Rob en Marlenne komen oorspronkelijk uit het westen, maar zijn voor Robs werk meerdere keren verhuisd. Toen dat hen naar Noord-Brabant bracht, besloten ze vanwege de reisafstand hun heerlijke huis in Rotterdam te koop te zetten.

Omdat Rob en Marlenne met zijn tweeën zijn, verschillen hun woonwensen van die van een gezin met kinderen. Na een lange zoektocht naar een huis, waarbij ze steeds precies in hun hoofd hadden wat ze wilden, ontdekten ze dat het niet eenvoudig was om iets te vinden dat aan hun eisen voldeed.

Toen bleek dat zelf bouwen ook tot de mogelijkheden behoorde, gingen ze dit avontuur aan. Ze konden een kavel kopen aan de rand van een dorp waar ze al eerder hadden gewoond. Dat kwam goed uit, want oude vriendschappen zijn waardevol, zeker als je meermaals bent verhuisd. Bovendien ligt de plek op loopafstand van het natuurgebied de Maashorst.

Glazen achtergevel van woning cedar, tuintafel Extremis.
© Sjoerd Eickmans
Akoestisch paneel Mokko Amsterdam, Poul Kjaerholm Fritz Hansen stoel
© Sjoerd Eickmans

Rob en Marlenne zijn mensen die alles graag goed uitzoeken. Marlenne is zelfstandig binnenhuisadviseur (bekijk haar account marlenneadvies op Instagram), en met haar ervaring op dit terrein en het bouwkundige inzicht van Rob vormden ze samen een goed team. Ze hebben dan ook zelf de bouwbegeleiding gedaan, weliswaar ondersteund door een goede aannemer.
De twee zitten vaak op één lijn, wat bijzonder prettig is voor de besluitvorming bij een bouwproject.

Het was een prachtig proces. Hoewel ze serieuze hobbels hebben moeten nemen, zouden ze, als ze morgen de kans kregen om het nog eens te doen, het avontuur zeker weer aangaan.

Hun droom was een huis te bouwen dat was geïnspireerd op de ontwerpen van de beroemde architect Frank Lloyd Wright, maar helaas stond het beeld-/kwaliteitsplan van de gemeente dit niet toe. Daarom moesten ze een andere richting kiezen.

Dik Geurts houtkachel, lijntekening Klerks en Artemide lamp.
© Sjoerd Eickmans
Open gevel, Dik Geurts houtkachel en draagbalk
© Sjoerd Eickmans

“Ruim 20 jaar geleden werkte ik voor de Zweedse stoffen-ontwerper Fanny Aronsen, en zij inspireerde me toen al met de Scandinavische sfeer die nu door zo veel mensen wordt omarmd. We wilden graag met hout gaan werken en met ruwe, eerlijke
materialen zoals beton, staal, glas. En het huis moest een simpele vorm krijgen,“ vertelt Marlenne.

Ze oriënteerde zich op Pinterest, en de ideeën die daaruit voortkwamen, deelden zij en Rob met de architect. Ze wilden een levensloopbestendige woning bouwen, omdat dit naar hun mening de toekomst zal worden. Daarom hebben ze het huis zo ingericht dat ze in principe volledig op de benedenverdieping zouden kunnen wonen. Op dit moment bevinden zich boven een gastenverblijf en een werkplek.

CH33 Carl Hansen, betonnen vloer en wit kookeiland
© Sjoerd Eickmans
Comprex keuken met wit kookeiland en houten kasten
© Sjoerd Eickmans

De werkplek op de vide kijkt uit op de lucht, bomen en tuin en is een favoriete plek van hen beiden. Ook in de tuin leven ze zich graag uit – ze hebben zelf de aanleg ervan gedaan.

Het huis heeft aan de voorzijde een ‘gesloten’ schil en is aan de achterzijde volledig transparant. Dankzij de enorme glaswand op het zuiden leven Rob en Marlenne met de elementen. Hij geeft een open blik op de lucht, waardoor ze de seizoenen goed ervaren, wat ze als natuurliefhebbers zeer waarderen.

“We hebben echt voor onszelf gebouwd.“

Slaapkamer met betonvloer, Auping en Poul Henningsen.
© Sjoerd Eickmans
Dubbele Essenza wasbak en Intercodam tegels
© Sjoerd Eickmans