken te maken, ontwierp hij een meubel dat dankzij een kogellager bij mooi weer het terras op gedraaid kan worden. De wateren elektriciteitsleidingen lopen omlaag door de ton waar de keuken aan één zijde op rust, en Jens-Christian integreerde bakken in het werkblad voor bijvoorbeeld kruiden, specerijen, olie of bestek. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

ELEGANTE OPLOSSING. Een kogellager maakt het mogelijk om het kookeiland bij mooi weer het terras op te draaien. 

Daarnaast is er in het midden van de keuken een afgedekte plek gecreëerd voor de handen staafmixer, die je kunt aansluiten op een stopcontact in het meubel. Zo heb je alles bij de hand, want zoals Jens-Christian zegt: in de vakantie moet koken makkelijk zijn. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

HEEN EN WEER. Dankzij een metalen rail rijdt het eiland soepel over de drempel. 

De keuken bevindt zich naast de enige technische ruimte in huis, die alle aansluitingen en meters bevat. Aan de andere kant van de technische ruimte zit de badkamer, waar ook bijzondere en betaalbare oplossingen zijn gerealiseerd. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

TERRASLEVEN. Hier is het kookeiland het terras op gerold.

De vloer is gemaakt van stenen die over waren uit de werkplaats van Jens-Christian en op maat zijn gezaagd. De wanden zijn gemaakt van een buitenmateriaal dat tegen water kan. De witte lampjes kocht Jens-Christian jaren geleden op een markt in Berlijn, in de overtuiging dat ze op een dag van pas zouden komen. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

TERRAS, WOONKAMER EN TUIN INEEN. Als de keuken naar buiten is gerold en alle deuren openstaan, lijken binnen en buiten te fuseren. 

In overeenstemming met de lampen in de rest van het huis heeft hij de snoeren weggewerkt door ledlampen aan te brengen in een rechte lijn over het houten plafond.  

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

GOEDKOPE MEUBELS MET EEN VERHAAL. De oude eettafel komt uit het ouderlijk huis van Jens-Christian. De rode Ikea-stoelen waren over van een expositie die hij ooit maakte. De grote scharnierlamp zag hij voor het eerst in Barcelona, en hij viel er als een blok voor. Later vond hij er een bij Light-Point, betaalbaarder omdat het een showroommodel was. De bank en de poef van Fritz Hansen kreeg hij gratis van een vriend, op voorwaarde dat hij ze zelf zou komen ophalen, het vloerkleed is een souvenir uit India, en de fauteuils en de salontafel heeft hij zelf gemaakt.

De verlichting is ingedeeld in zones, zodat je alleen het deel dat je nodig hebt maar hoeft te gebruiken. Het hele huis getuigt ervan dat hier een meubelmaker woont. Er zijn bijvoorbeeld nergens zichtbare schroeven, en overal in het houtwerk komen fraaie, zelfgemaakte details terug. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

ÉÉN GROTE RUIMTE. Het huis is eigenlijk maar één ruimte, waarin aan weerszijden van een gang twee grote dozen zijn geplaatst. In de ene vind je de twee slaapkamers en in de andere de badkamer en de technische ruimte. Daarnaast zijn er overal inbouwkasten, zodat er aan bergruimte geen gebrek is. 

Op meerdere manieren heeft Jens-Christian geprobeerd de natuur naar binnen te halen. Zo zitten er geen ramen aan de kant van het huis waar zich het buurhuis bevindt, zodat je dit niet ziet, terwijl aan de andere zijde juist grote schuifpuien zijn aangebracht. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

BLIK OP DE STERREN. Het bed in deze slaapkamer is geïntegreerd in de woning, en door het gat in het dak kijk je vanuit bed naar de sterren.

Het gezin heeft het naastgelegen perceel aan die kant erbij gekocht, om te voorkomen dat iemand er zou gaan bouwen. Daardoor voelt het als je naar buiten kijkt nu alsof je midden in het bos bent. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

DAKLICHT. Het licht stroomt door de daklichten omlaag en bereikt het hele huis. 

Door de grote glazen oppervlakken vervaagt de grens tussen binnen en buiten, en als in de zomer de puien opengaan, wordt het terras een verlengstuk van het huis. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

OP MAAT GEMAAKT. Ook de badkamer is zelf ontworpen en gebouwd. De witte lampjes komen uit Berlijn. De witte wasbak van Corian is een van de duurste dingen in huis, doordat hij speciale afmetingen heeft om in de constructie te passen. 

Dat betekent ook dat het huis opeens twee keer zo groot lijkt, doordat het terras op hetzelfde niveau ligt als de binnenvloer. De natuur is binnen ook zichtbaar doordat alle vlakken van hout gemaakt zijn, wat zorgt voor een organische, levendige uitstraling. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

DOORDACHTE DETAILS. Als meubelmaker weet Jens-Christian als geen ander hoe hout werkt en verandert onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen. Daarom heeft hij het flexibele materiaal kurk langs de wanden en vloer gelegd.

En dankzij de daklichten komt er overdag veel licht de woning binnen en kun je ’s avonds vanuit de slaapkamers de sterrenhemel zien, die hier veel helderder is dan in de stad. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

ESTHETISCH EN PRAKTISCH. In de entree ligt een grote mat op de vloer, zodat je in en uit kunt lopen zonder je zorgen te hoeven maken dat de lichte houten vloer vies wordt. Het fraaie meubelstuk is ontworpen door Bartmann Berlin, een samenwerkingspartner van Jens-Christian. Het fungeert als bankje en opbergmeubel. 

Overal in het huis zijn er kleine ervaringen, verhalen en speciale oplossingen gecreëerd, die precies aansluiten bij de bewoners en hun behoeften – van praktisch tot meer gevoelsmatig. 


© ANDREAS MIKKEL HANSEN

VOLGENDE GENERATIE ZELFBOUWERS. De picknicktafel voor het huis heeft Jens-Christian samen met zijn oudste dochter gemaakt. De tafel is gemaakt van resthout van de bouw van het huis. 

En de woning is nergens mee te vergelijken. Zoals Jens-Christian uitlegt, is het huis ontstaan in het proces en dankzij de ideeën die gaandeweg bij hem opkwamen. 

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

NATUUR ZET DE VOET DWARS. Voor het huis heeft het gezin hoge plantenbakken geplaatst. De vele reeën in de omgeving steken hun neus echter brutaalweg door het ijzeren net en eten alle bessen op. De rabarber en de aardappels laten ze wel met rust.

Hij gebruikt niet zoals veel mensen Pinterest en andere social media voor inspiratie, maar laat zich leiden door de natuur, het ambacht, het budget en door toevalligheden en obstakels.