© BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

IN ESTHETISCHE HARMONIE MET DE OMGEVING

In een prachtig oud pand in Kopenhagen, dat zorgvuldig gerenoveerd is, woont Lukas Forchhammer met zijn gezin. De keuken is de centrale ruimte van het huis, en is ontworpen om elegant samen te gaan met de andere functies en originele details van het huis.

26 november 2019 door ANJA BLINKENBERG

In een charmant huis uit 1756 in de Kopenhaagse wijk Christianshavn hebben de Deense zanger Lukas Forchhammer (van de band Lukas Graham) en zijn gezin een plek gecreëerd om samen te zijn. Het is gestuukt in geel, een klassieke kleur in deze wijk, en met zijn pannendak en ramen met stijlen past het helemaal in de historische omgeving. 

© BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

DE GROTE WOONKEUKEN is gemaakt als integraal deel van de eetkamer en de woonkamer. De hele keuken is van massief eikenhout gemaakt en heeft alleen maar laden, waardoor hij eruitziet als één groot meubel. De grote laden werken meteen alle elektrische apparaten weg – uit het zicht, maar toch bij de hand. De zwarte achterwand met nis contrasteert prachtig met al het hout. Hier is plaats genoeg voor een koffieapparaat, de keukenapparatuur van Miele en nog heel veel meer.

Omdat Lukas en zijn vrouw graag koken, hebben ze veel aandacht besteed aan de keuken. Ze wilden er een grote, gesmeerd werkende woonkeuken van maken en namen daarvoor architect Julie Agerley van Bo-Tikken-keuken in de arm, die hen graag wilde helpen om hun dromen te realiseren. Lukas had een keuken gezien die Agerley had ontworpen, en was er meteen voor gevallen. Daarnaast had hij ideeën voor de uitvoering. Vooral het gebruik van duurzame materialen en de juiste oppervlaktebehandeling kwamen voor Lukas op de eerste plaats, en daarom werd de keuken gemaakt van massief geolied eiken. 

© BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

SIMPELE, STRAKKE LIJNEN in hout en staal vormen, samen met de kleine details van een oud huis, een mooie combinatie van verleden en heden.

Bovendien was het heel belangrijk voor het gezin dat de keuken multifunctioneel zou zijn en een geïntegreerd onderdeel zou vormen van de hal, de eetkamer en de woonkamer. De keuken moest eruitzien als een mooi meubelstuk, bij voorkeur met lange lijnen, die in de vorm van de kamer passen. Qua stijl moest de keuken mooi samengaan met de oude balken en de verfijnde details van het huis, en daarom zijn alle elektronische apparatuur en al het witgoed in grote laden weggewerkt. 

© BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

DE EENVOUDIGE EETHOEK bestaat uit een lichtgrijze Elipse-tafel met verschillende stoelen. De vloer van Fins grenen is behandeld met loog en whitewash.

De banken, die deel uitmaken van het keukenontwerp, zijn eveneens verborgen. Ze kunnen worden uitgetrokken wanneer dat nodig is en wanneer ze niet in gebruik zijn, kunnen ze onder het tafelblad worden geschoven, zodat de keuken één harmonieus geheel wordt. 

© BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

IN HET AANRECHTBLAD, ook van massief eiken, valt de stalen wasbak met brede rand prachtig weg, en bovendien is er zo minder kans dat water het hout aantast.

Het contrast tussen het mooie warme hout en de zwarte vlakken van de kastelementen is ook een heel bewuste keuze. Het creëert op een eenvoudige manier een prachtige dynamiek. Het zwarte geoliede en gewaxte hout heeft een visgraatpatroon op de fronten van de hoge kasten, en de vaatwasser is bekleed met een warmgewalste stalen plaat, een element dat het oppervlak visueel breekt en tegelijkertijd aansluit bij de andere zwarte elementen in de keuken.  

© BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

DE SPECIAAL GEMAAKTE banken schuif je in en uit de keuken naar behoefte. Het zwarte ijzer komt op meer plekken terug – hier in de glazen scheidingswand, die gemaakt is door het bedrijf kvindesmedien.

Het tafelblad en de laden zijn gemonteerd met zichtbare verbindingen, en de tekening van het hout sluit overal aan bij het ontwerp. Op deze manier heeft het gezin een harmonieuze keuken gekregen die op natuurlijke wijze in de ruimte en de overige inrichting past, en die wat kwaliteit en stijl betreft wel een paar generaties mee kan. 

© BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

VANUIT DE KEUKEN is er uitzicht op de tuin, waar Lukas en zijn gezin vaak zitten met vrienden – van wie er een aantal in hetzelfde gebouw wonen. 

© BIRGITTA WOLFGANG BJØRNVAD

GEÏNTEGREERDE GREPEN met warmgewalst staal achter het hout. Met je vingers naar boven open je de bovenste la, met je vingers naar beneden de onderste. Logisch, eenvoudig en mooi.

DE MATERIALENMIX creëert een mooie dynamiek in de ruimte.

DE VISGRAAT is behandeld met naturel oliewas en de lange stalen greep is van keukenbedrijf Bo-Tikken.