open keuken met grenen vloer en glazen eettafel
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Rust bij David Thulstrup thuis

Hij ontwierp het interieur voor drievoudig beste restaurant ter wereld Noma. Dat heeft een prachtig rustige uitstraling; zien we dat ook bij hem thuis terug?

27 mei 2020

Moderne eenvoud is het sleutelwoord als David Thulstrup werkt voor spectaculaire klanten als het wereldberoemde restaurant Noma, maar ook bij hem thuis. Hij is in enkele jaren opgeklommen naar de top van de Scandinavische interieurontwerpers. We zochten hem op in zijn nieuwe appartement, dat het resultaat is van een ingrijpende verbouwing.

david thulstrup desiger noma apartment
Dativ Thulstrup houdt van het effect dat de jaloezieën geven voor het licht in het appartement© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

David en zijn vriend Martin hebben eens flink de bezem door al hun spullen gehaald. Meubels, kunstwerken, kleden en boeken werden verkocht of weggegeven. Het doel was tweeledig: enerzijds om erachter te komen met hoe weinig je toe kunt, anderzijds om de vele meubels die Thulstrup de afgelopen jaren ontworpen heeft, te testen. Hun huis werd een soort designlab, want het creëren van een nieuwe stoel of bank is één ding, maar ermee leven en ze op dagelijkse basis gebruiken is heel iets anders. Tijdens dit hele proces kocht het stel in 2018 een appartement van 140 m2 op de vijfde verdieping in de Kopenhaagse wijk Amager. De arbeiderswoningen uit de jaren 1920 hebben hier meestal een lange, donkere gang met veel kleine kamers. Ook deze woning telde er zes, en er was duidelijk niet veel aan gedaan sinds de vorige eigenaar er 40 jaar geleden in trok.

minimalistisch keukeneiland met onbewerkte houten vloer
David ontwierp de keuken en werd in productie genomen door Reform Copenhagen. © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

‘Ik rook hier echt een kans om het kader te scheppen waar Martin en ik van droomden. We kwamen uit een groot appartement met veel kleine kamers. Nu wilden we de boel opengooien, wat ons rust zou brengen doordat we onze woning gemakkelijk zouden kunnen overzien. Naast een verlangen naar minimalisme in het interieur, hebben we ook graag veel mensen om ons heen. Daarom was het belangrijk dat het eetgedeelte en de keuken in ruimtelijk opzicht met elkaar werden verbonden tot een geheel,’ zegt de ontwerper.

david thulstrup apartment met design bank
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
thuiskantoor en david thulstrup noma arv chair
Het appartement straalt rust uit, maar de door David ontworpen knalrode bank het heel goed. Het spel van het licht geeft een een geweldig effect door het hele appartement.© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hij deelde de woning daarom opnieuw in met een slaapkamer die met schuifdeuren kan worden gescheiden van de grote woonkamer en een aparte werkkamer. De rest is één grote ruimte, waarin de keuken is geïntegreerd.

‘Als je er nu naar kijkt, kun je je moeilijk voorstellen hoe het was. De muur van de keuken is verdwenen en ik heb alle storende details, zoals deurposten, verwijderd om een gestroomlijnde sfeer met matwitte muren te creëren,’ vertelt David Thulstrup, die ervoor koos om de originele grenen vloeren met kieren tussen de planken te behouden.

‘Die vind ik echt heel mooi, want ze geven de ruimte karakter, en ze vormen tegelijkertijd een eerbetoon aan de oorsprong van het huis,’ licht hij toe. Een terugkerend designelement is dat de ramen inspringen van het plafond tot aan de vloer. Het licht, dat nu door de jaloezieën wordt gefilterd, creëert een theatraal effect. Ook ’s avonds wordt dit effect bereikt met de verlichting in de raampartijen. 

tweepersoonsbed met wit linnen en Theis Wendt kunstwerken
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
slaapkamer met hans j wegner stoelen en grenen vloer
de slaapkamer is licht en eenvoudig ingericht. De bijna driedimensionale kunstwerken zijn van Theis Wendt, het tapijt van Massimo en de stoelen zijn klassieke ontwerpen van Hans J. Wegner.© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

‘Ik hou van de lijnen van het appartement. Als je bijvoorbeeld in de slaapkamer staat en naar beneden kijkt, zie je het lichtspel van al die jaloezieën,’ zegt hij tevreden. Na zijn verhuizing uit een loft waar hij de muren en plafonds diepgroen had geverfd, is de ontwerper nu blij met het kalmerende effect van de matwitte muren.

‘Dit is een huis voor twee personen. Martin geeft niets om materiële zaken. Hij houdt van deze ruimtes en vindt het fijn, zo zonder rommel en overbodige rompslomp.’ ◆