© MIKKEL ADSBØL

MET DE NATUUR ALS LEIDRAAD

Op het meest noordoostelijke puntje van het Deense Seeland ligt het idyllische Gudmindrup, dicht bij strand en heide. Hier werden Maria en Felix Meeske verliefd op een groot stuk grond, overwoekerd door hoge dennen, waar een vervallen huisje stond. Het was een donkere plek en het huis leek nauwelijks meer te redden – maar toch zag het stel mogelijkheden om hun droom van een buitenhuis te realiseren.

17 september 2019 door KATRINE MARTENSEN-LARSEN

Maria en Felix Meeske wilden dolgraag een buitenhuis, maar dan wel precies zoals zij het voor zich zagen. Of ze een bestaand huis zouden verbouwen of iets nieuws neerzetten, dat deed er niet zo veel toe, maar de locatie was heel belangrijk. Ze zochten een plek omringd door wilde, ruige natuur – en geen strak gazonnetje, sierlijk gesnoeide ligusterhagen en buren die in hun nek hijgden. De wens om aan de burgerlijkheid te ontsnappen, bracht het stel naar Gudmindrup, een gebied met mooie, kindvriendelijke zandstranden. 

© MIKKEL ADSBØL

HET HUIS staat op een open plek in het bos. 

‘De omgeving hier is prachtig, en er heerst een bijzondere rust. En het is bovendien praktisch dat het maar een halfuur rijden is van Roskilde, waar we wonen,’ legt Maria uit. 

© MIKKEL ADSBØL

HIER ZIE JE de vele nissen, de interessante doorkijkjes naar ruimtes binnen en buiten en het terras, dat lijkt samen te vloeien met het omliggende terrein. Het vakantiehuis komt het best tot zijn recht als er vrienden en familie op bezoek zijn. Er kunnen tien mensen blijven slapen en je kunt zowel binnen als buiten gezellig met zijn allen eten. Hier in de rust van het bos voelt het alsof je midden in de natuur zit. 

Toen ze de locatie voor het eerst bezochten, was het slecht onderhouden, bakstenen vakantiehuis uit de jaren 1950 nauwelijks te zien. Het lag verstopt op het overwoekerde perceel, waar duidelijk ook al lange tijd niets meer aan was gedaan.  

© MIKKEL ADSBØL

DE NATUUR IS NOOIT VER WEG en wordt weerspiegeld in de door Maria uitgekozen meubels en persoonlijke vondsten. De zachte kussens in natuurtinten, de rieten manden en lampenkappen en de vele planten vormen een prachtig contrast met de massieve vloeren en de gladde wanden. 

Pas toen er flink wat bomen waren gekapt en Maria en Felix zich een beeld konden vormen van de grootte, konden ze bepalen of ze het oude huis zouden opknappen of laten slopen. Het werd het laatste. 

© MIKKEL ADSBØL

MARIA WERKTE EEN PAAR JAAR als Contract Area Manager bij het Deense designlabel Carl Hansen & Søn. Begin 2019 begon ze Koncil, een agentschap op het gebied van design en interieur. 

‘We wilden graag een huis in harmonie met de natuur. Voor ons betekende dat in elk geval houten gevelbekleding. Daarnaast moest het huis groter worden dan dat wat er stond. We hebben het bestaande fundament aangehouden, omdat de ligging ten opzichte van de zon goed was, maar het wel flink uitgebreid,’ vertelt Maria. 

© MIKKEL ADSBØL

IN DE HAL hangt een eenvoudige, stoere kapstok aan het plafond. De planten voegen warmte en groen toe. 

Om het buitenhuis te realiseren werkte het stel samen met de bevriende architect Mathias Christensen van Mulini Architects. Ze hadden inmiddels aardig wat inspiratie opgedaan en hadden allerlei concrete wensen, maar ze gaven de architect de vrije hand om de mogelijkheden die hij in het perceel zag te onderzoeken. 

© MIKKEL ADSBØL

DE KEUKEN is via een terrasdeur verbonden met de buitenruimte. De stijl hier is eenvoudig, met mooie lijnen, waarbij het materiaal contrasten creëert met de witte wanden en plafonds. Vooral de eikenhouten fronten van de keukenelementen, met de opvallende nerfstructuur, zorgen voor levendigheid, die terugkomt in de ’golvende’ look van de gietvloer. 

Het echtpaar verdeelde de taken zo dat Felix, die in het dagelijks leven projectleider is in de bouw, het contact met de autoriteiten, de bouwbegeleiding en de inkoop van materialen op zich nam, terwijl Maria, die werkt met design en interieur, de materialen voor binnen en buiten en de meubels uitkoos. 

© MIKKEL ADSBØL

DE ROYALE PLANKENTAFEL hebben Maria en Felix zelf ontworpen. Het grote aantal Y-stoelen van Carl Hansen & Søn en de enorme rieten lampenkappen van HKLiving getuigen ervan dat de hele familie hier graag aanschuift om samen te eten en bij te praten. De meubels van blank hout maken de ruimte tot een geheel en hebben een uitnodigende uitstraling.

De harmonieuze, lichte uitstraling van het huis is, behalve aan de geslaagde constructie, te danken aan de consequent doorgevoerde materiaalkeuzes. 

© MIKKEL ADSBØL

DE WOONKAMER EN DE REST van het huis hebben een doorlopende gietvloer met vloerverwarming met water. De vloer lijkt haast te leven, en de meubels ‘zweven’ erboven. Weer dringt de associatie met strand, zee en kust zich op. De oorfauteuil in de hoek is een klassieker, namelijk de Heritage Chair van Carl Hansen & Søn, in 1930 ontworpen door Frits Henningsen. 

Zo vormt de betonvloer die in het hele huis ligt een rustige basis. In de keuken en badkamers zijn dezelfde stenen, werk- bladen, fronten en kranen gebruikt en binnen zijn alle wanden en plafonds wit geschilderd. 

© MIKKEL ADSBØL

EEN VAN DE VELE GEZELLIGE hoekjes in het huis, met zorgvuldig uitgekozen meubels. Het lichte hout en de overige materialen in natuurlijke kleuren doen denken aan het strand. Hier onder andere de Safari Chair en Stool van canvas, ontworpen door Kaare Klint en geproduceerd door Carl Hansen & Søn. 

Er is moed voor nodig om jezelf zozeer te beperken op het gebied van materiaalkeuze, maar het effect is bijzonder rustgevend. Daar komt bij dat de kwaliteit van de weinige materialen die er gebruikt zijn op deze manier veel meer in het oog springt. 

© MIKKEL ADSBØL

DE SLAAPKAMER straalt iets bijna poëtisch uit. De grote raampartijen leggen een verbinding met het leven in de natuur en de lichte terrasplanken kaatsen licht naar binnen. Het interieur vormt een harmonieus samenspel met de aardetinten van de natuur. 

Het meubilair bestaat voornamelijk uit degelijk Deens design, wat niet vreemd is gezien het werk dat Maria doet. 

© MIKKEL ADSBØL

RUST, NATUUR, zachtheid en vriendelijkheid zijn de kernbegrippen in deze slaapkamer. Dankzij de twee glazen wanden is de natuur heel dichtbij. Hier wordt het stel wakker met de zon en met wat de natuur op dat moment te bieden heeft.  

Het wordt echter interessant als stijlvol Scandinavisch design en een flink aantal exotische accessoires en kunstwerken, die Maria heeft meegenomen van haar reizen naar onder andere Bali, elkaar ontmoeten. 

© MIKKEL ADSBØL

DE MEER PRIVATE RUIMTE van het huis, de badkamer, is aan de buitenzijde afgeschermd met een muur in hetzelfde materiaal als de rest van de gevel. Ook hier ervaar je dat binnen en buiten samenvloeien. 

Het kleurenpalet in huis is ingetogen – zoals de kleuren van het strand – met grijs, wit, zwart en goud en botst niet met het groen van de natuur en de vele binnenplanten. Dit is een huis dat is gebouwd met de natuur als leidraad – precies zoals de bewoners graag wilden. 

© MIKKEL ADSBØL

EEN DETAIL VAN DE GEVEL met de zwarte regenpijpen en ventilatie­ kappen. Over elk detail is nagedacht. 

© MIKKEL ADSBØL

HET LICHT EN DE SCHADUWEN verdelen huis en perceel in kleine nissen, met afwisselend lichte en donkere vlekken op het gras. Het terras omkranst het huis en is direct verbonden met de tuin. 

© MIKKEL ADSBØL

DOOR HET PLATEAU waarop het huis staat, ontstaan rondom terrassen. De gevelbekleding bootst de verticale lijnen van het bos na. Op de overgang tussen buiten en binnen is er ruimte voor bezinning. Dit is een huis in harmonie met de omgeving. Met grassen in rieten manden breng je het groen makkelijk het terras op.