© Styling SUSANNE SWEGEN / Foto’s STURLA BAKKEN

MINIHUIS OP MAAT

MET SPECIAAL ONTWORPEN MEUBILAIR EN SLIMME OPLOSSINGEN VAN HOUT VOELT DIT SLECHTS 48 M2 GROTE APPARTEMENT IN OSLO HEEL RUIM EN FUNCTIONEEL AAN ... EN SCANDINAVISCHER KAN NIET

27 augustus 2019 door LINN CARIN DIRDAL

Na jaren met oude keukenfrontjes en versleten werkbladen was de eigenaar van dit 48 vierkante meter grote appartement in de Noorse hoofdstad Oslo er helemaal klaar mee. Het roer moest om. Op haar verlanglijstje stonden op maat gemaakte oplossingen en functionaliteit verpakt in een tijdloze, slijtvaste esthetiek. Interieurarchitect Cecilie Claussen mocht de uitdaging aangaan. 

© Styling SUSANNE SWEGEN / Foto’s STURLA BAKKEN

TIJDLOZE ESTHETIEK. Dit 48 vierkante meter grote appartement in Oslo uit 1938 staat in het teken van eerlijke, elegante esthetiek die niet veroudert. Dat zie je aan de stijvolle bank Tailor met eiken onderstel, ontworpen door Rui Alves voor Menu. Sidetable Halves van MSDS Studio voor Muuto en salontafel Planner van Paul McCobb voor Fritz Hansen. Het vloerkleed Moiré Kelim is van Hay. 

‘De woning zag er qua materialen, verlichting en meubilair versleten uit en kon een stevige update goed gebruiken,’ vertelt Cecilie, die zich heeft gespecialiseerd in functionele oplossingen toegespitst op de levensstijl van de klant. 

‘Deze eigenaar wilde het hele appartement renoveren en was uit op maatwerk. Het was belangrijk voor haar dat de woning goed zou functioneren in het dagelijks leven en als er gasten waren. 

© Styling SUSANNE SWEGEN / Foto’s STURLA BAKKEN

GROTER MET MINDER. Door de inrichting te baseren op weinig materialen en kleuren ontstaat een gevoel van rust en ruimte. Rond de eettafel van Vannerup staan Hans J. Wegners klassieke stoelen CH23 van Carl Hansen & Søn in eiken. De gevlochten zittingen geven een gezellig gevoel. De keramieken vaas is van Bolina, de klassieke PH-hanglamp is ontworpen door Poul Henningsen voor Louis Poulsen. 

Het appartement is gelegen in een echt Noors bakstenen gebouw uit 1938. Omdat de originele indeling voor de eigenaar voldeed, kwam de focus te liggen op het tot zijn recht laten komen van de functionaliteit van elke ruimte en het creëren van een totaalindruk. Vanwege het beperkte oppervlak moesten er slimme en decoratieve opbergoplossingen komen, en er zijn dan ook meerdere kasten gerealiseerd in de woonkamer, de entree en de slaapkamer. Om een zware, compacte indruk te vermijden koos Cecilie voor gesloten kasten onder en open planken of vitrinedeuren boven. 

© Styling SUSANNE SWEGEN / Foto’s STURLA BAKKEN

BLIJVEND. De eikenhouten keuken is ontworpen door interieurarchitect Cecilie Claussen en gebouwd door meubelmaker James Bagshaw van Woobii Furniture. Dankzij het gebruik van stevige, natuurlijke materialen kan de keuken tegen een stootje en wordt de tijdloze uitdrukking van het huis versterkt. Alvar Aalto’s klassieke kruk E60 voor Artek is van Vitra. 

Het grootste deel van de vaste inventaris en huisraad is van hout gemaakt, dat praktisch, esthetisch fraai en slijtvast is.

‘Ik wilde een huis inrichten op basis van natuurlijke materialen en elementen die rust toevoegen en de tand des tijds doorstaan. Het doel was om uit te komen op een klassiek appartement dat als omlijsting van de spullen van de eigenaar dient, wie er ook woont.’ 

© Styling SUSANNE SWEGEN / Foto’s STURLA BAKKEN

VORMVAST. Het eigen karakter van het huis krijgt vorm door de bijzondere details. De kop en koffiekan zijn van Quartier en Bolina. 

Cecilie heeft alle vaste inventaris zelf ontworpen en vervolgens laten bouwen door een meubelmaker. Door het consequente gebruik van eikenhout ontstaat een gevoel van harmonie en rust. De muren zijn geschilderd in grijze en groene tinten om de zuivere, gezellige uitdrukking te onderstrepen. Dankzij de nuanceverschillen ervaar je onbewust dat je door verschillende zones beweegt. 

© Styling SUSANNE SWEGEN / Foto’s STURLA BAKKEN

RUIMTE. Een hoofdbord, een geïntegreerd nachtkastje en een garderobe van hetzelfde materiaal brengen eenheid in de kleine slaapkamer. De garderobe is best groot: 1,2 bij 2 meter kastruimte met kledingstang, planken en laden van verschillende afmetingen, op maat gemaakt voor de eigenaar. De superpraktische lamp Vanila op het hoofdbord is van Nordlux. 

‘Het zijn klassieke kleuren die lang meegaan. Bovendien is groen een kleur waarin het makkelijk en fijn wonen is.’

De meubels ondersteunen de tijdloze sfeer van het huis. De klassieke Louis Poulsen-lamp boven de eettafel, de eikenhouten stoelen van Hans J. Wegner en Alvar Aalto’s stijlzuivere kruk dragen bij aan het gevoel van de woning. Sculpturale en tactiele keramiek voegt een persoonlijke touch toe aan het appartement. 

© Styling SUSANNE SWEGEN / Foto’s STURLA BAKKEN

EENHEID. Alle vaste inventaris is speciaal ontworpen door de interieurarchitect, die in entree, keuken, badkamer en slaapkamer hetzelfde hout heeft toegepast. Zo krijgt de woning een stijlzuivere, rustige en samenhangende sfeer. De stoel CH23 is ontworpen door Hans J. Wegner voor Carl Hansen & Søn. 

Eigenaar en interieurarchitect zijn blij met het resultaat.

‘Alles is superfunctioneel. We hebben echt elke vierkante meter optimaal weten te benutten.’ 

Koop dit nummer voor € 7,95 in de winkel of online