© Andreas Mikkel Hansen

Een pareltje in de Noord-Jutse duinen

Voor Gitte en Per was small living geen bewuste keuze. Maar tijdens een wandeling door de duinen van Pandrup in Noord-Jutland in Denemarken werden ze stapelverliefd op de natuur en de rust rondom een perceel waar alleen een zomerhuis van 65 vierkante meter kon staan...

17 september 2020

Als je de duinen als directe buren hebt en de Noordzee als achtertuin, merk je al snel hoe je schouders ontspannen en de frisse zeelucht je longen vult. En dat was precies het gevoel waar Per en Gitte voor vielen toen ze ter oriëntatie het adres invoerden in hun gps, op zoek naar de perfecte plek om hun nieuwe vakantiehuis te bouwen.

Het zomerhuis is bekleed met cederhout. De goten zijn verborgen onder het dak, waardoor de gevel en het dak gestroomlijnd in elkaar overlopen.
Het zomerhuis is bekleed met cederhout. De goten zijn verborgen onder het dak, waardoor de gevel en het dak gestroomlijnd in elkaar overlopen.© Andreas Mikkel Hansen


‘We zouden eigenlijk helemaal niet gaan kijken. Er was maar ruimte voor 65 vierkante meter en we dachten dat dat te klein voor ons zou zijn. Maar toch gingen we erheen, gewoon uit nieuwsgierigheid. We stapten uit de auto en gingen zitten op een bank voor het oude vakantiehuis dat er nog stond. En we waren meteen verliefd,’ vertelt Gitte.

Niet lang daarna begon het echtpaar na te denken over de indeling van hun zomerhuis en bedachten ze hoe ze de ruimte optimaal konden benutten en de perfecte sfeer konden creëren.

‘We wilden de omgeving zo weinig mogelijk verstoren. Daarom hebben we heel weinig materialen gebruikt, vooral cederhout en eikenhout. En dankzij de grote ramen wordt de natuur een vanzelfsprekend deel van het interieur. Zo werd het zomerhuis niet alleen mooi om te zien, maar ook superfunctioneel. De beperkte ruimte dwong ons om goed na te denken, prioriteiten te stellen en met slimme oplossingen te komen,’ zegt Gitte.

Het echtpaar heeft gekozen voor een zwevende keuken, waardoor de ruimte groter lijkt dan ze in feite is.
Het echtpaar heeft gekozen voor een zwevende keuken, waardoor de ruimte groter lijkt dan ze in feite is.© Andreas Mikkel Hansen
De grote ramen halen de natuur naar binnen, waardoor het net is alsof de woonkamer midden in de duinen ligt.
De grote ramen halen de natuur naar binnen, waardoor het net is alsof de woonkamer midden in de duinen ligt.© Andreas Mikkel Hansen


Ze lacht en legt uit dat ze creatief moesten zijn om voldoende opbergruimte te creëren in hun nieuwe zomerhuis, want het moest natuurlijk gezellig, maar ook functioneel worden.

‘We hebben een aantal eikenhouten laden ingebouwd in de nachtkastjes naast het bed. En we hebben geen afwasmachine in de keuken, omdat we toch niet veel borden en kopjes gebruiken als we hier zijn. Het gaat sneller als je zelf afwast, en zo hoort het ook een beetje in een vakantiehuis,’ zegt ze.

De houten lamellen aan het plafond en achter het bed geven een mooi visueel effect en dempen het geluid in de verschillende ruimtes.
De houten lamellen aan het plafond en achter het bed geven een mooi visueel effect en dempen het geluid in de verschillende ruimtes.© Andreas Mikkel Hansen


Het architectenbureau N+P Arkitektur maakte het plan voor het huis. Het was voor de architecten een ware uitdaging om iets te ontwerpen met de natuur als uitgangspunt en zich vanwege de beperkte ruimte te richten op de essentie van small living, met eenvoudige lijnen en weinig materialen.

‘Bij een project van dit formaat gaat het niet om grote architectonische structuren. Alles wat niet essentieel was, hebben we weggelaten. Het moest delicaat en nederig worden, bijvoorbeeld door het landschap terug te laten komen in de kleuren en materialen. Het huis is ontworpen als een soort duintop, maar dan van hout,’ zegt Jesper Korf van N+P Arkitektur.

De gevelverlichting verlengt de warme zomeravonden op het terras. Een slimme, weerbestendige oplossing die geen ruimte inneemt.
De gevelverlichting verlengt de warme zomeravonden op het terras. Een slimme, weerbestendige oplossing die geen ruimte inneemt.© Andreas Mikkel Hansen
Het huis mocht niet hoger worden dan de omringende duinen. Nu is het klaar en het past perfect in de omgeving, met een prachtig uitzicht op de zonsondergang en de Noordzee.
Het huis mocht niet hoger worden dan de omringende duinen. Nu is het klaar en het past perfect in de omgeving, met een prachtig uitzicht op de zonsondergang en de Noordzee.© Andreas Mikkel Hansen


Ongeveer één keer per maand komen Gitte en Per naar de Noord-Jutse duinen, om te ontspannen en even te ontsnappen aan hun drukke leven.

‘De ruimte in het huis is beperkt, dus er is niets wat de aandacht afleidt. Er heerst een heel bijzondere rust, zowel binnen als buiten – en dat is heel prettig. Ik denk dat iedereen dat wel eens nodig heeft,’ vertelt Gitte.  

Tips van het echtpaar en de architect

Prioriteiten: Denk erover na hoe je het vakantiehuis wilt gebruiken en wat praktisch moet werken. Wil je bijvoorbeeld een grote gemeenschappelijke ruimte of, zoals in het geval van Per en Gitte, een ruime slaapkamer?

Slimme keuzes voor architectuur en interieur: Door de grote raampartijen lijkt het zomerhuis groter dan het eigenlijk is. De zwevende keuken zorgt voor een lichtere uitstraling, en maakt schoonmaken gemakkelijker.

Ruimtegebruik: Het kan slim zijn om dezelfde ruimte op verschillende manieren te benutten, en dat geldt ook voor de opbergoplossingen. Bijvoorbeeld door bergruimte te creëren in kasten, of zoals Per en Gitte hebben gedaan, door een nachtkastje te integreren in een kast die speciaal voor de slaapkamer werd ontworpen.◆