© KRISTA KELTANEN/LIVING INSIDE

VILLA K IN FINLAND MONUMENTAAL HUIS

Een gezin uit Helsinki vond het perceel van zijn dromen met uitzicht op zee en verving het oude huis door een onder architectuur gebouwde villa. De villa heeft unieke ruimtes, prachtige doorkijkjes en bijzondere oppervlakken. Met een vleugje James Bond anno de jaren 1960.

23 oktober 2019 door JONNA KIVILAHTI

Op een unieke plek aan de Finse kust, niet ver van de hoofdstad Helsinki, staat een fantastisch huis met strakke lijnen. Architect Joanna Maury ontwierp een villa met een sterke architectonische integriteit, die het decor vormt voor het dagelijks leven van een gezin met één kind. Ze woonden hier al ruim tien jaar voor ze het aandurfden om het huis van hun dromen te laten bouwen. 

ARCHITECT JOANNA MAURY, van Joarc Architects, bij de voordeur van Villa K. 

‘In de jaren 1990 woonden we in een huis van steen in een Scandinavisch functionalistische stijl, maar we namen in het weekend steevast de huizen­ advertenties door. En toen gebeurde het: we vonden een romantisch houten huis uit de jaren 1950 dat in de jaren 1970 was gerenoveerd, en zo kwamen we in het bezit van een prachtig stuk grond aan zee in Uusimaa,’ vertellen ze. 

TUSSEN DE woonkamer en de ouderslaapkamer bevindt zich de bibliotheek,
waar je je kunt neervlijen in een zachte loungestoel. Het echtpaar Eames ontwierp de stoel in de jaren 1950 in een stijl die goed aansluit bij de rustige basis van dit huis. De boekenkasten zijn ontworpen door de architect, en de bewoners zijn nog steeds op zoek naar het juiste vloerkleed voor deze ruimte. 

DE GESTROOMLIJNDE esthetiek wordt benadrukt door ingebouwde houten lamellen, die de zon weren en een warme sfeer creëren. De opvallende ronde lampen zijn van SAAS Instruments

Ze verhuisden naar het oude, houten huis en knapten dit over een periode van tien jaar op. Maar de droom van een groter huis in een andere bouwstijl bleef bestaan. Toen ze in een tijdschrift een huis van architect Joanna Maury zagen, besloten ze contact op te nemen en de stap te wagen. Maury kwam op bezoek en was meteen enthousiast over de architectonische mogelijkheden van het unieke stuk grond. 

IN DE WOONKAMER staan weinig meubels, zodat je blik naar het uitzicht door de grote raampartijen wordt getrokken. De bank is bekleed met donkergroen velours, dat mooi samengaat met de groene omgeving buitenshuis. De crèmekleurige leunstoel is de Barcelona Chair van Mies van der Rohe. Door het raam zie je een van de kubusvormige terrassen, die de woonkamer verlengen dankzij de grote schuifpuien, die binnen en buiten in elkaar laten overvloeien.

Het stel vroeg haar een idee uit te werken voor een uitbreiding van het bestaande huis en een ontwerp te maken voor een nieuw huis – waarbij de bestaande woning wel behouden bleef. Maury presenteerde echter ook een uitgebreid ontwerp voor een prachtig stukje architectuur waar­ voor het bestaande huis moest worden afgebroken. De bewoners lieten zich overtuigen door haar visionaire idee. 

DE KEUKEN, woon- en eetkamer vormen één geheel dankzij de open plattegrond, die zich uitstrekt over het grootste deel van de bovenverdieping. De keuken is gemaakt door Smallbone in Londen en heeft een contrastrijk oppervlak van Japans-geïnspireerd hout, dat een fraai samenspel aangaat met de elementen van gemarmerd zwart Corian en de mooie deurgrepen en schappen, die zijn ontworpen door Joarc Architects. Op de bovenverdieping liggen grote, glanzende vloertegels van 120 x 120 centimeter. De eettafel uit Estland, die tussen de keuken en de woonkamer staat, wordt geflankeerd door Arne Jacobsens Series 7-stoelen van Fritz Hansen. 

‘Toen we met het project begonnen, voelde het heel heftig om een huis te slopen waarin we zo veel hadden geïnvesteerd. Maar het was de enige logische manier om onze wensen te realiseren. De ontwerpfase en de bouw duurden allebei twee jaar, waardoor het huis in 2016 klaar was,’ aldus de eigenaren. 

HET VRIJSTAANDE HUIS is gebouwd in 2016 en staat in Uusimaa, op een halfuur rijden van Helsinki. Het is fantastisch gelegen, midden in de Finse natuur en met uitzicht over het water.  

De woning is opgedeeld in twee niveaus en je komt binnen op de bovenste verdieping. Hier bevinden zich de woonkamer, eetkamer, bijkeuken, werkkamer, bibliotheek, ouderslaapkamer, inloopkast en de slaapkamer van de dochter, die haar eigen badkamer heeft. Beneden vind je de saunafaciliteiten, een relaxruimte met een haard, een gastenkamer en een bar. 

DE LOUNGERUIMTE BENEDEN is donkerder ingericht dan de rest van het huis. De wanden zijn bekleed met stenen tegels van atypische afmetingen, ontworpen door Joarc Architects. De bank Tufty is van B&B Italia, en het vloerkleed is de SG Northern Soul van Kymo. 

‘Qua sfeer hadden we een James Bond­film uit de jaren 1960 voor ogen, met een vleugje hippiestijl. Mooie, eenvoudige kamers met een spectaculair uitzicht,’ vertellen de bewoners. 

Architect Joanna Maury ontwierp het huis als een ruimte die vanbuiten een gesloten, beschutte indruk maakt, maar zich zodra je binnenkomt ontvouwt en zich opent naar fantastische vergezichten. 

IN HET VERLENGDE van de woonkeuken bevindt zich een groot, overdekt terras met een eigen buitenkeuken, eetruimte en loungeplek. De haard van Focus is een blikvanger op het terras. In het loungedeel staan Diamond Chairs van Harry Bertoia voor Knoll. 

‘Als je aan komt rijden, zie je een beschermend gebouw met een haast sculpturale uitstraling. Maar bij binnenkomst word je verrast. De entree biedt een omarmende ervaring: je kijkt dwars door het huis heen, naar een raam dat een lijst vormt rond het met waterlelies versierde zwembad. De grote ramen aan de waterzijde creëren vanaf de buitenkant gezien privacy, maar voegen vanuit de kern van de woning een uniek uitzicht op zee toe,’ legt Maury uit. 

DE BADKAMER grenst aan de ouderslaapkamer. De wanden en het bad zijn van Statuario-marmer, het wastafelmeubel is een ontwerp van de architect.

De architect heeft uitsluitend materialen van de hoogste kwaliteit gebruikt, zodat de villa het optimale decor kon vormen voor de bewoners. Het huis is opgetrokken uit steen, dat wordt verzacht door koperen vlakken en delen van donker ebbenhout en is bekleed met tegels van het Deense Pedersen Tegl. De plafonds zijn gemaakt van vilt. 

DE BADKAMER is voorzien van grote inbouwkasten, ook ontworpen door de architect.

‘Het was een genoegen om te werken met mensen die een huis wilden dat helemaal aansloot bij hun dromen. Ze durfden dappere keuzes te maken om het schilderachtige uitzicht van het huis te benadrukken en de architectonische kracht ervan laten zien. En het resultaat is een huis dat harmonieus is en stilistisch geslaagd. Ik kreeg niet alleen de vrije hand om de ervaring in de entree te creëren, maar ook om dat gevoel door te trekken in het hele huis – zowel binnen als buiten,’ besluit Joanna Maury. 

RUSTIGE SCHILDERIJEN sieren de slaapkamer. De eigenaren kozen voor tere, lichte kleuren op de wanden, waartegen het bed met zijn diepe blauwe en bordeauxrode tinten contrasteert. 

HET BEDDENHOOFD van donkerblauw velours vormt een zacht element in het minimalistische interieur. 

DE SLAAPKAMER heeft een deur naar een fraai ontworpen inloopkast. Die is bekleed met massief zwart hout, waardoor de unieke lichtbron, die een gouden gloed afgeeft, de aandacht trekt.  

HET TERRAS bevindt zich zowel binnen als buiten, doordat de grote puien kunnen worden opengeschoven. 

DE VILLA IS VOORZIEN VAN een unieke bar, die naast de privésauna ligt. In het verlichte wandrek is de collectie oude modelauto’s van de eigenaar ondergebracht. 

DE TRAP leidt naar de saunafaciliteiten op de benedenverdieping

DE ROYALE SAUNA is de favoriete plek van het gezin. Op de wanden zit essenhout, de banken zijn van iepenhout.