© Silje Aune Eriksen

KUBUSKEUKEN

Toen Katinka en Jonas aan een nieuwe keuken toe waren, dachten ze eens goed ‘uit de box’. Daarbij kwamen ze uit op een soort ... box. De keuken is ‘crazy maar heel handig’, aldus het Noorse stel.

29 oktober 2018 door Niklas Hart
© Silje Aune Eriksen

Black box zou een passende naam zijn voor de keuken die door binnenhuisarchitect en meubelontwerper Nikki Butenschøn is vormgegeven. De keuken is gemaakt als een zwarte kubus waarin je kunt kokkerellen. De ene hoek van de kubus is rond een schoorsteen gebouwd. Het gezin wilde graag een pizzaoven op die plek, maar omdat die het hele concept zou verstoren, zijn hier planken en kasten gekomen. 


Het is licht in het zolderappartement van Katinka en Jonas. De vloer is witgeolied, het plafond is witgelakt en de plafondbalken zijn wit. Maar in de hoek van de woonkamer is het donker. Hier staat een grote zwarte doos – met daarin de keuken.

‘Het is alsof er hier een ruimteschip is geland. Toen ik het ontwerp zag, wist ik dat ik daar zelf nooit op gekomen zou zijn,’ vertelt Jonas.

Het gezin woont hier al ruim 10 jaar, en toen ze aan een nieuwe keuken toe waren, wilden ze iets bijzonders. Geen enkele fabrikant bood ze echter iets waar ze warm voor liepen. Daarom namen ze interieur- en meubelontwerper Nikki Butenschøn in de arm.

‘Ik zag een grote, open keuken voor me, zoals je er zo veel ziet op Pinterest, maar daar wilde Nikki niet aan. Hij vond dat de keuken veel leuker kon, dus hij mocht hem ontwerpen,’ aldus Jonas. 

© Silje Aune Eriksen

In de box ligt de donkere keukenzone.
De kasten zijn standaard keukenelementen, maar de fronten zijn speciaal gezaagde, zwartgelakte stukken mdf. De vloer is van gegoten microcement. Op het werkblad een pan van Terra.Cotto, potten van Barmen & Brekke en een zwarte kan van Royal Doulton. 


Alles wat bij de keuken hoort, is zwart: kasten, planken, werkblad en vloer. Het element dat de kubus helemaal afmaakt, is het plafond. Maar dat had wel wat voeten in de aarde.

‘Het ging me best aan het hart om het plafond te verlagen, maar omdat we verder zo veel ruimte hebben, kon het eigenlijk makkelijk. Verder vond ik dat we minstens één keer in ons leven eens flink uit de band moesten springen,’ vertelt de trotse eigenaar.

Toch is de keuken ook weer niet zó wild. Want al ligt de nadruk op het sterke conceptuele karakter, het is een zeer praktische ruimte. Volgens Jonas is de keuken ondanks het spectaculaire uiterlijk heel geschikt voor het dagelijks leven van een Noors doorsneegezin.

‘De keuken moest minstens zo groot zijn dat we er met meerdere mensen kunnen koken. Want dat vinden we supergezellig.’

Daarom is de grote keukentafel ook zo fijn. Je kunt er vanaf drie kanten aanschuiven, en er is plaats genoeg voor veel gasten. En bij een feestje staat de hele ruimte in én buiten de box lekker vol. 

© Silje Aune Eriksen

Het kubusconcept is in de hele keuken doorgevoerd. Waar de box eindigt, neemt het wit het over, dat samen met de rest van de ruimte een knisperend contrast met de keuken vormt. 

© Silje Aune Eriksen

Een nis met planken is in een hoek geïntegreerd. De vaas en de schaal op de onderste plank zijn creaties van de Noorse keramist Guri Sandvik. 

© Silje Aune Eriksen

De stevige poten van de eettafel zijn van massief eiken, en bijna net zo dik als de dakspanten. De tafel is lang geleden door een Noorse fabrikant gemaakt. 

© Silje Aune Eriksen

Een keramieken kan van Another Country siert de middelste plank van de nis.