Margrethe Gilboe, met egg chair van Arne Jacobsen
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Landelijke designparel in de stad

Stylist Margrethe Gilboe woont met haar gezin in een charmante villa uit 1934 op het idyllische schiereiland Bygdøy in Oslo. Ze verandert haar fijne woning voortdurend, zonder daarbij de sfeer die eigen is aan het huis geweld aan te doen

14 januari 2020 door Anja Blinkenberg

Op het prachtige schiereiland Bygdøy in het westen van Oslo woont Margrethe Gilboe met haar man, hun twee kinderen en hond Billi in een fantastisch huis, in 1934 ontworpen door de architect Nils Torp. Het is een witgeverfde houten villa met donker geglazuurde dakpannen, gelegen op een hoekperceel met oude fruitbomen. Hoewel het maar vijf minuten rijden naar het centrum is, voelt het alsof je in een dorp woont. Margrethe is modestylist bij Pudder Agency, een bureau dat ook fotografen, haarstylisten en make-up artists vertegenwoordigt. 

Margrethe Gilboe in villa op Bygdøy.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad Stylist Margrethe Gilboe in haar woning op Bygdøy. In de achtergrond zie je Arne Jacobsens iconische Egg Chair en de lamp Arco van Flos.

Bygdøy is, met zijn heerlijke stranden en diverse musea, al sinds begin 19e eeuw populair bij toeristen en dagjesmensen. In de 20 jaar dat Margrethe en haar man hier wonen, hebben ze het huis meermaals opgeknapt en verbouwd. De villa kreeg een moderne en persoonlijke look, maar dat ging niet ten koste van de architectuur van het huis en de jarendertigstijl. Toch stap je als je het huis betreedt in een andere wereld. 

Terrazzo entree, spiegel van B&B Italia.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad De entree doet haast denken aan een modern museum.

De buitenkant heeft een heel eigen taal, die binnen met respect voor de oorspronkelijke charme en stijl is verenigd met een modern gevoel. 

Met het golvende houten paneel van geolied eiken en messing lijsten doet de entree haast denken aan een modern museum. De wand is door Margrethe zelf ontworpen, en gemaakt door Oslo Snekkerverksted. De spiegel uit de collectie Maxalto van B&B Italia weerkaatst fraai het licht dat door de originele voordeur van glas en eiken valt. Aan het plafond een lamp van Catellani & Smith. 

Dambord parket, utopia kast en Terje Moe kunst.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad De ramen, die typerend zijn voor de originele architectuur, zijn overal behouden.

Boven de lage kast van Utopia hangt een olieverfschilderij van de Noorse schilder Terje Moe. Verner Pantons sculpturale stoel Panton van Vitra verzacht samen met de gegroepeerde planten de lijnen van de ruimte.

Daarnaast wordt de woning steeds aangepast aan de tijd en de veranderende behoeften. Toen de vloer in meerdere kamers werd vernieuwd, koos het stel in de entree, de badkamers en de wijnkelder voor terrazzo. Dat lag er oorspronkelijk niet, maar zoals Margrethe zegt: 

“Terrazzo werd in de jaren 1930 veel gebruikt, en wij vinden het hier erg goed passen. Bovendien is het nu weer in, waardoor het niet moeilijk te krijgen was, en is het onderhoudsvriendelijk.“ 

Parketvloer dambord, vintage kast en Karl Hansen kunst
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad Een fraaie mix van oud, nieuw en zelfgemaakt. Aan de muur hangt een kunstwerk van Karl Hansen.

De parketvloer in de woonkamer is wel origineel, en in de rest van het huis zijn de vloeren zwart geverfd. Het tweetal haalt overal inspiratie vandaan: films, kunst, Pinterest, boeken en tijdschriften en reizen. Ze zijn weg van iconische designmeubels en klassiekers en hebben er een flink aantal. Samen proberen ze een persoonlijk thuis te creëren dat praktisch en functioneel is, maar tegelijk ook warm en behaaglijk. 

Eetkamer met ronde tafel, utopia kast en Flos IC-vloerlamp.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad DE EETKAMER wordt omlijst door ramen.ordijnen van lichte zijde kaderen het eetgedeelte in en zorgen voor een lichte, luxe uitstraling. De IC-vloerlamp is van Flos.

Zoals Margrethe het verwoordt: een huis moet een fijne plek zijn om te zijn, niet alleen voor de bewoners, maar ook voor gasten, familie en goede vrienden. De bewoners vonden het van belang om de ruimte optimaal te gebruiken en simpele, praktische oplossingen te bedenken die het huis prettig leefbaar en makkelijk te onderhouden maken.  

Woonkamer met Achille lamp en Arne Jacobsen Egg Chair.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad NET ALS de grote planten benut de sculpturale lamp van Achille en Pier Giacomo Castiglioni, de volledige hoogte van de ruimte.

De bank van B&B Italia van cognackleurig kalfsleer versterkt de warme tinten in Arne Jacobsens Egg Chair van Fritz Hansen, Verner Pantons oranje stoel Panton van Vitra en het grote schilderij van de Nederlandse kunstenaar Thomas Trum. De salontafel hebben de bewoners zelf gemaakt.

Ook alle kasten zijn op maat gemaakt om de ruimte ten volste te benutten. Dat is het werk van meubelmakerij Oslo Snekkerverksted, die ook de deuren verving. Er is geolied eiken en messing gebruikt voor een moderne uitstraling die recht doet aan de stijl van de villa.  

Het hout vormt een warm contrast met de vele grote, witte oppervlakken en de stenen vloer. Alles is gemaakt op basis van tekeningen van het stel zelf, die nauwkeurig zijn afgestemd op de behoeften van het gezin. 

Silent Gliss gordijnen en een Sabine Marcelis salontafel.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad Een luxueuze, intieme wereld.

Het donkerroze van de wanden en het plafond, de robijnrode gordijnen van Silent Gliss, de zachte, futuristische meubels en het harige kleed op de zwarte vloer creëren het gevoel van een luxueuze, intieme wereld. De salontafel is een typische Sabine Marcelis. De witte stoel Womb van Eero Saarinen is van Knoll, de groene stoel Magnum van EstudiHac is van Sancal en de kaptafel Blink Vanity van Yabu Pushelberg is van Stellar Works. De sculpturale IC-lampen zijn een ontwerp van Michael Anastassiades voor Flos.


Warm Blush wanden, Lady van Jotun, Hay kruk
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad HET LICHT van buiten wordt weerkaatst in de glanzende zwarte vloer. De wanden en het plafond zijn geverfd in Warm Blush uit de serie Lady van Jotun


“Als ik met de inrichting bezig ben, ga ik op dezelfde manier te werk als bij een stylingopdracht, waarbij kleuren, structuren en contouren met elkaar moeten kloppen en een dynamisch geheel moeten vormen, gecombineerd met een persoonlijke touch,“ zegt Margrethe over haar huis, dat volgens haar duidelijk moet weer- spiegelen wie er wonen en wat hun interesses zijn. Want als je dat niet ziet, wordt het een woonbladinterieur en verdwijnen de details die het spannend maken – de eigenheid. 

Slaapkamer met Panton stoel, Home & Cottage en Ikea kussens.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad Wit in de slaapkamer krijgt tegenspel van violet, roze, grijs en zwart, met de witte Panton-stoel als decoratieve aanvulling. De roze kussens zijn van Home & Cottage, de grijze katoenen exemplaren komen van Ikea.


Stoel van Cappellini en Catellani & Smith wandlamp.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad SIMPEL EN GRAFISCH – dat is de gang met zijn zwarte wenteltrap en hoekige muren en de markante rode stoel van Cappellini. De wandlamp is van Catellani & Smith.
Inloop en schoenenkast door Oslo Snekkerverksted
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad DE INLOOPKAST heeft een door Oslo Snekkerverksted op maat gemaakte schoenensectie, speciaal voor Margrethe, die dol op schoenen is.
Badkamer in wit en terrazzo, met Vola kranen.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad HET INTERIEUR van de badkamer, met verschillende materialen, is gemaakt door Oslo Snekkerverksted. Het marmeren blad komt van Steinhuset in Oslo en de kranen zijn van Vola
Open badkamer met Antoniolupi bad.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad De overgang tussen bad- en slaapkamer wordt gemarkeerd door het terrazzo. De lange gordijnen zorgen voor privacy. Het bad van Antoniolupi staat als een sculptuur in de ruimte en krijgt water van boven.