Opknapper
De advertentie op Finn, de Noorse Marktplaats, was perfect: 'Appartement in wooncomplex Jessenløkken. Opknapper.'
‘Ik zocht ook een huis in deze buurt dat ik kon opknappen en waar ik mijn eigen stempel op kon drukken,’ vertelt Stuart Stock. Het resultaat werd een mix van Stuarts eigen smaakvoorkeuren en verleden en de filosofie en praktische ideeën van interieurontwerper Cecilie Claussen.
Open indeling
Cruciaal is dat ze hebben gekozen voor een open indeling. De keuken kwam in de woonkamer, de oude keuken werd een logeer- en werkkamer, en waar de deur tussen de hal en de woonkamer zat, is nu een dubbel zo brede opening. ‘Die grote opening vormt de verbindende factor van het appartement. Voorheen was het hier donker en was het moeilijk om je te oriënteren. Nu valt het licht vanuit de woonkamer in de hal, en als de slaapkamerdeur openstaat, valt het licht daar ook naar binnen,’ vertelt de interieurontwerper.
Marmer
De opening is bekleed met Arabescato-marmer, dat meer contrast heeft dan het bekendere Carrara-marmer. Je hoeft geen geoloog of beeldhouwer te zijn om het verschil te zien, de opvallende adering kan niemand ontgaan.
‘We wilden dat het patroon eruit zou springen. We hadden de opening ook kunnen bekleden met gips, want niemand heeft een marmeren portaal echt nodig, maar het materiaal is heel mooi en als je een fijne leefomgeving wilt creëren, kan het de perfecte keuze zijn,’ zegt Claussen.
Eenheid
Met het oog op de esthetiek en de samenhang duikt het klassieke gesteente ook op andere plekken in het appartement op: als verticale sierlijst in de slaapkamer, als omlijsting van de houtkachel in de woonkamer en in een groot deel van de badkamer. Het is ook deels een ethische keuze: ‘We zijn voor duurzame oplossingen gegaan, met natuurlijke materialen die de tand des tijds kunnen doorstaan. Het gaat niet alleen om wat het materiaal kan verdragen, maar ook om hoe je wilt leven. Verbouw niet alleen omdat je iets wilt veranderen, maar creëer toekomstbestendige oplossingen. Niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen,’ aldus de interieurontwerper.
Kunst
Dit idee is niet nieuw. De architecten achter de wijk Fagerborg hadden vermoedelijk ook al een langetermijnperspectief. Er wonen hier al 100 jaar mensen, en nu is het Stuarts beurt. De indeling van de ruimtes wordt bepaald door de plek van de ramen, maar de inrichting door een paar kunstwerken en meubelstukken die Stuart meenam uit zijn vorige appartement in Torshov. ‘Ik wilde graag dat de twee grote werken van Bjarne Melgaard de dialoog met elkaar aangingen, zonder een enorm, storend tv-scherm' , vertelt hij trots.