HET RODE HUIS uit 1928 valt op in de straat. De tuin is geïnspireerd door Engelse moestuinen.
HET RODE HUIS uit 1928 valt op in de straat. De tuin is geïnspireerd door Engelse moestuinen. © Andreas Mikkel Hansen

WONEN IN EEN KLEURIG HUIS

In de Deense stad Aalborg kocht het echtpaar achter het designbedrijf Skagerak het huis waar ze al van droomden sinds ze als pasgetrouwd stel in de wijk achter de kinderwagen liepen. Nu is het huis de basis voor het gezin: vier mensen met een druk leven, voor wie het interieur vooral rust en harmonie moet uitstralen.

5 februari 2019 door Charlotte Ravnholt

Als een huis charisma kan hebben, dan is dit een zeer charismatisch huis. Rustige jazz vult de kamers met sfeer en draagt bij aan de ziel die zo voelbaar is zodra je hier naar binnen stapt. De muren hebben een aura, en de mensen die hier wonen al evenzeer. We gaan langs bij Vibeke en Jesper Panduro van het designmerk Skagerak, en hun twee kinderen Johanne en Simon. Aan de goudkust van het Deense stadje Aalborg in Jutland heeft het gezin een juweel van een huis gevonden. En het is een heel bijzonder huis: het is roodgeverfd en veel oude mooie details zijn nog intact. Mogelijk is het ontworpen door architect Einar Packness, maar zeker is dat niet.

Hoewel alleen de oude panelen, vloeren en plafonds en deuren werden gespaard bij de grootschalige renovatie, bleef de charme van het huis uit 1928 behouden. Een kelder werd uitgegraven, de ramen, keuken en badkamer werden vernieuwd, de bedrading werd grondig aangepakt en de nu 300 m2 werd opnieuw ingedeeld.

© Andreas Mikkel Hansen

DE HAL zet meteen de toon in het huis. Nieuwe ontwerpen, designiconen, erfstukken en vintage gaan op natuurlijke wijze samen. De bank Maissi Bench van Skagerak doet het hier perfect. Van oorsprong was VIBEKE PANDURO verloskundige, maar zes jaar terug stapte ze over naar Skagerak. Haar man Jesper nam het bedrijf over in 2005, en nu runt het echtpaar het succesvolle bedrijf samen. 

‘Vroeger woonden we in een architecturaal pand op het platteland met ramen van vloer tot plafond en heel veel ruimte, maar we misten warmte en intimiteit. We misten ook de stad, en gewoon wat leven in de brouwerij. We liepen door deze straten als een stel studenten, met onze kinderwagen en de hoop om hier ooit te kunnen wonen.’

En nu woont het stel op maar 900 meter bij het hoofdkantoor van Skagerak vandaan, op nog geen kwartiertje lopen.

Sommige dingen die verschillen van andere huizen zijn de mooie houten plafonds en vloeren, en de oude deuren en handgrepen. Het stel heeft ervoor gekozen het huis te verven in kleuren van Nordsjö en Kabe Copenhagen, en elke kamer heeft zijn eigen kleur.

© Andreas Mikkel Hansen

‘Deze moedige keuzes maken me nog steeds het gelukkigst. Niet de veilige keuzes die we hebben gemaakt. Zo geniet ik van het groene werkblad in de keuken. Waarom genoegen nemen met grijs of wit?’ vraagt Vibeke Panduro retorisch.

Je zou denken dat Vibeke en Jesper veel meubels en ontwerpen uit hun bedrijf in huis hebben, maar dat is niet het geval. Alles komt uit het vorige huis en de inrichting is een lappendeken van nieuw en oud. Als het stel nieuwe dingen van Skagerak mee naar huis neemt, is het vooral om de functionaliteit ervan in het dagelijks leven te testen.

‘Ik hou van al mijn spullen,’ lacht Vibeke, die elk item in het huis in een vlaag van verliefdheid heeft gekocht. Ze is een ervaren shopper en altijd op zoek naar vooral keramiek. En dat zie je. 

© Andreas Mikkel Hansen

BINNEN is de sfeer rustig en poëtisch. In de eetkamer staan meer dan 50 jaar oude Y-stoelen rond de eettafel – een uniek exemplaar dat voor het gezin is ontworpen door Chris Liljenberg Halstrøm. De hanglamp is van George Nelson. Elke ruimte heeft zijn eigen kleur; hier teer groen en zachtroze van Nordsjö. 

© Andreas Mikkel Hansen

DE WOONKAMER met de mooie geblokte houten vloer en dito plafond ligt in de voormalige eetkamer. De bank Delphi is van Erik Jørgensen, de kussens zijn van Svenskt Tenn en Aiayu. De ijsbeer op de tafel van Kjærholm gaf Vibeke aan Jesper om te laten zien dat beeldjes in de juiste context heel modern zijn. De tv Serif van Samsung is ontworpen door de gebroeders Bouroullec. De kist is vintage. De achterste kamer is een werk- en yogakamer, met een oud bureau uit een postkantoor, een erfstuk.

© Andreas Mikkel Hansen

DE RUSTIGE LEESHOEK krijgt gestalte met Wegners Flaglinestoel van PP Møbler. IN ELK VAN DE DRIE KAMERS EN SUITE zijn de originele marmeren vensterbanken bewaard in de kleuren zwart, bruin en roze.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

DE KEUKEN VERTELT HET VERHAAL over het gezin en nodigt uit tot samenzijn, gesprekken en gezelligheid. In de bijna landelijke ruimte heb je daar alle tijd voor. Vibeke en Jesper hebben de keuken zelf ontworpen en laten uitvoeren door de lokale timmerman. Een plaatselijke metselaar heeft de tegels in het visgraatparket gelegd. In de hoek is een alkoof gebouwd met kussens van Svenskt Tenn en Aiayu, die de nostalgische sfeer van de keuken versterken. De kleine ronde tafel is van &tradition. De keuken is ruim gehouden en heeft geen bovenkasten en koelkast – de laatste is vervangen door vier koelladen. Vibeke en Jesper hebben dus flink moeten downsizen en bekijken wat ze nu echt wilden houden, want er is niet veel bergruimte. Het tafelblad van groene marmer is geleverd door een steenhouwerij en de spoelbak van Ono is op maat gemaakt. Op een megaprikbord boven een gepatineerde plank en een Georg-kruk van Skagerak hangt een reeks polaroidfoto’s van een recente reis of een andere belevenis van het gezin. 

© Andreas Mikkel Hansen

AAN DE ACHTERKANT VAN HET HUIS opent zich een romantische tuin met een terras. DE KELDER biedt plek aan een tienerkamer en een badkamer. DE RUSTIEKE BADKUIP is gemaakt door een Jutse timmerman. Het droogmeubel is een ouder model van Skagerak. VROEGER zat er een pension in de kelder en had iedere kamer een nummer. Deuren en sleutels hebben het overleefd, en het bad staat vandaag de dag in kamer 13. 

© Andreas Mikkel Hansen

IN DE YOGAKAMER staat een Reykjavik daybed, ontworpen door Included Middle voor Skagerak, tegen een muur die geschilderd is in een blauwe tint van Kabe Copenhagen.