© TIA BORGSMIDT

RUST EN STRAKKE LIJNEN

ZIJN ONONTBEERLIJK VOOR ANNE EN STEEN SKYUM HØGFELDT, DIE HUN VILLA IN HET DEENSE KOLDING RENOVEERDEN MET NATUURLIJKE MATERIALEN.

6 november 2017 door METTE HELENA RASMUSSEN/RETROVILLA

De villa van Anne en Steen Skyum Høgfeldt straalt rust en eenvoud uit – twee elementen die essentieel zijn voor het tweetal en hun werk met design.

‘We zijn allebei geïnteresseerd in architectuur en hebben iets met de periode in de jaren 1960 waarin dit huis werd gebouwd. De Scandinavische architectuur was in die tijd op haar sterkst. De nadruk lag op functionele huizen met strakke lijnen zonder overbodige tierelantijnen. We wilden het huis daarom zo renoveren dat het een moderne versie van zichzelf werd,’ vertelt Anne, die als ontwerper voor Georg Jensen Damask heeft gewerkt. 

De villa werd in 1965 ontworpen door Jens-Erik Jensen, die zich waarschijnlijk, net als de vorige eigenaren, in hoge mate liet inspireren door het Deense modernisme.

‘Toen wij het huis kochten, was het nog een typische jarenzestigvilla. De indeling was vrijwel onveranderd ten opzichte van de tekeningen. Het interieur bevatte diverse mooie, degelijke materialen die we graag hadden willen behouden, maar ze waren zodanig versleten dat dat niet realistisch was. Het was in elk geval duidelijk dat de vorige eigenaren in hun inrichting en materiaalkeuze rekening hadden gehouden met de architectuur,’ aldus Steen.

Het tweetal wilde in de geest en stijl van het huis blijven en het minimalisme van de jaren 1960 vertalen naar de huidige tijd. Zo renoveerden ze de oude paneelwanden met nieuw juteweefsel en behielden ze de oude houten plafonds in plaats van ze te pleisteren. Daarnaast kozen Anne en Steen voor parket en één gietvloer. 

Koop dit nummer voor € 6,95 in de winkel of online: http://www.vipwinkel.nl/magazines/living/scandinavian-living-2017-05