© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een oude boerderij als bolwerk van creativiteit

Architect/ontwerper Leif Jørgensen en ontwerper Mette Bache hebben een oude boerderij verbouwd tot hun bolwerk van creativiteit. Hier is volop ruimte, zowel fysiek als mentaal, en plek voor iedereen. Want de bedoeling is dat allerlei mensen er gebruik van kunnen maken.

18 mei 2020

Het kan nogal een opgaaf zijn om een oude boerderij uit rond 1900 te moderniseren als je de bestaande stijl wilt respecteren, maar het huis ook naar het nu wilt trekken. Maar met het vroege modernisme voor ogen heeft architect Leif Jørgensen een geslaagde moderne boerderij weten neer te zetten in het Deense Seeland. Daarbij kreeg hij hulp van zijn vrouw, ontwerper Mette Bache, die het project vormgaf vanuit het idee om een creatieve plek te maken.

De eetkamer biedt een fantastisch uitzicht over de natuur en tuin. Kast, tafel en stoelen zijn Leif's ontwerpen.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad De eetkamer biedt een fantastisch uitzicht over de natuur en tuin. Kast, tafel en stoelen zijn Leif's ontwerpen.
De keuken is voorzien van een halfhoge wand, zodat hij als bar kan worden gebruikt en je tijdens het koken betrokken blijft bij het gezelschap.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad De keuken is voorzien van een halfhoge wand, zodat hij als bar kan worden gebruikt en je tijdens het koken betrokken blijft bij het gezelschap.

Het is een plek om je te ontplooien, waar je evenementen en workshops kunt boeken. Ook kun je er rust en inspiratie vinden in het heuvelachtige morenelandschap, waar het huis zich neervlijt tussen bos en water. Want Leif en Mette hechten veel waarde aan de natuur, zo vertellen ze bij het verlaten van hun gezamenlijke kantoor in Dragør bij Kopenhagen. Daar is goed te zien hoe ze de eenvoudige stijl met licht hout en grote vlakken hebben overgebracht op de in 2019 opgeleverde woning. 

De haard geeft warmte en vormt een gezellig element in de grote gemeenschappelijke ruimte.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad De haard geeft warmte en vormt een gezellig element in de grote gemeenschappelijke ruimte.
Het directe uitzicht op de natuur oogt als een sieraad in de woonkamer.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad Het directe uitzicht op de natuur oogt als een sieraad in de woonkamer.

"Het idee was om uit te gaan van een U-vormige boerderij met een traditionele binnenplaats met een kastanjeboom, een hoofdhuis met een rieten dak en een schuur met een karakteristiek zinken dak. Om duidelijk te refereren aan de oorspronkelijke aanblik van het huis, kozen we voor drainage met grind in plaats van dakgoten en zijn er grote ramen geplaatst op de plek waar de staldeuren zaten. Daarnaast hebben we oude technieken gebruikt en het huis gemetseld met speciale mortel zonder cement. De muren zijn aan de binnenkant dun gestuukt en vanbuiten gekalkt, zodat ze kunnen ademen. Om een stalgevoel te bereiken, zijn er betonnen vloeren aangebracht, terwijl het plafond een moderne interpretatie is van de oude houten plafonds," legt Leif uit. 

Een klein terras als uitkijkpost over de natuur en het water.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad Een klein terras als uitkijkpost over de natuur en het water.
Op deze plek kun je buiten samenzijn. De tuinmeubels van hout en staal zijn ontworpen door Leif.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad Op deze plek kun je buiten samenzijn. De tuinmeubels van hout en staal zijn ontworpen door Leif.

Qua architectuur mocht Leif zijn gang gaan, zolang het binnen een landelijk kader bleef passen. Want zoals Mette uitlegt, moeten ze bij het ontwikkelen van design voor anderen altijd al compromissen sluiten. Dus met hun eigen huis moest het anders. Wel stelde ze hoge eisen aan hoe de woning kon worden gebruikt.

‘Ik vond het belangrijk dat het nieuwe gedeelte, de schuur, ruim en flexibel zou zijn, met veel verschillende functies. Daarom zitten er een atelier, een gemeenschappelijke ruimte en een deel dat zowel kantoren als slaapkamers kan omvatten. De gemeenschappelijke ruimte kan helemaal open worden gehouden of worden onverdeeld. Zo kan het huiselijk aanvoelen, maar werkt het ook als je met veel mensen bent. Om die reden is het plafond niet overal even hoog en heeft de keuken een halfhoge wand, waardoor je er een bar van kunt maken en je tijdens het koken niet in je eentje staat,’ zegt Mette.

Het meubilair in de slaapkamer doet ascetisch en tegelijk futuristisch aan.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad Het meubilair in de slaapkamer doet ascetisch en tegelijk futuristisch aan.
Op de vliergin boven de woonkamer kun je je terugtrekken. Leif ontwierp de kubusvormige banken speciaal voor deze ruimte.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad Op de vliergin boven de woonkamer kun je je terugtrekken. Leif ontwierp de kubusvormige banken speciaal voor deze ruimte.

Leif is zelfstandig architect, maar ontwerpt ook meubels voor Hay. Hij ontwierp de buitenkant van het huis én alle meubels.

"Het huis bracht me op ideeën voor nieuwe meubels, die ik hier heb getest en die ik mogelijk op den duur wil lanceren. Kenmerkend voor mijn design is dat ik me niet laat dicteren door de mode, maar door tijdloosheid. Dat voorwerpen op den duur nieuwe moderne klassiekers kunnen worden, zoals bij de Loop-tafelpoten van Hay is gebeurd, is een tweede. Om de ontwerpen betaalbaar te houden, heb ik ze op de computer gemaakt en ze laten lasersnijden in plaats van met ambachtslieden samen te werken". ◆

Leif en Mette hebben hun eigen modernistische droomboerderij gemaakt.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad Leif en Mette hebben hun eigen modernistische droomboerderij gemaakt.
 Lucht is er genoeg in het huis, dankzij het plafond van 6,5 meter hoog.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad Lucht is er genoeg in het huis, dankzij het plafond van 6,5 meter hoog.


Het complete artikel vind je in Scandinavian Living #2.
Koop dit nummer voor € 7,95 in de winkel of online