© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Mr Danish Design

Anders Byriel is de bekendste Deen in de internationale designwereld. Hij staat aan het hoofd van Kvadrat, de meest innovatieve meubelstoffenfabrikant ter wereld. We spraken hem in het idyllische Ebeltoft, waar het hoofdkantoor staat.

13 december 2016 door KASPER FOGED RASMUSSEN

Het is inmiddels al aardig wat jaren geleden dat Anders Byriel plaatsnam op de directeursstoel in het hoofdkantoor in Ebeltoft. Vanachter zijn bureau kijkt hij uit op de baai Ebeltoft Vig en het grote natuurgebied rondom de bunker waar enkele van de meest gewilde meubelstoffen ter wereld in het diepste geheim worden ontwikkeld. 

Het park is ontworpen door de landschapsarchitect Günther Vogt en telt onder andere vijf ‘meren’ die worden gevormd door enorme spiegels: het kunstwerk Your glacial expectations, in 2012 ontworpen door de wereldberoemde kunstenaar Olafur Eliasson. 

Dat verwacht je niet op het terrein van een bedrijf in Jutland. Maar Kvadrat is dan ook niet zomaar een bedrijf. Het heeft in Europa een leidende positie op het gebied van high-end architectuur en design en werkt samen met allerlei grote design- namen, waaronder de gebroeders Bouroullec, Raf Simons, het duo Doshi Levien, Patricia Urquiola, Alfredo Häberli, Raw Edges en natuurlijk diverse Deense ontwerpers zoals Louise Campbell en Anne Fabricius Møller. 

En vergeet niet de inmiddels overleden Nanna Ditzel, wier stof Hallingdal uit 1965 nog steeds een van de bestsellers van Kvadrat is. Ontwerpers uit de hele wereld staan in de rij om samen te werken met de Deense firma, die in design- en architectuurkringen wordt gezien als een van de meest innovatieve producenten die er zijn. Maar slechts enkele van de honderden voorstellen die Kvadrat elk jaar krijgt, voldoen aan de eisen. 

Bekijk het hele artikel in Scandinavian Living