Buegang med blåregn
© Andreas Mikkel Hansen

De ultieme droomtuin: 5000 m² met rozentuin, oranjerie en vijver

Van de vroege zomer tot ver in de herfst genieten Anne Lyngbye Melsen en haar gezin van de 900 m² grote rozentuin op hun boerderij, Strandagergård, en van de oranjerie, die het hele jaar door dienstdoet als eetkamer in de openlucht.

Strandagergård

Anne Lyngbye Melsen heeft altijd al op een landgoed met paarden willen wonen, en die droom kwam uit in 1991 toen ze de kans kreeg Strandagergård bij de Sont te kopen.

‘Strandagergård is een paardenboerderij, precies waar ik van droomde, maar ik ben nog meer gericht op de tuin. Ik heb altijd van oude boerderijen gehouden met een tuin die veel hoekjes heeft, zodat je hem steeds anders kunt ervaren, afhankelijk van waar je bent,’ zegt Anne Lyngbye Melsen.

Wild groeiende tuin

Bij het zoeken naar een boerderij had Anne onder meer de wens van een tuin met veel verschillende zones: sommige strak aangelegd en andere meer verwilderd, zoals hier, waar je in de schaduw van de oude bomen van je rust kunt genieten.

© Andreas Mikkel Hansen

5000 m² tuin

In de loop der jaren is de 5000 m² grote tuin ingrijpend veranderd: Er is ongeveer 100 m² aan terrassen aangelegd, een oranjerie van 49 m² en niet te vergeten een spectaculaire rozentuin van 900 m².

Die laatste bleek wel een uitdaging toen Anne hem besloot aan te leggen. Dat vertelt tuinarchitect Ellen Bundgaard, want zij kreeg een telefoontje van Anne toen de tuin niet helemaal uitpakte zoals gehoopt.

‘“Ik bak er niets van – mijn nieuwe rozentuin lijkt wel een kwekerij, en dat is niet de bedoeling,” zei Anne Lyngbye toen ze me in juli 2009 voor het eerst belde,’ herinnert Ellen Bundgaard zich, die daarna met Anne een nieuw plan voor de rozentuin uitwerkte.

900 m2 grote rozentuin

Anne Lyngbye Melsen heeft geen favoriete plek in de tuin. Maar ze wil wel even kwijt hoe mooi het is als de lente begint en de grote, oude rododendrons bloeien bij de oprijlaan en rond de vijver.

© Andreas Mikkel Hansen

Lees ook:

Tuin met blauweregen en wilde rozen

Oorspronkelijk werden klimrozen geplant om tegen de bogen langs het pad op te groeien, maar ze sloegen niet echt aan. Het lukte wel met blauweregen, Wisteria sinensis.

© Andreas Mikkel Hansen

Oranjerie, vijver en rozenbogen

Ze werden het erover eens dat de tuin symmetrischer moest worden ingericht, en dat er misschien wat andere planten met de rozen afgewisseld moesten worden, met als resultaat aangelegde paden en perken met kasseien en granietsplit, omgeven door lage heesters.

Er moest ook een oranjerie komen en een vijver met een fontein, en nog een kruising in de tuin met een metalen paviljoen met rozenbogen als in- en uitgangen – en allemaal klimplanten.

Tuinarchitect Anne Lyngbye Melsen

Anne Lyngbye Melsen droomde van een grote weelderige tuin in prachtige kleuren. Samen met tuinarchitect Ellen Bundgaard vond ze precies de juiste oplossingen, en de rozentuin wordt omlijst door struiken en aangelegde paden. Siergrassen, bloeiende struiken en vaste planten zorgen voor afwisseling.

© Andreas Mikkel Hansen
Tuin met oranjerie en terras

Het pad naar de oranjerie en het terras ervoor zijn geplaveid met zandsteen, en de oranjerie zelf is opgetrokken in staal en geschilderd in de kleur Slate Green. De ruimte fungeert als extra eetkamer en is heel geschikt voor gasten en etentjes voor het hele gezin – Annes dochter, schoonzoon en drie kleinkinderen wonen bij haar op Strandagergård en genieten van de ruimte.

© Andreas Mikkel Hansen
Ik heb altijd van oude boerderijen gehouden met een tuin die veel hoekjes heeft, zodat je hem steeds anders kunt ervaren, afhankelijk van waar je bent. — Anne Lyngbye Melsen
Decoratieve takken met bloemscheuten

Bloeiende takken van Kolkwitzia amabilis, ofwel de koninginnenstruik. Anne dacht dat ze veel rozen en bloemen af zou snijden om mee naar binnen te nemen, maar ze merkt dat ze dat eigenlijk maar weinig doet.

© Andreas Mikkel Hansen
Oranjerie met planten

Langs de zijkanten zijn bedden van 50 cm diep gegraven en gevuld met een speciaal grondmengsel dat aangepast is aan de planten die erin groeien. Ze worden automatisch bewaterd en bemest.

© Andreas Mikkel Hansen

De rozentuin

De meeste rozen die Anne al geplant had, zijn hergebruikt, aangevuld met siergrassen, bloeiende struiken en vaste planten.

‘De rozentuin bestaat hoofdzakelijk uit verschillende roze en witte rozen, die contrast krijgen van ranke, hoge blauwe riddersporen, veel blauwe lavendel die ook geurig is, en natuurlijk de blauwe regen aan de rekken. Bruidssluier vind je hier ook, en veel vaste planten in roze en paarse tinten. Ik vind het altijd fijn dat ten minste een deel van de tuin een romantische uitstraling heeft, met veel geuren en kleuren,’ zegt Anne.

‘Er was een perk waar de rozen niet wilden gedijen, en daar hebben we pioenrozen in gezet. De grote vlinderstruiken bloeien in tinten wit en blauw en je staat er versteld van hoeveel vlinders erop afkomen. In de nazomer en de herfst geven de witte, sierlijke herfstanemonen bijna licht in de schemering.

Oranjerie met houten tuinmeubelen

De lange eiken eettafel is 20 jaar geleden bij een houtbedrijf gekocht. Glas op tafel van Menu en houten dienblad van Skagerak. De bamboestoelen zijn vintage. Tegen de achterwand klimmen wijnranken vrolijk omhoog langs een rek van gegalvaniseerd staal dat is geschilderd in dezelfde kleur als de oranjerie.

© Andreas Mikkel Hansen
Oranjerie met olijfboom

In de oranjerie zijn vooral olijfbomen, citrusbomen en een vijgenboom terechtgekomen, naast de met druiven begroeide muur. Deze planten zijn enigszins resistent tegen luizen. En een volgende stap is om er kruiden bij aan te planten.

© Andreas Mikkel Hansen
De Engelse Roos 'John Clare'
© Andreas Mikkel Hansen

Lees ook: