Lees ook

NIEUW & OUD

© Inger Marie Grini

IN DE BERG GEBOUWD

Deze luxe berghut in het Noorse Sirdal is bestand tegen alle denkbare weersomstandigheden, inclusief lawines. Hij is namelijk van beton. Dat heeft als bijkomend voordeel dat de hut volledig onderhoudsvrij is. Neem een kijkje in de perfecte getaway van een gezin dat nergens concessies heeft gedaan!

16 maart 2019 door Cecilie Molvær Jørgensen

Zou jij durven wonen in een morenelandschap, tegen een bergwand midden in de ruige natuur van Noorwegen? Waar de kans bestaat dat een enorme lawine de rust in het vredige oord wreed verstoort? Dit Noorse gezin wel. Maar hoe bouw je een huis in zulke uitdagende omstandigheden? Toen de eigenaar 10 jaar geleden een stuk grond kocht om er een berghut neer te zetten, werd hij door geologen gewaarschuwd. Hij besloot echter niet van zijn droom af te zien, maar de handschoen op te nemen.

‘Ik ben al mijn hele leven geïnteresseerd in design en architectuur en was al jong altijd aan het schetsen. Ik haalde mijn oude tekeningen tevoorschijn en heb samen met architect Knut Brandsberg-Dahl van Filter Arkitekter dit huis ontworpen,’ vertelt hij.

© Inger Marie Grini

WARME MATERIALEN. ‘We waren een beetje bang dat de hut kil zou aandoen met al dat beton, maar dat is gelukkig helemaal niet zo,’ vertelt de eigenaar. Dankzij vloerverwarming is de hut behaaglijk. Speciaal geweven gordijnen van Røros Tweed, huiden, details van hout en leren meubels zorgen voor voldoende textuur. LEEFRUIMTE. Aardetinten voeren de boventoon: grijs, bruin en groen. Een glaswand schermt de trap af zonder het uitzicht te belemmeren. 

Het team ging een spannende samenwerking aan met een betonbedrijf en een glaszetter. De belangrijkste voorwaarde was dat de hut bestand zou zijn tegen lawines, en daar moest de wapening op worden afgestemd. Zo kreeg de hut geen balken aan de binnenkant, maar werd de constructie juist vanbuiten versterkt. Het resultaat is een oersterk huis met een grote, strakke, open leefruimte zonder al te veel details. En met grote glazen oppervlakken, waardoor het interieur baadt in het licht en het uitzicht op de natuur fenomenaal is.

‘Het is onvoorstelbaar mooi om in de hut te zijn tijdens een sneeuwstorm. Je beleeft de bergen op een totaal andere manier. Hier heb je een vrij uitzicht op het landschap.

© Inger Marie Grini

LANDELIJKE CHARME. In de op maat gemaakte keuken van eikenhout en beton komt het gezin graag bijeen. Het klapstuk is de professionele pizzaoven. ‘Sinds we hier drie jaar geleden zijn komen wonen, hebben wel al zo’n 1000 pizza’s gebakken,’ vertelt de eigenaar. Het gele servies en de pannen van Le Creuset vormen een kleurrijke boost en geven leven en warmte aan de aardetinten en het beton in de rest van het huis. 

Bovendien is de hut volledig onderhoudsvrij. ‘Er zijn niet eens dakgoten,’ lacht de eigenaar.

Je kunt ook gewoon op je skischoenen naar binnen lopen zonder bang te hoeven zijn dat er krassen in de vloer komen. Want wie maalt daar nou om? Het is hier geen opgepoetste bedoening – ongedwongenheid, pretentieloosheid en eenvoud staan centraal.

In de leefruimte domineren een indrukwekkende keuken van Hamram, een gezellige eet- en zithoek en maar liefst twee heerlijke open haarden. Rondom deze kamer bevinden zich vier slaapkamers met elk een eigen badkamer.

© Inger Marie Grini

MIX VAN MATERIALEN. Beton, hout, klei en staal – beter kun je het niet krijgen. De op maat gemaakte eettafel heeft het gezin overgenomen van een vriend, de stoelen zijn van het Duitse Tischfabrik24. De hanglampen zijn van Buster + Punch. De deuren hebben geen kozijnen. Ze worden geopend met een veermechanisme, waarna een magneet in de vloer ze openhoudt.

‘Ik wil dat onze gasten het gevoel hebben dat ze in een hotel zijn. En het moet makkelijk zijn om vrienden mee te nemen, of het vriendje van je dochter of wie dan ook.’

Het hotelgevoel wordt versterkt door de grote pizzaoven, die in een restaurant niet zou misstaan. Er passen zeven pizza’s in, dus er kunnen heel wat mensen tegelijk eten.

Wie droomt er nou niet van om in te sneeuwen in dit charmante huis op de berg ... samen met vrienden of met je lief? 

© Inger Marie Grini

RUIMTE OM TE DROMEN. De boxspring van Dux is aan de wand en op een zuil midden op de vloer gemonteerd en wordt van onderen met ledlampen aangelicht. Daardoor lijkt het bed te zweven. De wandlamp is van Catellani & Smith. De wollen plaid is een ontwerp van Andreas Engesvik voor Fram Oslo – geïnspireerd op de Noorse bunad, klederdracht.

© Inger Marie Grini

MIDDEN IN DE NATUUR. De lange, brede vensterbank met dierenhuiden is dé plek om te zitten als het ’s winters stormt. Hier geniet het gezin van de ruige natuur in een warme omgeving. Het grote raam werd door het dak neergelaten en met het beton verlijmd voor een ‘naadloos’ effect. 

© Inger Marie Grini

THUISSPA. Het hout in de badkamer in het souterrain onderscheidt zich van dat in de andere ruimtes. Hier is namelijk licht espenhout gebruikt in plaats van eiken. De bankjes zijn verplaatsbaar en kunnen tot een tweepersoonsbed worden omgebouwd. Daarmee is de badkamer tevens logeerkamer. Achter de deur zit de wijnkast. Eén druk op de knop en de flessen komen tevoorschijn. Voilà!

© Inger Marie Grini

DE TRAP gaat naar het souterrain, waar ook een open haard is. HOTELSFEER. Alle vier de slaapkamers hebben een eigen badkamer, net als in een hotel. GRAFISCH. Zo mooi kan het zijn. Materialen en kleuren in opperste harmonie