deense koldskal dessert mousse
© Tia Borgsmidt

Deense Koldskålmousse

Een zijdezachte mousse met typisch Deense ‘koldskål’, een soort karnemelkpap, is een heerlijke afsluiter. Maak het dessert een dag van tevoren en schenk het in glazen, zodat het klaar is om op te dienen.

30 september 2020

8 porties 

Koldskålmousse
  • 7 blaadjes gelatine
  • 2 vanillestokjes
  • sap van 3 citroenen
  • 100 g suiker
  • 3 dl slagroom
  • 3 dl karnemelk
Garnering
  • 100 g biscuitjes
  • 50 g witte chocolade, geschaafd
  • klaverzuring


Week de gelatineblaadjes circa 10 minuten in koud water. Snijd de vanillestokjes in de lengte door en schraap het merg eruit in wat suiker.

Kook citroensap, vanille en suiker in een steelpan tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het lauwe citroensap. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de slagroom.

Giet de karnemelk in een kom en giet langzaam en al roerend het citroensap erdoor. Spatel dan de slagroom erdoor.

Verkruimel de biscuitjes en verdeel ze over 8 glazen. Schep de mousse erop en zet de glazen afgedekt in de koelkast. Haal de mousse een halfuur van tevoren uit de koelkast en strooi er naar smaak witte chocolade en klaverzuring over.