Handcrafted Interior keuken, Warm Nordic fauteuils
© SIF MEINCKE

Hightech huis mét karakter en charme

In het bruisende centrum van Kopenhagen creëerde de familie Meincke Olesen een thuis waar technologie hand in hand gaat met een speelse Moulin Rouge-esthetiek en persoonlijke artefacten, die herinneringen oproepen en verhalen vertellen.

28 januari 2020 door TRINE JØRCK

Fotograaf Sif Meincke en haar man, parlementariër Ole Birk Olesen, trokken in mei met hun zonen Frede (17) en Björn(13 1⁄2) in een appartement midden in Kopenhagen. 

Na 18 jaar landelijk te hebben gewoond, vonden ze het tijd voor een nieuw hoofdstuk, waarin de stad een actiever onderdeel zou vormen van het dagelijks leven, en waarin ze samen nieuwe tradities en herinneringen konden maken. 

Vensterbank in erker, met leren kussens en parketvloer.
© SIF MEINCKE Het eerste wat Sif deed na de verhuizing, was een bank inbouwen in de erker, vanwaar je uitkijkt op het water aan de ene kant en het bruisende stadsleven aan de andere kant.

Een frisse start maken betekent echter niet per se dat je al het oude achter je moet laten. Het gezin wilde een woning met karakter en geschiedenis, en daarom werd het chique appartement geschilderd volgens de stijlhistorische kleurenkaart die Flügger samen met het Deense nationaal museum ontwikkelde, en ingericht met meubels, voorwerpen en kunst met een persoonlijk verhaal. 

Warm Nordic fauteuils en Anker & Co lamp
© SIF MEINCKE Vier fauteuils van Warm Nordic nodigen uit tot gesprekken, zoals in een Parijse koffiesalon uit de jaren 1920. En loopt de discussie vast, dan kun je Google om raad vragen.

De stijl van de woning is speels elegant, geïnspireerd door het voormalige Kopenhaagse restaurant Cristal Palace, dat was ingericht in een wervelende Moulin Rouge-stijl met grote, rode velours tapijten en zebrahuiden op de vloer. De lamp hierboven is van Michael Anastassiades voor Anker & Co, en aan de wand hangt een originele foto van Robert Capa, gekocht bij een galerie in New York.

Woonkamer met vintage leren bank en visgraat parketvloer.
© SIF MEINCKE Op het ronde tafeltje staat een lamp/speaker, uit de serie Symfonisk die Ikea uitbracht in samenwerking met Sonos.

De kleine Sonos-speakers in huis werken samen met Google Home, waardoor het hele huis is voorzien van surround sound. Visueel misstaat hij niet in het voorname interieur. Dezen extravagante stijl uit het Parijs van de jaren 1920, het klassieke decor en de persoonlijke herinneringen krijgen daarmee modern tegenspel van een reeks hightechapparaten. 

Uitzicht op Tivoli Kopenhagen, Land Rovers in vensterbank.
© SIF MEINCKE De vergulde toren van pretpark Tivoli is vanuit de woonkamer te zien. Op de vensterbank staat een collectie Land Rovers, die de bewoners herinnert aan de Land Rovers die ze zelf hadden voor ze overgingen op een elektrische auto.

Zo staan het butlerbeeld Pablo en de ‘butler’ Google Home allebei ten dienste van het gezin. Een moderne thermostaat van Netatmo gaat schuil achter een elegante oude radiatorombouw en zorgt ervoor dat het huis altijd de ideale temperatuur heeft – zonder dat het ten koste gaat van de esthetiek. 

Google Home en Sonos op oude radiatorombouw en rode muur.
© SIF MEINCKE De fraaie oude radiatorombouw is van groen marmer. Een kleine, rode Google Home-assistent ligt klaar om van dienst te zijn. De lamp met ingebouwde speaker komt uit de serie Symfonisk van Ikea.
Anker & Co lamp, in gang met parketvloer.
© SIF MEINCKE Kijkje door de lange gang van de keuken naar de eetkamer. Hier staat de butler Pablo klaar. Hij was een cadeau van een vriendin, die er geen plek meer voor had. De spot in de gang is van Anker & Co.
Sif Meincke foto, ronde opklap eetafel vintage.
© SIF MEINCKE Het kunstwerk aan de muur is een foto van Sif van het groengebied Damhusengen in de mist. Hier woonden ze voor de verhuizing naar de stad gedurende 18 jaar.

Evenzo gaan het licht en de muziek vanzelf uit als je je door het appartement beweegt. Op die manier bespaar je stroom – iets waar een oude poster van de Deense kunstenaar Bjørn Wiinblad in de keuken ook aan herinnert. Zo mengt de moderne technologie zich makkelijk en met een knipoog met het persoonlijke, historische interieur. 

Deense poster Bjørn Wiinblad, Poul Kjærholm stoelen en tafel.
© SIF MEINCKE In de keuken hangt een oude poster van de kunstenaar Bjørn Wiinblad, die maant: ‘Bespaar elektriciteit’. De eettafel en stoelen zijn van Poul Kjærholm.


Google Home op vensterbank, met vintage leren bank.
© SIF MEINCKE De favoriete plek, met uitzicht over de haven. Hier staat Google Home klaar met muziek, licht, weerberichten enz.
Mozaïek parketvloer, met rood pluche vloerkleed en Google Home
© SIF MEINCKE De eetkamer is geverfd in de historische kleur ossenbloedrood van Flügger. Overal zie je licht en audio die werken via Google Home en stembesturing.

De bewoners zijn helemaal into technologie en hebben zelfs alle aan-uitknoppen in het appartement verwijderd. Dat betekent dat apparaten niet op de ouderwetse wijze aan en uit kunnen worden gezet. Ze moeten nog een beetje wennen aan de nieuwe technologie, maar zijn ervan overtuigd dat het hun leven op termijn een stuk gemakkelijker zal maken. Het doel is dat de apparatuur een natuurlijk deel van hun dagelijks leven wordt en ervoor zorgt dat ze meer tijd hebben voor elkaar. 

Jotex poef, Arne Jacobsen lamp voor Louis Poulsen
© SIF MEINCKE De velours poef van Jotex heeft gezelschap van een rode vloerlamp van Arne Jacobsen van Louis Poulsen en de wandlamp van Design By Us.

Zo maakt de stofzuiger schoon als ze niet thuis zijn, springt de radio automatisch elke ochtend om 6.30 uur aan als het tijd is om op te staan en kan de koelkast op den duur zelf online boodschappen doen. Dus hoewel het leven in de grote stad in veel opzichten nog nieuw is, begint de nieuwe technologie zich al te verankeren als een van de eerste gezamenlijke ervaringen van het gezin in het nieuwe huis. 

Netatmo Starck thermosstaat, Home connect
© SIF MEINCKE Alle radiatoren in huis hebben een thermostaat van Netatmo by Starck, die compatibel is met de app Home Connect. De temperatuur daalt als er niemand thuis is en rond bedtijd.
donkere handcrafted Interior keuken, Gaggenau machines
© SIF MEINCKE De keuken is van Handcrafted Interior. Het witgoed van Gaggenau is verbonden met internet, zodat het via telefoon en tablet kan worden bediend.
Kähler Design vazen, voor lambrisering.
© SIF MEINCKE De twee vloervazen zijn van Kähler Design.

Van de vazen hierboven is de linker, ontworpen door Stine Goya, ideaal om het wifimodem in te verbergen. Home Connect maakt het leven van het gezin op veel manieren makkelijker, maar vereist ook veel snoeren en een modem. Dan is het praktisch om de techniek weg te werken in mooie objecten. 

Een witte Ikea en Sonos-speaker gebruikt als nachtkastje.
© SIF MEINCKE Het nachtkastje is een speaker van Ikea/Sonos, die via de Home Connect-app wordt bediend. ’s Ochtends schakelt hij op de ingestelde tijd de radio in.
Hästens bed met hanglamp van Le Klint
© SIF MEINCKE Vanuit de grote slaapkamer kijk je de eetkamer in. Het bed is van Hästens, de hanglamp is een Le Klint 181.
Kleurrijke hangmat op een balkon met veel planten.
© SIF MEINCKE Een middagdutje doet Sif in de hangmat op het balkon. De bewoners kozen planten die snel langs de muur en het hekwerk zouden groeien, zodat het balkon een oase kan worden tussen al het hightechgeweld.
Sif Meincke, Ole Birk Olesen en familie.
© SIF MEINCKE Fotograaf Sif Meincke met haar man, Ole Birk, en hun twee zonen Frede en Bjørn.