Na 12 jaar dankbaar gebruik te hebben gemaakt van vakantiehuisjes van vrienden, kocht architect Karen Kjærgaard zelf een stuk grond op het Deense schiereiland Sjællands Odde. Ze ontwierp er haar eigen vakantiehuis met als uitgangspunt dat ze er het hele jaar door wilde kunnen relaxen en zwemmen – en genieten van het licht op de plek waar het Kattegat zich splitst en de natuur ruig is. Karen richtte het huis ook in met haar eigen design. Ze begeeft zich namelijk op het snijvlak van kunst, design en architectuur, waarbij ze op innovatieve wijze de gestandaardiseerde architectonische praktijken uitdaagt. Al haar werk heeft dan ook een speels en verrassend element. Ze combineert meubel- en conceptueel design, werkt als curator bij architectuur- en designtentoonstellingen en ontwerpt interieurs.

Stalen design vakantiewoning in de natuur
© Gert Skærlund

Het vakantiehuis heeft een archetypische basisvorm met een zadeldak en per zijde één groot venster, afgestemd op de vier windrichtingen. Zo volgt de lichtinval de natuurlijke beweging van de zon. Een voorwaarde voor de architectuur en de indeling was dat het huis geschikt moest zijn voor één persoon maar ook zes slaapplaatsen moest kunnen bevatten. Daarnaast wilde Karen dat het huis duurzaam, betaalbaar en van goede kwaliteit zou zijn. Het resultaat is één grote ruimte van 5,5 bij 11 meter met in het midden een kern met een vliering erboven. De kern fungeert als ruimtescheiding en logeerkamer en bevat een keuken, badkamer, cv-ketel, wasmachine en bezemkast. Doordat de constructie niet precies in het midden staat, is er aan de ene kant een ruime keuken en aan de andere kant een wat bescheidener entree ontstaan.

houten woning met betonnen gietvloer en vliering
© Gert Skærlund
kleurrijke houten keuken met betonnen gietvloer
© Gert Skærlund
houten keuken met smeg apparatuur
© Gert Skærlund

Karen wilde absoluut een onderhoudsarm huis. Daarom koos ze voor een front van gelakte, lichtgrijze stalen profielen. Dit soort platen wordt gewoonlijk niet gebruikt in de woningbouw en zeker niet zoals hier voor de gevels en het dak. Maar in Karens handen vormen ze een stalen doos die uit één stuk lijkt te zijn gemaakt. Die indruk wordt versterkt doordat het een nieuw plaattype is met weggewerkte schroeven en doordat alle details en hoekprofielen zijn meeontworpen. De grootte en detaillering van de ramen en deuren werden bepaald door de breedte van de platen. En omdat Karen wilde dat de lijnen zouden doorlopen, werden de platen bepalend voor het ontwerp van het huis.

houten vakantiewoning met grote ramen en gietvloer
© Gert Skærlund

De strakke, monochrome buitenkant is aan de binnenkant doorgevoerd met behulp van een consequente materiaalkeuze. De wanden en plafonds en de functionele kern en de keukennis zijn bekleed met Pools multiplex voor een uniforme look. De kozijnen zijn van massief, onbehandeld grenen kernhout. Een lichtgrijze gietvloer verbindt de warme houttinten. Het huis is uitstekend geïsoleerd en wordt in de winter volledig verwarmd met de stijlvolle houtkachel Shaker van Antonio Citterio.

houten vakantiehuis met gietvloer
© Gert Skærlund

Het huis wordt omringd door dennen, berken, veldbloemen en felgele brem, waaraan de kleur van de wanden en de Vola-kraan in de badkamer is ontleend. Maar ook in de rest van het huis komt de gele kleur terug: in een plaid, een Raf Simons--stof van Kvadrat, een kruk, een voetenbankje, een kunstwerk en een paar schalen. Het geel krijgt tegenspel van een heldergroene tint op de Eames-eetkamerstoelen en het donkerpaars van de leuning van de vliering. Samen creëren de materialen en kleuren een simpele, lichte sfeer vol zon en zomer. ◆

Stalen design vakantiehuis in de natuur met klaprozen
© Gert Skærlund

Dit artikel en meer inspiratie voor bouwen met hout, en mooie vakantiewoningen, vind je in Scandinavian Living #3 van 2020.

Je koopt hem nu ook online!