Een rijk van marmer: Keuken
© Niklas Hart

Een rijk van marmer

Zodra je Stuarts woning in Fagerborg in Oslo binnenkomt, zie je de met steen beklede opening vol contrasten. Een bewuste keuze, en een voorproefje van de rest van het huis.

Opknapper

De advertentie op Finn, de Noorse Marktplaats, was perfect: 'Appartement in wooncomplex Jessenløkken. Opknapper.'
‘Ik zocht ook een huis in deze buurt dat ik kon opknappen en waar ik mijn eigen stempel op kon drukken,’ vertelt Stuart Stock. Het resultaat werd een mix van Stuarts eigen smaakvoorkeuren en verleden en de filosofie en praktische ideeën van interieurontwerper Cecilie Claussen.

Een rijk van marmer: Doorkijk keuken
© Niklas Hart
Een rijk van marmer: Eettafel
© Niklas Hart

Open indeling

Cruciaal is dat ze hebben gekozen voor een open indeling. De keuken kwam in de woonkamer, de oude keuken werd een logeer- en werkkamer, en waar de deur tussen de hal en de woonkamer zat, is nu een dubbel zo brede opening. ‘Die grote opening vormt de verbindende factor van het appartement. Voorheen was het hier donker en was het moeilijk om je te oriënteren. Nu valt het licht vanuit de woonkamer in de hal, en als de slaapkamerdeur openstaat, valt het licht daar ook naar binnen,’ vertelt de interieurontwerper.

Een rijk van marmer: Woonkamer
© Niklas Hart

Marmer

De opening is bekleed met Arabescato-marmer, dat meer contrast heeft dan het bekendere Carrara-marmer. Je hoeft geen geoloog of beeldhouwer te zijn om het verschil te zien, de opvallende adering kan niemand ontgaan.

‘We wilden dat het patroon eruit zou springen. We hadden de opening ook kunnen bekleden met gips, want niemand heeft een marmeren portaal echt nodig, maar het materiaal is heel mooi en als je een fijne leefomgeving wilt creëren, kan het de perfecte keuze zijn,’ zegt Claussen.

Een rijk van marmer: Marmer opening
© Niklas Hart
Een rijk van marmer: Woonkamer
© Niklas Hart

Eenheid

Met het oog op de esthetiek en de samenhang duikt het klassieke gesteente ook op andere plekken in het appartement op: als verticale sierlijst in de slaapkamer, als omlijsting van de houtkachel in de woonkamer en in een groot deel van de badkamer. Het is ook deels een ethische keuze: ‘We zijn voor duurzame oplossingen gegaan, met natuurlijke materialen die de tand des tijds kunnen doorstaan. Het gaat niet alleen om wat het materiaal kan verdragen, maar ook om hoe je wilt leven. Verbouw niet alleen omdat je iets wilt veranderen, maar creëer toekomstbestendige oplossingen. Niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen,’ aldus de interieurontwerper.

Een rijk van marmer: Keukenkast
© Niklas Hart
Een rijk van marmer: Besteklade
© Niklas Hart

Kunst

Dit idee is niet nieuw. De architecten achter de wijk Fagerborg hadden vermoedelijk ook al een langetermijnperspectief. Er wonen hier al 100 jaar mensen, en nu is het Stuarts beurt. De indeling van de ruimtes wordt bepaald door de plek van de ramen, maar de inrichting door een paar kunstwerken en meubelstukken die Stuart meenam uit zijn vorige appartement in Torshov. ‘Ik wilde graag dat de twee grote werken van Bjarne Melgaard de dialoog met elkaar aangingen, zonder een enorm, storend tv-scherm' , vertelt hij trots.

Een rijk van marmer: Dressoir
© Niklas Hart

Klassiekers

'De Tulip-tafel en het dressoir van Kayser waren ook absolute must-haves. Omdat dit grote objecten zijn die ruimte nodig hebben om te kunnen schitteren, was de consequentie dat we wat opbergruimte moesten inleveren,’ vertelt Stuart.
Het ene schilderij hangt boven het dressoir van palissanderhout, het andere siert de korte wand van de woonkamer. De tv is in de hoek geplaatst, en overal in de woonkamer staan objecten van keramiek.

Een rijk van marmer: Slaapkamer
© Niklas Hart

Voorliefde

Stuart heeft overduidelijk een voorliefde voor de eenvoudige en pure vormentaal van de Scandinavische designtraditie, maar soms zijn er wat accenten die getuigen van zijn flirt met het maximalisme. Uit zijn keukenkasten haalt hij net zo makkelijk Venetiaans gekleurd glas als avant-gardistisch porselein van Marcel Wanders tevoorschijn.

Een rijk van marmer: Logeerkamer
© Niklas Hart
Een rijk van marmer: Logeerkamer
© Niklas Hart

Roots

Het opvallendste contrast met de Scandinavische interieurstijl is de keuze voor de Victoriaanse gietijzeren radiatoren. Ze verwijzen duidelijk naar Stuarts Engelse roots.
‘Al sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door zulke radiatoren, die nog steeds voorkomen in grote Engelse huizen. Ik vind dat ze echt iets toevoegen aan het appartement. Ze zijn mooi, maar ook een beetje apart, toch?’

Een rijk van marmer: Badkamer
© Niklas Hart