© Andreas Mikkel Hansen

LIEFDE OP HET EERSTE GEZICHT

Nadja en Lars Kern Mejer hoefden niet lang na te denken toen ze deze witte jarenzestigparel zagen, fraai gelegen in een groen gebied ten noorden van Kopenhagen. Het stel viel als een blok voor de villa met zijn strakke lijnen, organische materialen en strakke grafische balans: het woonhuis van de Deense architect en ontwerper Jørgen Kastholm uit 1968. Met eerbied voor het tijdperk en de functionele vormentaal van Kastholm hebben de nieuwe, jonge eigenaren een jarenzestiguniversum vol persoonlijkheid neergezet.

10 september 2019 door Susanne Holte / Styling: Glotti Press


© Andreas Mikkel Hansen

HIER WONEN Nadja en Lars met hun kinderen Thuja van drie en Eik van negen maanden.

Nadja en Lars Kern Mejer zijn helemaal weg van de esthetiek, het strakke functionalisme en het materiaalgevoel van de jaren 1960, en hebben ook een band met het optimisme en de rebelse mentaliteit van het tijdperk. 

© Andreas Mikkel Hansen

DE KEUKEN is vakkundig op maat gemaakt door een timmerman, die ook alle deuren in het huis heeft gemaakt, waardoor er een visueel harmonisch geheel ontstaat.

Het stel deelt bovendien een passie voor ontwerpers als Kastholm & Fabricius, Horst Brüning, Poul Kjærholm en Arne Jacobsen – ze kijken telkens uit naar design dat decennia voor ze zelf geboren werden het licht zag.

© Andreas Mikkel Hansen

ER ZIJN ENKELE daklichten in het huis aangebracht, waaronder in de keuken, zodat het eikenhouten aanrecht in het zachte daglicht baadt. Zwarte plafondbalken brengen een grafische spanning in de ruimte. 

Toen Nadja en Lars, die beiden in de communicatiewereld werken, een paar jaar geleden besloten om hun appartement in Kopenhagen te verruilen voor een huis in een groene omgeving, was de woning van Jørgen Kastholm uit 1968 hun op het lijf ge- schreven. 

© Andreas Mikkel Hansen

DE VLOEREN van natuursteen hebben een afwisselend kleurenpalet van grijsbruine en gouden nuances. 

Het stamde niet alleen uit hun lievelingstijdperk, maar had precies de indeling en de uitdrukking waar het stel op uit was.

© Andreas Mikkel Hansen

DE EETHOEK wordt gevormd door een elegante tafel van glas en staal, ontworpen door Horst Brüning – ook een meester van het functionalisme. De tafel, die net als het huis uit 1968 stamt, krijgt tegenspel van de Y-stoelen van Hans J. Wegner, en boven dat alles zweeft de 2065-lamp van Gino Sarfatti. 

Dat het huis ook nog eens was ontworpen door architect Jørgen Kastholm, die er van 1968 tot 1971 zelf woonde, was de kers op de taart.

© Andreas Mikkel Hansen

HIER WONEN Nadja en Lars met hun kinderen Thuja van drie en Eik van negen maanden. FABRICIUS & KASTHOLMS legendarische loungestoel Grasshopper van Lange Production kijkt uit op de tuin. 

Het was, zoals Nadja Mejer het uitdrukt, liefde op het eerste gezicht.

© Andreas Mikkel Hansen

HORST BRÜNINGS daybed past mooi bij het grote schilderij van Alan Tobias en de rode lamp Nippon, ontworpen door Simon Henningsen.

‘Het huis sprak ons aan met zijn eenvoudige, internationale uitstraling, en toen we het eenmaal hadden gezien, was er geen weg terug,’ zegt Nadja, die het in 2017 met haar man kocht.

© Andreas Mikkel Hansen

IN DE GANGEN die door het huis lopen en de keuken is natuursteen gelegd, dat een charmante dialoog aangaat met de eikenhouten kastdeuren en de originele, grijsbruine stenen muur. 

‘We waren dolenthousiast en hielden onszelf voor dat het huis alleen een likje verf nodig had, dan konden we er zó in. Maar al snel bleek dat er toch wat meer moest gebeuren,’ aldus Nadja, die met hulp van haar man, bekwame ambachtslieden en een onmiskenbaar gevoel voor de geest en de authenticiteit van het huis de leiding nam over een volledige verbouwing: binnen werden vloeren, badkamers en keuken vernieuwd, en buiten dak, daklijsten, terrassen en tuin.

© Andreas Mikkel Hansen

BIJ DE RAAMPARTIJ staat een serveerwagen van Horst Brüning uit 1968, maar het is vooral de gele muur van de woonkamer die er met de aandacht vandoor gaat. Het is een goed voorbeeld van een gedurfde kleur waar over nagedacht is. De gele muur speelt een spel met de elegante FK-20-zithoek in staal en cognackleurig leer van Fabricius & Kastholm en vormt het decor van de boekenkast String uit 1949.

Het was dus een flinke klus, maar het stel genoot met volle teugen van het hele proces, vooral omdat ze de mogelijkheid hadden om het huis pas te betrekken als het helemaal af was.

© Andreas Mikkel Hansen

IN DE SLAAPKAMER creëert de grote raampartij een gevoel van ruimte en licht. 

‘Het resultaat was precies wat we ons ervan voorgesteld hadden: een goede balans tussen het oorspronkelijke en het persoonlijke. Hoewel Kastholm en het functionalisme ons na aan het hart liggen, wilden we ook weer niet in een museum of showroom wonen,’ vertelt Nadja, die ook bij het inrichten trouw bleef aan het stijluniversum van de jaren 1960.

© Andreas Mikkel Hansen

DE WERKKAMER heeft een groot raam dat uitkijkt op het weelderige groen buiten. Egon Eiermanns bureau van Please Wait to be Seated optimaliseert het uitzicht op de tuin met zijn lichtheid. De iconische stoel van Arne Jacobsen vervolmaakt het plaatje. 

‘Het is in alle opzichten een gezamenlijk project van Lars en mij, en we zijn er beiden even enthousiast over. We wilden allebei een optimale omlijsting creëren voor ons gezin, en dat hebben we weten te bereiken door goed met elkaar te sparren. Hoewel het huis en de architectuur de doorslag gaven bij de aankoop, was de ligging ook zeker van belang. We zitten hier nog dicht bij Kopenhagen en ons werk, maar we stappen zo vanuit huis het bos in en het strand op,’ legt Nadja uit.

© Andreas Mikkel Hansen

DE DOUCHECEL is bekleed met roze, vierkante tegels.  

Mensen met belangstelling voor architectuur, renovatie en Jørgen Kastholm konden het project volgen op het Instagram- profiel van Nadja, @kastholmhouse, waar ze nog steeds verslag doet van nieuwe elementen in de inrichting. 

© Andreas Mikkel Hansen

HET HUIS OPENT ZICH naar de tuin met grote doorlopende raampartijen van vloer tot plafond. De zwarte kozijnen en daklijst onderstrepen de verticale lijnen. De tuinmeubels zijn van Skagerak.

© Andreas Mikkel Hansen

ALLEEN AAN DE TUINKANT kun je zien dat het huis van Kastholm een souterrain van anderhalve verdieping heeft. 


© Andreas Mikkel Hansen

RONDOM HET HUIS zijn houten terrassen gelegd. 

Koop dit nummer voor € 7,95 in de winkel of online