© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

Een geometrisch paradijs

Buiten het centrum van Bergen, in het historische stadsdeel Paradis, heeft dit Noorse gezin een wel heel bijzonder huis laten bouwen. De architectuur wordt gekenmerkt door rechte lijnen, innovatieve oplossingen en ruimtes die zowel gezelligheid als privacy bieden.

23 februari 2021 door Linn Carin Dirdal

De gepolijste gietvloer op de begane grond voelt prettig aan en is bestand tegen het gebruik en de slijtage die horen bij een entree. De klassieke Syver-stoel van Fritz Hansen is ontworpen door Arne Jacobsen. De spiegel FA 33 van Gio Ponti is afkomstig van Gubi. 

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

Architect Todd Saunders is de ontwerper van deze opvallende villa, die opgedeeld is in drie etages. Met een verborgen staalconstructie en geïntegreerde dakgoten trekt de mooie vormgeving de volledige aandacht naar zich toe. 

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

Voordat je de moderne villa van Kathrine Svanevik en Sjur Ottesen in het Noorse Bergen bereikt, kom je eerst langs een rij huizen met een jarenzestigontwerp. De oude staafkerk Fantoft, die oorspronkelijk uit de 12e eeuw stamt, ligt op een steenworp afstand en geeft, samen met de majestueuze eikenbomen die hier overal staan, de wijk een onmiskenbaar historisch karakter.

‘Onze wijk, Paradis, ligt 10 minuten buiten het centrum van Bergen. Hier krijgt de natuur alle ruimte. Als we bijvoorbeeld uit het keukenraam kijken, dan hebben we uitzicht op een schitterende, 100 jaar oude eikenboom,’ zegt Kathrine.

De trap van Douglashout, afkomstig van Dinesen, wentelt zich organisch door de drie etages heen. 

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

De panoramische ramen laten veel daglicht naar binnen – als ze tenminste niet schuilgaan achter de lange gordijnen van Jab. De afwezigheid van vensterbanken geeft een open, strakke uitstraling.  

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

Het dressoir van Nordårs Møbler, een huwelijkscadeau van Kathrines ouders uit de jaren 1960, is een warm, tijdloos accent in dit moderne interieur.  

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

De roze muur verzacht de strakke inrichting, net als de lamp Panthella van Louis Poulsen, ontworpen door Verner Panton. Vanuit de comfortabele Modern Line-fauteuil, een ontwerp van Greta M. Grossmann voor Gubi, kun je heerlijk genieten van de mooie haard, rechts op de afbeelding.  

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

Het stel had al langer plannen om een eigen huis te bouwen, dus toen dit perceel te koop kwam te staan, sloegen ze meteen toen. De architect Todd Saunders had op deze plek al een huis ontworpen voor een ander gezin, maar gelukkig voor Kathrine en Sjur werd dat project afgeblazen.

’We waren erg onder de indruk van Saunders’ werk. Hij is niet alleen een architect, maar een echte kunstenaar. Het gezin waar hij het huis voor had ontworpen had vrijwel dezelfde samenstelling als ons gezin, waardoor zijn oplossingen en ont- werp ook heel goed bij ons pasten. We hebben uiteindelijk dus maar heel weinig hoeven aan te passen,’ leggen ze uit.

Samen met hun twee tieners verhuisden Kathrine en Sjur naar hun nieuwe huis met drie opvallende verdiepingen, die in een bijzondere geometrische configuratie op elkaar zijn geplaatst, ondersteund door een geïntegreerde staalconstructie.

In de entree kun je winterjassen en dergelijke opbergen in de kastwand of ladebank. De IC-lamp is een ontwerp van Michael Anastassiades voor Flos. 

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

De grote boekenkast, uitgevoerd door het Noorse interieurbedrijf Michelsens, vormt een natuurlijke barrière tussen de keuken en de woonkamer, maar laat aan weerszijden licht door. De bank Delphi is van Erik Jørgensen, de PK22-stoel is door Poul Kjærholm ontworpen voor Fritz Hansen en de tafel Epic van GamFratesi komt van Gubi. De grote Foscarini-lamp die boven de tafel hangt maakt samen met het NTK-vloerkleed van Slettvoll en het kunstwerk van Adrian Pedersen de zithoek tot één geheel. 

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

De keuken van zwartgebeitst essenhout is ook ontworpen door Michelsens en heeft een vloer en een werkblad van marmer. Om de strakke lijnen te doorbreken en de inrichting wat persoonlijker te maken, zijn er boven het keukenblad open kasten geplaatst. Onder het werkblad van het kookeiland staat About A Stool van Hay, ontworpen door Hee Welling, zodat je de kok gezelschap kunt houden. De goudkleurige kraan van Tapwell vormt een mooi contrast in de zwart-witte keuken. 

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

Vanwege de grote ramen en harde oppervlakken in de eetkamer zijn er decoratieve akoestische panelen tegen het plafond geplaatst. Rond de tafel van byKato voor Brødrene Andersen staan tactiele C-stoelen van Gubi, ontworpen door Marcel Gascoin. De door Louis Weisdorf ontworpen hanglamp Multi-Lite, eveneens van Gubi, matcht mooi met de messing kraan in de keuken. Tegelijk geeft de vloer van douglashout het interieur een warme uitstraling. 

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

Op de derde verdieping bevindt zich een kleine keuken, waar je koffie kunt zetten of iets uit de koelkast kunt pakken als je op het dakterras zit. De kastdeuren kunnen worden weggeschoven, zodat ze niet in de weg zitten als je de keuken gebruikt – en als je ze sluit, verdwijnt de keuken uit het zicht en wordt de rust van het interieur hersteld. 

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

De gestroomlijnde uitstraling van het huis wordt versterkt doordat alle kozijnen en dakgoten zijn weggewerkt, een principe dat ook binnenshuis is doorgevoerd. Hier zijn alle drempels en plinten geëlimineerd om de zorgvuldig geselecteerde materialen volledig tot hun recht te laten komen. Beton, steen en hout vormen daarbij het uitgangspunt van het gekozen kleurenpalet.

’We zijn gek op natuurlijke materialen – zowel in donkere kleuren als in warme tinten. Daarom hebben we gekozen voor vloeren van hout en gepolijst beton, met marmer in de keuken en terrazzo in de badkamer,’ vertelt het stel.

De begane grond is het domein van de kinderen, met twee slaapkamers en een badkamer. Hier bevindt zich ook een televisiekamer met een op maat gemaakte schuifdeur die als hij dicht is vrijwel wegvalt in de muur. 

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

De badkamer heeft een vloer van grijze terrazzotegels die perfect aansluiten bij de natuurlijke materialen in de rest van het huis. De zwarte kraan van Vola doorbreekt het lichte kleurenpalet en de decoratieve IC-hanglamp van Michael Anastassia- des voor Flos maakt deze doordachte ruimte compleet. 

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

De douche is, net als de vloer, bekleed met grijze terrazzotegels die een mooie achtergrond vormen voor de opvallende kraan van Vola. De nis is een slimme, discrete oplossing om badartikelen te plaatsen. Vanuit de slaapkamer liggen de inloopkast, badkamer en het toilet naast elkaar. De commode van teakhout is tweedehands en geeft de ruimte, samen met de zandkleurige muur, een prettige sfeer. De spiegel Insula is ontworpen door Ernst & Jensen voor Erik Jørgensen. 

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

Op het dakterras kun je volledig beschut genieten van de prachtige natuur. De handige opbergkast kan in de winter worden gebruikt om kussens en meubels op te bergen. De Marty-stoelen en Harbour-tafel zijn van Slettvoll.  

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

De grote ramen op de bovenste verdieping geven een schitterend uitzicht en laten veel licht naar binnen. Daarnaast is het dak voorzien van een lichtkoepel om de sculpturale trap te verlichten.  

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

Het designbureau Flos is verantwoordelijk voor alle verlichting in het huis, zoals de lichtrails en spots. Het Noorse bedrijf Michelsens heeft het volledige interieur verzorgd, inclusief de keuken en de grote boekenkast die de keuken en de eethoek scheidt van de woonkamer.

‘We hebben verschillende zones willen creëren, vooral omdat wij de grote, open ruimtes die je vaak in moderne huizen ziet nogal koud en onpersoonlijk vinden – en dat was precies het tegenovergestelde van wat wij wilden bereiken,’ zegt Sjur.

‘En doordat het huis op deze manier is ingedeeld, kunnen we met het hele gezin samen zijn, of ons even terugtrekken – wat tijdens de coronacrisis heel prettig was, maar ook gewoon na een drukke werkdag,’ vertelt hij. 

Er gaat niets boven douchen in de buitenlucht. De buitendouche is hier gerealiseerd met een eenvoudige oplossing direct op het hout. 

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen

Architect Todd Saunders liet niets aan het toeval over – dat blijkt bijvoorbeeld uit de manier waarop de bomen worden weerspiegeld in de grote ramen. 

© Foto: Dag Sandven, Styling: Adrian Pedersen