© Foto & Styling: Mia Mortensen

Een ongeval gaf aanleiding tot de bouw van Tommy Rands droomwonig

.. waar de op japan geïnspireerde trap zijn grote trots vormt.

10 maart 2021 door Camilla Debell

De trap dient niet alleen als functionele schakel tussen twee verdiepingen, hij is ook een prachtige sculptuur en de trots van de eigenaar Tommy Rand.  

© Foto & Styling: Mia Mortensen

De vormentaal verrast al bij de hoofdingang, waar je zicht hebt op de spectaculaire trap van het huis. 

© Foto & Styling: Mia Mortensen

Toen Tommy Rand zeven jaar geleden het huis in Skåde Bakker bij het Deense Aarhus kocht, werd hij niet verliefd op het huis zelf, maar op het perceel. Het huis uit 1877 was niet veel waard, maar het had een tuin en stond in een oude woonwijk op goede afstand tot de buren. Hij zag meteen de mogelijkheden van de grond en kocht de plek, al woonde hij op dat moment in een groot herenhuis in Aarhus. Aanvankelijk verhuurde hij het huis dan ook om zichzelf rust en tijd te gunnen om zijn droomhuis vorm te geven. Helaas ging het project veel langer duren dan aanvankelijk verwacht. 

Tommy Rand, 39 jaar, is van huis uit timmerman en bouwkundige en werkte de afgelopen 12 jaar in de architectuur bij diverse ontwerpstudio’s. In de loop der tijd heeft hij gevoel gekregen voor design en architectuur met een voorliefde voor minimalisme en stijl. Tegenwoordig is hij eigenaar van het vastgoedontwikkelingsbedrijf Markholt & Rand, dat woningbouwprojecten ontwikkelt en bouwt. Tommy woont in dit huis met zijn kinderen, Luna en Elias.  

© Foto & Styling: Mia Mortensen
© Foto & Styling: Mia Mortensen
© Foto & Styling: Mia Mortensen
© Foto & Styling: Mia Mortensen
© Foto & Styling: Mia Mortensen
© Foto & Styling: Mia Mortensen

De sculpturale trap heeft hij zelf ontworpen en in elkaar gezet. Hij is gemaakt van 630 stukjes CNC-gesneden multiplex, die ter plekke stuk voor stuk zijn aangebracht. 

© Foto & Styling: Mia Mortensen

Drie jaar geleden kwam Tommy namelijk op zijn motor ten val en raakte hij ernstig gewond. Door het ongeval moest hij een tijdje in een rolstoel zitten en kon hij niet werken. Het ziekteverzuim was echter ook het startschot voor zijn woningproject, want in die periode begon Tommy Rand serieus met het ontwerpen van zijn nieuwe onderkomen.

‘Ik kon echt maar één uur achter elkaar in touw zijn, dus het werken aan de tekeningen was mijn vorm van revalidatie,’ vertelt Tommy.

En het is duidelijk dat het huis is ontstaan op basis van zorgvuldig wikken en wegen. 

De ruime keuken is de plek waar gasten na een feest vaak belanden, genietend van cocktails aan het grote kookeiland. Tommy heeft de keuken zelf ontworpen, die door PN Møbelfabrikken is uitgevoerd. Hij is gemaakt van eikenhout met doorlopende horizontale nerven, wat de kamer speelsheid en warmte verleent.  

© Foto & Styling: Mia Mortensen

De inrichting van de keuken is, net als die van de rest van het huis, eenvoudig. Hier verzamelt het gezin zich rond de eettafel van Haslev Møbelsnedkeri. De bijbehorende zwarte stoelen zijn van het Italiaanse Crassevig, en de bijna zwevende lampen zijn van Nordlux. 

© Foto & Styling: Mia Mortensen

Met name de ligging op het perceel, de vormentaal en de materialen waren belangrijk voor Tommy. Hij heeft door de hele woning weinig materialen gekozen, zoals beton, eiken, Noorse natuurleisteen en geborsteld staal. Door de structuren en oppervlakken in alle kamers anders te combineren is hij erin geslaagd een rode draad door het huis te creëren. Voor Tommy is het doel altijd geweest om een architectonisch pand te bouwen van een klasse apart – iets nieuws, dat tegelijkertijd prettig moest zijn voor hem en zijn gezin.

‘Zo hebben betonnen wanden een ruwe, bunkerachtige uitstraling, die ik warmte en zachtheid heb gegeven met behulp van lattenplafonds en de vele ingebouwde meubeloplossingen in prachtig eikenhout,’ vertelt Tommy trots. 

De ingebouwde kast is een mooi detail in de ruimte en zorgt voor een warm accent. De zwarte fauteuil in de hoek is gekocht bij Ilva. 

© Foto & Styling: Mia Mortensen

Het minimalisme kenmerkt ook de woonkamer, die is ingericht met een eenvoudige fauteuil, een zwartleren bank en een paar salontafels. Maar hier zorgen de materialen van het huis voor de bijzondere uitdrukking.

© Foto & Styling: Mia Mortensen

Een bonsaiboompje op de plank boven de bank getuigt van Tommy’s inspiratie uit Japan. 

© Foto & Styling: Mia Mortensen

De combinatie van tijdloze en minimalistische materialen en de zorgvuldig geproportioneerde vormen zorgt voor een consistente rust en stilte in huis. Verder vullen de kleuren van de Noorse natuurleisteen en de betonnen muren elkaar aan, met als gevolg een harmonieuze, esthetische uitstraling door het hele huis heen. Het spectaculairste object van het huis is de architectonische trap, Tommy’s grootste uitdaging in het huisproject. Het hele proces van het idee en de schetsen tot aan de 3D-modellering en uiteindelijk de uitvoering was lang en moeilijk, maar volgens Tommy alle inspanning waard.

‘De trap van het huis heeft voor mij een bijzondere betekenis. Ik heb uren besteed aan het schetsen ervan, zodat hij goed zou “landen” in de ruimte. Maar ik ben erg tevreden met het resultaat, en alle tijd die erin is gaan zitten, is zeker niet verspild,’ zegt Tommy glimlachend. 

De ingebouwde kast in de woonkamer is bewust niet gevuld met snuisterijen, maar met dingen die een affectieve waarde hebben voor Tommy. Tijdens reizen heeft hij aandenkens aan ervaringen over de hele wereld gekocht. 

© Foto & Styling: Mia Mortensen

De zwevende haard is van Cocoon Fires. 

© Foto & Styling: Mia Mortensen

De ruwe vlakken van beton en Noorse natuurleisteen lopen organisch door de kamers en creëren harmonie. Een oversized kijkgaatje in de schuifdeur tussen keuken en woonkamer is een grappig detail en helpt tegelijkertijd om het luchtige en ruimtelijke gevoel in huis te behouden, ook als de deur dicht is. 

© Foto & Styling: Mia Mortensen

Overal zijn mooie details aangebracht, zoals het licht in het plafond, kasten en een opbergbank. De sculpturale kapstok van Muuto doet het goed bij de materialen in huis.  

© Foto & Styling: Mia Mortensen

In de gastenbadkamer komen het hout en beton terug, en ook hier zie je geïntegreerde oplossingen, die veel opbergruimte creëren. Zo komt de stijlvolle, eenvoudige, rustige uitstraling niet in gevaar door rommel.  

© Foto & Styling: Mia Mortensen

Tommy haalde de inspiratie voor het huis uit de Japanse architectuur, waar hij zich erg aan verknocht voelt. En dat hij houdt van Japanse architectuur, Japanse tuinen en het Japanse minimalisme, komt niet alleen tot uiting in de architectuur van het huis, maar ook het interieur. 

De inrichting is eenvoudig, met maar weinig meubels en geen overbodige decoratie. Maar wel met volop licht, lucht en flink wat ruimte tussen de meubels, net als in de traditionele Japanse architectuur. De minimalistische inrichting is ruw, authentiek en eigen aan Tommy, net als het huis zelf. En als je het Tommy vraagt, is hij erg tevreden met het eindresultaat: ‘Ik ben heel trots op mijn huis en heb van geen enkele keuze spijt gehad.’ 

In de grootste badkamer van het huis, die in het verlengde van Tommy’s slaapkamer ligt, voel je je bijna één met de natuur. De grote glaspartijen zorgen niet alleen voor een fantastische lichtinval, maar bieden ook uitzicht op de kruinen van de grote, oude bomen die langs de rand van het perceel staan. De rust is er voelbaar. 

© Foto & Styling: Mia Mortensen

De hoofdslaapkamer biedt direct toegang tot het minimalistische dakterras van 37 m2.

© Foto & Styling: Mia Mortensen

De harmonie tussen de strakke lijnen van het huis en de oude tuin blijft behouden. Het toont Tommy’s respect voor de oorspronkelijke aard van het perceel. Hij heeft daarom ook alleen wat nieuwe struiken geplant, zoals de prachtige Japanse esdoorn voor het huis en op het terras. 

© Foto & Styling: Mia Mortensen