© JENS BARSLUND

IN HET BUITENHUIS VAN ARCHITECTEN: FUNCTIES GAAN HAND IN HAND

Op een lapje Deense natuur hebben de architecten Mirja Larsen en Lars Nymand een eenvoudig, eerlijk buitenhuisje gebouwd, dat in alle opzichten in het landschap past en dat is ingericht als één groot en praktisch meubelstuk met heel veel functionaliteit.

1 oktober 2019 door JENS BARSLUND

Al leidt de gps naar het juiste adres, het is moeilijk om het buitenhuisje te vinden – het ligt zo goed verborgen in het fraaie natuurgebied dat je het zo over het hoofd ziet als je niet oplet. Het architectenpaar Mirja Larsen en Lars Nymand heeft er dan ook heel bewust voor gezorgd dat het huis zou passen in de omgeving en er zelfs bijna in opgaat. 

© JENS BARSLUND

ALS ÉÉN GROOT meubelstuk is het huis ingericht met multifunctionele meubels, eveneens van eigen ontwerp. De zichtbare constructies creëren een decoratief effect. 

Juist vanwege dat uitzicht op het water, de weelderige rietkragen, struiken, de oude bomen en de lichtval kocht het paar in 2013 het lapje grond in de Deense plaats Præstø. Als architecten zagen ze meteen de mogelijkheid om er hun eigen vrijplaats dicht bij Kopenhagen te creëren, waar ze hun dagelijks leven leiden met hun twee gezamenlijke kinderen, Alfred en Dagmar. 

© JENS BARSLUND

DE ARCHITECTEN Mirja Larsen en Lars Nymand hebben zelf hun huis ontworpen. 

Het 75 vierkante meter grote huis is een eenvoudige rechthoek met een duidelijke vorm, zodat je zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant de constructies kunt zien die de beleving van het huis bepalen. Ook bij de keuze van de locatie van het gebouw, de uitdrukking, de functie en vooral ook het licht is er gedacht over de verhouding binnen/buiten. 

© JENS BARSLUND

DE KEUKEN is bij open terrasdeuren ook buiten te gebruiken. 

‘We hebben kriskras door het huis en het perceel doorkijkjes en verbanden gecreëerd, zodat het huis niet alleen uit een voor- en achterkant bestaat, maar naar alle kanten openstaat. Het is bovendien voorzien van grote raamen deurpartijen in de gevels en in gedeelten daarvan, en dat heeft als direct voordeel opgeleverd dat we een fantastische lichtval, ventilatie en passieve zonnewarmte hebben,’ vertelt Lars Nymand. 

© JENS BARSLUND

DE EETKAMER is ingericht met een eettafel ontworpen door het architectenpaar zelf, waaromheen de stoelen Luxembourg van Fermob staan. Het huis is zo gebouwd dat je er dwars doorheen kunt kijken, wat een gevoel van eenvoud oplevert, ondanks de detailrijke opzet. De leunstoel van Fiam kan ook buiten gebruikt worden, net als de roltafels van KISS. 

Het modulaire huis is vrij eenvoudig ingedeeld met een woonkamer aan de ene kant van het huis en een grote slaapkamer aan de andere. Het middelste stuk met een luchtsluis en een badkamer scheidt deze ruimtes, die kunnen worden afgesloten met schuifdeuren. Vanuit alle kanten van het huis is er toegang tot verschillend ingerichte buitenruimtes met elk hun eigen uitzicht en met zon of juist schaduw. De terrassen zijn voorzien van banken, vuur- plaatsen en een zandbak, die zijn gemaakt van massief eiken balken, zodat materialen en functies als vanzelf in elkaar overgaan. 

© JENS BARSLUND

DE SLAAPKAMER bestaat uit een groot bed en een logeerbed. De regendouche van Hans Grohe is bijna grafisch in het centrum van het ronde koepeldakraam geplaatst. Alle ruimtes gaan dicht met discrete, plaatsbesparende schuifdeuren. 

‘Centraal bij het ontwerp van het huis stond het idee om het vorm te geven als één groot meubelstuk, waarbij de constructie en alle vaste inventaris met elkaar versmelten. Zo zijn er in het modulesysteem op heel natuurlijke wijze nissen ontstaan met vaste banken, die zo groot zijn dat ze ook kunnen dienen als logeerbed. En zo zijn ook de tweezijdige keuken en de grote opbergkasten in het ontwerp meegedacht,’ vertelt Mirja Larsen. 

© JENS BARSLUND

DE BADKAMER vormt een buffer tussen de woonen slaapkamer. De wanden zijn bedekt met geribbelde platen van gegalvaniseerd staal, die mooi bij de lichte houten vlonders op de vloer passen (die naar boven geklapt kunnen worden bij het schoonmaken). Achter de spiegel zit een nis met plankruimte. 

‘We wilden gewoon een simpel vakantiehuisje voor ons gezin creëren, waarbij we erop hebben gelet hoe we de vierkante meters voor het huis zelf en de inrichting optimaal konden gebruiken. Daarom hebben we gekozen voor een klein oppervlak en weinig ruimtes, zodat er geen lege kamers zijn die we niet gebruiken. Verder hebben we voor de inrichting multifunctionele designoplossingen bedacht met intelligente meubels, die we naar behoefte kunnen aanpassen. Zo hebben we meubels die geschikt zijn voor binnen en buiten. De tuinstoelen van Fermob zetten we rond de eettafel en de ligstoelen van Fiam staan bij de bank. Bij lekker weer nemen we de meubels mee naar buiten, zodat we ze niet dubbel hoeven te hebben. Onze bank Playground van Eilersen kun je gebruiken als bank, maar ook als logeerbed met afneembare hoezen en verplaatsbare kussens.’  

© JENS BARSLUND

HET MODULESYSTEEM waaruit het huis is opgebouwd, is overal duidelijk te zien, want elke module heeft een functie. In de keuken zijn het afwasgedeelte en de kookplaats elk in een module geplaatst, net als de koelkast, oven en bergruimte. Op de twee aanrechtbladen is een dunne plaat Corian gelegd.  

Geheel in overeenstemming met het architectonische idee van het huis heeft het paar ook meubels geplaatst van eigen ontwerp onder de naam KISS (keep.it.simple.stupid), Box Collection, van hun nieuwe, gezamenlijke ontwerpbureau. Daaronder zijn veel multifunctionele meubels op wielen, die als tafel én als bergplek voor onder meer wasgoed, speelgoed en dekens fungeren. De meubels zijn zwartgelakt en hebben een zijdeachtig rubberen oppervlak, en doordat de klep – die tegelijk een dienblad is – omkeerbaar is, kunnen ze van uitdrukking veranderen. 

© JENS BARSLUND

HET UITZICHT op de tuin is al verwerkt in het ontwerp.  

Van begin af aan wilde het architectenpaar buiten eten kunnen bereiden, en daarom hebben ze een binnenen buitenkeuken tegelijk bedacht. Door de keuken dubbele deuren te geven en handige details aan te brengen, zoals een omkeerbare kraan bij de wasbak, kan de keuken zowel vanuit huis als vanaf het terras gebruikt worden. Tijdens het bouwproject heeft Lars Nymand zelf een groot deel van de inrichting voor zijn rekening genomen en bovendien de banken en terrassen aangelegd. Want naast architect is hij ook opgeleid als timmerman. En dat is te zien – dit huis is een en al vakmanschap. 

© JENS BARSLUND

HET SEDUMDAK zal mettertijd in de lokale vegetatie overgaan en het huis nog meer verankeren in het landschap. 

© JENS BARSLUND

HET BUITENHUIS LIGT in de natuur en kijkt uit op water, bossen en velden. Het heeft zich genesteld tussen struiken, riet en hoge bomen. 

DE MATERIALEN IN HUIS

Het huis heeft een draagconstructie waarbij de plafondplaten van multiplex op de wanden rusten – een methode die veel vloerruimte geeft. De vloeren zijn van geloogd massief grenen, terwijl alle binnenoppervlakken van multiplex zijn gemaakt en zijn behandeld met whitewash, waardoor een rustieke maar toch heldere en lichte uitstraling ontstaat. In de badkamer zijn gegalvaniseerde stalen platen op de wanden aangebracht en in het midden is er een regendouche onder een groot rond dakraam. Als grafisch effect bij de muren creëren de uitneembare vloerroosters een soepele overgang naar de andere kamers. De raamen deurpartijen zijn zwart, net als de thermowoodlatten aan de buitenkant, die contrasteren met het lichte hout van het huis. Het dak is bedekt met sedum en andere planten om regenwater op te vangen. De speciale dakmatten met mos, grassen en kruiden zullen uiteindelijk opgaan in de lokale vegetatie en op deze manier helpen om het huis nog meer in het landschap eromheen te verankeren.