Scandinavian wooden dinnertable wooden chairs
© Christina Kayser O.

Dit architectenpaar ontwierp hun duurzame droomhuis

De duurzame houten woning van Heidi Lynge en Bram Andersen heeft een do-it-yourself esthetiek, die zowel warm-speels als strak Scandinavisch oogt. Stiekem zit het ook nog vol slim doordachte keuzes, die verraden dat de bewoners zelf architecten zijn.

23 april 2020

Vissers, academici, muzikanten, ambtenaren en architecten - je vindt ze allemaal in de oude vissershaven van Kopenhagen, waar deze diverse groep pioniers het gebied nieuw leven heeft ingeblazen. Twee van hen wonen hier in het prachtige, hoge houten huis met uitzicht op schommelende vissersboten en het bruisende leven - dat zijn de architecten Heidi en Bram. 

Een totaal van 114 m² is verdeeld over drie verdiepingen. De gevel is bekleed met acacia-spaanders die de komende 90 jaar onderhoudsvrij zijn.
© Christina Kayser O. Een totaal van 114 m² is verdeeld over drie verdiepingen. De gevel is bekleed met acacia-spaanders die de komende 90 jaar onderhoudsvrij zijn.
Het dakterras kijkt uit op de haven
© Christina Kayser O. Het dakterras kijkt uit op de haven


Toen het stel van Aarhus naar Kopenhagen zouden verhuizen, waren ze in eerste instantie op zoek naar een huurwoning, tot er op een gegeven moment een nieuw gebied opdook tijdens hun woningzoektocht. 

"We stuitten op foto's van een klein zwart huisje aan de haven en de groene gebieden eromheen en dachten; wat is dit - is het een vergissing? Bram reed erheen om te kijken, en uiteindelijk woonden we daar huur totdat we een tip kregen over een optie", zegt Heidi.


Bent Ruda vintage bank jaren 50
© Christina Kayser O. Het bankstel uit de jaren 50 is ontworpen door Bent Ruda en is Heidi's volgende meubelproject.Een oude, vergane autowerkplaats, steigerplaten en twee ton staal stonden te koop. Het perceel zelf was van postzegelformaat, maar met een goede ligging op de eerste rij aan het water. Voor Heidi en Bram, die de beperkingen van het perceel zagen als een uitdaging en een goede gelegenheid om out of the box te denken, was dit een spannende uitdaging.

"Omdat de grond zo klein is, moesten we in de hoogte denken en hebben we veel tijd besteed aan het uitzoeken van hoe we een huis konden creëren dat verticaal werkt in plaats van horizontaal, wat het meest normaal is. Tegelijkertijd moesten we nadenken over flexibiliteit in elke vierkante meter, zodat we het maximale uit de kamers haalden. We hebben altijd zelf meubels gebouwd, dus dat was niet moeilijk, en eigenlijk zijn Bram en ik maar een paar kinderen. We noemen het huis de boomhut, omdat het lijkt alsof je een speelhuisje in een boom bouwt", zegt Heidi.


Spaanplaten bed en vloer lichte muren
© Christina Kayser O. De slaapkamer grenst aan de woonkamer op de tweede verdieping. De trap leidt naar het dakterras.
Bruno Mathsson Jetson stoel
© Christina Kayser O. Jetson-stoel van Bruno Mathsson, die het echtpaar heeft geërfd. Bram's moeder, Anne Brodersen, is textielkunstenaar en heeft het vloerkleed aan de muur geweven.


Het is Bram die de materialen-nerd is en die zich heeft verdiept in duurzame bouwmethoden, materialen, kleuren en oppervlakken.

"We hebben geprobeerd duurzaam te bouwen, met een centrale houtoven en zonnepanelen, zodat we goedkoop kunnen leven. En huis is geïsoleerd met houtvezel. Een dakraam laat daglicht binnen door het midden van het huis als een schoorsteen van licht en we hebben geen ramen op het zuiden, dus we hebben geen problemen met oververhitting. We dachten meer aan vorm en functie dan aan esthetiek - maar esthetisch kwam het toch goed," legt Bram uit, die net als Heidi een voorkeur heeft voor licht en hout.


Grote houtoven in huis als verwarming
© Christina Kayser O. De centrale houtoven die in de winter als verwarming dient.


Tot slot zegt Bram: "We wonen vrij dichtbij en compact, maar ook enorm bevoorrecht met veel licht en veel maatwerkoplossingen", waarvoor hij inspiratie vond in de klassieke hoge en smalle Nederlandse grachtenpanden, maar ook in de voor de ruimte geoptimaliseerde Japanse woningen.


Houten bureau thuiswerkplek
© Christina Kayser O. Een fijne werkplek in het midden van het huis.


Voor meer Scandinaviche architectuur, lifestyle en design, lees je verder in ons laatste nummer.