© Andreas Mikkel Hansen

Theehuis van keurig rijtjeshuis naar wilde natuurgrond

Na een aantal jaren in een rijtjeshuis te hebben gewoond, stuitten Kristina en Kristian op het perfecte natuurperceel. Ze stortten zich met hart en ziel op het bouwproces en nu hebben ze een uniek, onder architectuur gebouwd huis dat perfect past bij het gezin en de wilde natuur van het gebied.

25 augustus 2021 door Mathilde Nygaard Jespersen, Danske Boligarkitekter

De moderne u-vormige boerderij trekt met zijn ‘zwevende’ dakranden parallellen met de Japanse architectuur en schept ruime mogelijkheden voor overdekte buitenruimtes. Het gezin heeft dan ook een buitenkeuken en verschillende terrassen rond het huis aangelegd.

En vanwege de Japanse stijl heeft het onder architectuur gebouwde huis de bijnaam ‘Het theehuis’ gekregen 

© Andreas Mikkel Hansen

Er heerst een rust die je nergens anders vindt, als je op de binnenplaats staat en door de ramen van de middelste sectie van het huis naar buiten kijkt – over de hellingen, de bomenrijen en het nabijgelegen meer. Hier, midden op het platteland van Jutland, waar herten en fazanten de naaste buren zijn, vonden Kristina en Kristian het natuurperceel dat nu de basis vormt voor het huis waar ze al heel lang van droomden.

‘We hebben een aantal jaren in Zwitserland gewoond, waar het glooiende landschap fantastisch is. Toen we een paar jaar geleden naar Denemarken terug verhuisden, gingen we in een rijtjeshuis wonen, maar we misten het landleven, waarbij je gewoon meer lucht krijgt,’ zegt Kristina. 

Over alle details is nagedacht. De stenen voor de binnenplaats werden zorgvuldig uitgekozen: Kristina en Kristian moesten verschillende grindgroeven in het land bezoeken voordat ze precies de juiste vonden. De dakoverkapping geeft vanzelf schaduw. De goten van het huis zijn weggewerkt onder het dak, waar het regenwater wordt opgevangen en afgevoerd. Het hout op de gevel en de terrassen is Canadees ceder. De gevel zelf is opgetrokken uit bakstenen. Het duurde even voordat Kristina en Kristian de juiste tint hadden gevonden, en daarna bespraken ze ook nog de grootte en diepte van de voegen met de architect en de bouwvakkers. Ze kozen ervoor op een aantal punten rond het huis stapstenen te laten plaatsen, die paden door het terrein vormen. Deze leiden onder meer naar het natuurzwembad van het stel en naar een plaatsje dat het gezin veel gebruikt. 

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Tijdens een wandeling rond het meer waar ze nu vanuit hun nieuw gebouwde, U-vormige huis op uitkijken, ontdekten ze een tekoopbord, vertelt Kristina. Ze maakten snel een afspraak voor een bezichtiging, maar uit angst dat anderen hen voor zouden zijn, wijdden ze er nog een telefoontje aan – en nu rechtstreeks met de eigenaar van het huis.

‘Hij wilde ons het hele terrein laten zien, daar zeiden we geen nee tegen. Er hing een bijzondere sfeer en de herten sprongen overal om ons heen, dus we hielden het nauwelijks droog,’ lacht Kristina. Bij een kop koffie werd de koop beklonken. Het bestaande huis werd gesloopt en kort daarna namen Kristina en Kristian contact op met architect Rasmus Bak van Baks Arkitekter. Toen hij het terrein zag, twijfelde hij er geen moment aan dat hier op het platteland in het midden van Jutland iets unieks tot stand kon worden gebracht.

‘Het was belangrijk voor mij en voor Kristina en Kristian om een huis te creëren dat in harmonie is met de natuur van het gebied. Ik denk dat we dit hebben bereikt met het U-vormige gebouw, dat de intieme binnenplaats en aankomstruimte omsluit, en dat met de grote ramen in alle vertrekken een schitterend uitzicht biedt. Het gebouw is omgeven door verhoogde zitterrassen die, samen met het zwevende dak, helpen om buiten en binnen met elkaar te verbinden. Als architectuur, comfort en functionaliteit op deze manier samenkomen, brengt dat rust in het drukke bestaan,’ zegt Bak. 

Aan de muur in de keuken hangt een combinatie van zeshoekige geluiddempende panelen en luidsprekers, beide van B&O, die samen een decoratief effect creëren. Het huis is bovendien voorzien van gestuukte akoestische plafonds van Mute, die zorgen voor een geweldige geluidservaring in alle kamers.  

© Andreas Mikkel Hansen

De keuken van Hanstholm Køkken is op maat gemaakt en perfect afgestemd op het huis. De kraan in de keuken is van Quooker en kan kokend water leveren. De grote ramen, die naar de natuur openen, zijn van Krone. Hetzelfde geldt voor de buitendeuren met hun buitenkant van aluminium en binnenkant van massief eiken. 

© Andreas Mikkel Hansen

De inzet voor de haard is net als de keuken speciaal ontworpen, en de haard zelf is van Spartherm. Hij dient ook als scheidingswand. De warmte van de haard wordt in leidingen gezogen en via de ventilatie en een Genvex-systeem door het hele huis verspreid.  

© Andreas Mikkel Hansen

De lampen boven de eettafel zijn van het Italiaanse merk Il Fanale. Møller & Rothe heeft de lampen en verlichting voor buiten en binnen geleverd. 

© Andreas Mikkel Hansen

Nadat ze Rasmus Bak hadden ontmoet, stortten Kristina en Kristian zich op het bouwproces. Dit betekende vele uren vergaderen op het ontwerpbureau en daarna op locatie. Uren waarin intense gesprekken werden gevoerd over alles van de plattegrond tot en met de dikte van de voegen en de tinten van de lavasteenvloer, om nog maar te zwijgen over de 13 bezoeken aan grindgroeven.

‘We hebben veel steensoorten bekeken, maar het was voor ons belangrijk om de juiste steen te vinden voor onze binnenplaats, die het hele huis verbindt. Sommige van de bestelde stenen waren te groot, maar die hebben we als stapstenen gebruikt om kleine paadjes rond het terrein te vormen,’ legt Kristina uit, waarna ze het gesprek onderbreekt om een passerende fazant na te kijken. 

De vloeren in huis zijn gemaakt van lavasteen, geïmporteerd door Stonecon. Het was een beetje een kleurenpuzzel om de vloer te leggen, maar het heeft geresulteerd in een fantastisch spel van tinten. 

© Andreas Mikkel Hansen

Alle kamers staan in verbinding met het terras en de natuur en kijken uit op de bomen en het meer. 

© Andreas Mikkel Hansen

De stijl van de badkamer vormt een rode draad door het hele huis. De douche is van Vola en de lavastenen op de muren en vloeren zorgen voor een doordachte uitstraling, niet alleen in de badkamer, maar tot in de slaapkamer en woonkamer aan toe. 

© Andreas Mikkel Hansen

Langs het huis lopen terrassen vanwaar Kristina en Kristian kunnen genieten van het uitzicht op zowel het meer als de natuur. Het idee is om de tuin te laten verwilderen, wat de wilde dieren en insecten in het gebied zullen waarderen. 

© Andreas Mikkel Hansen

Het gezin woont nu iets meer dan een jaar in het huis midden in de natuur, en Kristina en Kristian kijken terug op een bouwproces samen met architecten en vakmensen dat in veel opzichten meer was dan de som der delen.

‘We hadden een uitstekende dialoog met de architecten, die ons bijna een script gaven voor hoe het huis eruit zou komen te zien. Dit maakte het voor onze bekwame aannemers en bouwvakkers veel makkelijker om te begrijpen waar we met het project naartoe wilden. Daardoor hebben we nu een huis dat ons rust geeft in het drukke dagelijkse bestaan. We hebben de natuur overal om ons heen, en we hebben dat heuvelachtige uitzicht, dat voor ons herinneringen oproept aan onze tijd in Zwitserland,’ zegt Kristian, en hij voegt eraan toe: ‘We zijn met een enorme focus begonnen aan het proces. Nu we zelf iets gingen bouwen, konden we er maar beter voor zorgen dat het precies bij ons paste, en dat hebben we zeker bereikt.’ 

In het verlengde van de binnenplaats is een ommuurde tuin aangelegd. De grote betonnen muren daarvoor zijn ter plaatse gestort. Hier kunnen Kristina en Kristian een verscheidenheid aan groenten telen, en naast diverse fruitbomen hebben ze ook wilde bloemen aangeplant, die tot de mooiste boeketten kunnen worden verwerkt. 

© Andreas Mikkel Hansen

Zo bouw je op natuurgrond

LET OP HET UITZICHT: Bedenk welke kamers waar komen te liggen en naar welke kant het huis zich moet openen. Het kan slim zijn om een woonkeuken en andere leefruimtes zodanig te plaatsen dat je optimaal van het uitzicht kunt genieten.

RESPECTEER DE OMGEVING: Kies de materialen en de vorm van het huis zo dat het zich natuurlijk naar het landschap voegt. Het Theehuis heeft een lichte uitstraling gekregen door de verhoogde terrassen en het grote overstekende dak.

OVERLEG MET DE GEMEENTE: Buiten de bebouwde kom gelden andere bouwvoorschriften. Daarom is het altijd een goed idee om met de gemeente te overleggen over bestemmingsplannen en vergunningen voordat je aan een project begint. 

© Andreas Mikkel Hansen