© TORTUS COPENHAGEN

Hij maakt keramiek sexy

Hij is de meest spraakmakende keramist van Denemarken. Vanwege zijn zintuiglijke, sensuele vormentaal en vanwege de vazen die hij met de hand draait in zijn kleine atelier – en die hun weg vinden naar de meest prestigieuze designwinkels over de hele wereld.

12 augustus 2016 door Charlotte Ravnholt

Maar ook omdat hij behoort tot een nieuwe generatie keramisten, die meesters zijn in het vertellen van verhalen. Eric Landon en zijn Tortus Copenhagen maakten naam via de sociale media.

Magie. Dat is het woord dat in Eric Landon opkomt als hij zijn werk moet omschrijven. Als hij achter zijn draaischijf zit, ontstaat er magie. Het is een zintuiglijk, therapeutisch en bijna intiem proces. Eric Landon is uitzonderlijk toegewijd aan zijn vak – aan de klei. Het is ambacht in zijn zuiverste vorm. In heel korte tijd heeft hij furore gemaakt met zijn bedrijf Tortus Copenhagen. 

Met ruim een half miljoen volgers op Instagram en miljoenen mensen die zijn bijna cultachtige video’s bekijken, staat de keramist opeens in de schijnwerpers. Maar zijn geschiedenis begint op een andere plek, en flink wat jaren geleden. Om precies te zijn in Milwaukee in de VS, toen de nu 39-jarige Eric Landon 16 jaar was. 

‘Op high school deed ik toevallig een cursus pottenbakken. Dat was een openbaring. Mijn moeder kocht een draaischijf en een oven voor me, zodat ik er thuis mee verder kon gaan. Ik kom niet uit een creatief gezin. Mijn vader kon wel goed tekenen, maar hij werkte in een fabriek, en hoewel mijn ouders me steunden, lag het niet in de lijn der verwachting dat ik van keramiek mijn vak zou maken. Dus ging ik naar de universiteit om economie te studeren. Eind jaren 1990 bezocht ik Denemarken en ben ik er gebleven. Ik sprak geen Deens en kon niet tekenen. Alles zit in mijn hoofd, en ik vind het heerlijk om achter de draaischijf te zitten en met mijn handen in de klei de vormen te laten ontstaan ...’

Lees het hele interview in Scandinavian Living.