De subtiele samenhang

Dit fraaie rijtjeshuis, dat eigendom is van Birgitte en Andreas, heeft een ingrijpende verbouwing achter de rug. Het degelijke handwerk, de vele mooie details en de doordachte keuzes zorgen ervoor dat je je direct op je gemak voelt als je binnenkomt. Samen met een imposante kunstcollectie en een fijne buurt vormt het huis het decor voor het goede leven.

Andreas en Birgitte in de entree van hun huis. Andreas werkt bij een grote firma en Birgitte is marketingmanager van verlichtingsbedrijf Legio. Ze wonen hier samen met hun drie kinderen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Overal in huis zijn interessante kunstwerken te vinden. De meeste zijn geërfd van Birgittes ouders, die echte verzamelaars waren, maar hier op de eerste verdieping vind je twee werken die het stel zelf heeft aangeschaft: een werk van John Kørner en een fotokunstwerk.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

350 m2 baadt in daglicht

Aan een stil zijweggetje ten noorden van Kopenhagen wonen Birgitte en Andreas met hun drie kleine kinderen. Op deze warme zomerdag ligt de tuin er prachtig groen en weelderig bij. Een handdoek en een natte zwembroek zijn nonchalant over het hek bij de buitendouche gehangen en getuigen van een recente duik in de zee, die op slechts een steenworp afstand ligt.

Als je het royale huis van ruim 350 m2 binnenstapt, zie je alleen maar grote, open ruimtes, omkaderd door witte wanden en badend in het daglicht. Zodra je via het tuinhek de voortuin in loopt, krijg je al een gevoel van welbevinden en continuïteit, en dit wordt alleen maar sterker als je via de entree het huis binnenkomt en dan op ontdekkingstocht gaat op de verschillende verdiepingen.

Meerdere muren op de begane grond van het huis zijn gesloopt en er zijn nieuwe dragende constructies geplaatst. Daardoor kom je binnen in een grote lichte ruimte met een woonkamer, keuken en eetkamer plus een iets lager gelegen tweede eethoek en een bijkeuken. Het huis is eenvoudig ingericht met een mix van erfstukken, designklassiekers als de twee PK22-fauteuils in de serre, een bank van Botikken en een oude antieke salontafel
an Bolig & Brocante.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kunstwerken als de messing danser van Reinhoud D’Haese op de schouw en de kleine sculptuur van Robert Jacobsen in de vensterbank geven het huis persoonlijkheid en karakter. De grijze zijden lamp op de vloer is van Legio.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Oog voor detail

Je kunt merken dat er goed is nagedacht over de vraag hoe je een geslaagd thuis voor een gezin van vijf creëert. Het stel had al een ander rijtjeshuis in deze straat verbouwd en heeft in Engeland gewoond, en kon voor dit project dus putten uit eerdere ervaringen. Op basis daarvan hebben Birgitte en Andreas het droomhuis gebouwd waarin het gezin nu woont.

‘We hebben heel veel ervaring opgedaan toen we de eerste keer verbouwden. Maar in die tijd hadden we nog geen kinderen, dus bij dit huis hebben we een aantal zaken wel anders aangepakt. We wisten ook beter wat we wilden,’ verklaart het stel.

Overal in huis is gedacht aan het binnenhalen van zoveel mogelijk daglicht. Vanuit de keuken loopt een trap naar een tweede eethoek in de voormalige garage, die heerlijk licht is dankzij het dakraam en de grote raampartijen en deuren die naar een kleine achtertuin leiden. De kruk PK33 is van Poul Kjærholm. Het schilderij in de serre is van Kasper Bonnén.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De grijze keuken van Kitchen Tailor is van hout en heeft kasten met paneeldeuren en messing grepen en kranen, die bij de geschiedenis van het huis passen. Voor Birgitte en Andreas, die vroeger voor wit op wit zouden gaan, is een grijze keuken met een donker werkblad een moedige keuze.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De eettafel is van wengéhout en gemaakt door een meubelmaker. Eromheen staan klassieke donkere Y-stoelen van Hans J. Wegner. Aan de wand hangt een litho van Miró, die Birgitte heeft geërfd van haar ouders. In de muur erachter zijn speakers ingebouwd die je kunt bedienen met je telefoon.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een huis voor volwassenen en kinderen

Bij heel veel ideeën over de verbouwing van het nieuwe huis stonden de kinderen centraal. Birgitte en Andreas wilden de beste omstandigheden voor de kinderen creëren, zonder de behoeften van de volwassenen uit het oog te verliezen. Bij het nieuwe huis is daarom gezorgd voor een zee van ruimte vóór het huis, waardoor de kinderen direct in de tuin kunnen gaan ravotten als ze thuiskomen, terwijl de ouders naar binnen gaan om op te ruimen, eten te koken, enzovoort.

Verder heeft het stel een grote kelder laten uitgraven, die naast wijnkelder, extra badkamer en logeerkamer ook dient als speelkamer voor de kinderen. Hier kunnen ze heerlijk hun gang gaan als ze vriendjes of vriendinnetjes over de vloer hebben.

In de bijkeuken komen de kasten van Kitchen Tailor terug. Ze krijgen tegenspel van de lavastenen tegels van Made a Mano en van werken van Kurt Trampedach en Günter Förg.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Open ruimtes creëren flow

In samenwerking met de architecten Aandahl og Boisen heeft het stel er ook op gelet dat iedere vierkante meter van het huis benut werd. Dit betekende bijvoor- beeld dat er een heleboel muren zijn gesloopt, nieuwe dragende constructies zijn opgetrokken en een compleet nieuwe indeling is gemaakt.

Als gevolg daarvan kom je nu binnen in een open entree, die in verbinding staat met de keuken, eetkamer en woonkamer. Die laatste bevindt zich een half niveau lager en loopt door naar een voormalige garage die is omgebouwd tot een tweede plek om te eten, een bijkeuken en een toilet, die op hun beurt weer doorlopen naar de kelder en speelkamer. De flow in deze open ruimtes en de prachtige lichtinval geven het huis een speelse, lichte en zorgeloze sfeer.

Vanuit de keuken loop je naar een gezellige eethoek in de voormalige garage. Hier zit je aan een mooie, oude houten tafel op de ingebouwde bank of op de China Chairs van Wegner.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De klassieke uitstraling krijgt tegenspel in de in totaal vier badkamers van het huis, die aangekleed zijn met verschillende kleurrijke tegels van lavasteen van Made a Mano. Vooral de badkamer op de eerste verdieping valt op, met zijn turquoise kleur. Maar hij doet toch elegant en rustig aan dankzij de solide badkamermeubels van hout en de messing kranen van Toni Copenhagen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Elke vierkante meter wordt benut

Ga je vanuit de entree naar boven, dan kom je als eerste op de verdieping waar de kinderen ieder hun eigen kamer en een gedeelde badka- mer hebben. Boven op zolder is er voor de ouders een mooie lichte slaapkamer met een fijne, grote badkamer.

‘Er is hier geen enkele vierkante meter die niet gebruikt wordt, en we hebben ook allemaal onze eigen kamer, zodat we bij elkaar of alleen kunnen zijn. Het huis is echt een eenheid,’ aldus Andreas. Birgitte vervolgt:

‘We hebben heel fijn samengewerkt met de architecten, die we ook bij het vorige huis hadden ingeschakeld. Ze hebben ons vanaf het begin bijgestaan en kenden onze behoeften maar al te goed.’

De badkamer op zolder is met zijn matgroene tegels het meest ingetogen. Hiervandaan ziet het stel dagelijks zwemmers in badjas en op slippers op weg naar zee voor hun ochtendduik. Zo lijkt het alsof ze het hele jaar door in een hotel aan zee logeren.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De slaapkamer op zolder is het coconnetje van het paar. Dit gevoel wordt benadrukt door het zachte kamerbrede tapijt, dat heel fijn aanvoelt onder je blote voeten als je ’s ochtends uit bed stapt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Moedige keuzes

Juist omdat Birgitte en Andreas al ervaring hadden met een grote renovatie, durfden ze moedigere keuzes te maken – niet alleen wat betreft grote, ingrijpende beslissingen, zoals het uitgraven van de kelder of het wijzigen van de dragende constructies van het huis, maar ook op stilistisch gebied. Een voorbeeld hiervan zijn de badkamers, die dankzij kleurrijke lavasteen elk een eigen sfeer hebben.

‘Ik denk niet dat we vroeger voor een turquoise badkamer hadden gekozen. Maar we wilden breken met het idee dat alles spierwit moet zijn, ook al realiseer ik me dat een heleboel mensen zullen denken dat we hier helemaal niet met dat idee hebben gebroken,’ zegt Andreas met een brede glimlach. Birgitte verklaart:

‘Dat we nog steeds zoveel witte muren hebben, komt ook doordat we nogal wat kunst hebben, dus daarom hebben we ook niet radicaal het roer omgegooid.’

Het is leuk om op kunstjacht te gaan in huis, want overal zijn wel kleine schatten te vinden. Hier een sculptuur van Robert Jacobsen en een werk van een onbekende kunstenaar.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De badkamer in de kelder is ook voorzien van lavastenen tegels, die associaties met het Middellandse Zeegebied oproepen. Het kleine werk boven het toilet is van Pierre Alechinsky.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een bijzondere kunstcollectie

Het was ook heel belangrijk dat de kunstcollectie een plek kreeg. Die heeft namelijk een bijzondere, emotionele waarde voor Birgitte.

‘Ik heb de collectie geërfd van mijn ouders, die helaas niet meer leven. Ze waren echte verzamelaars. Mijn ouders vonden kunst belangrijker dan wat dan ook. Ze woonden liever klein en gaven al hun geld uit aan kunst – en dat deden ze al op zeer jonge leeftijd. Ik ben heel dankbaar dat zij hun liefde voor kunst hebben door- gegeven aan ons, en hoewel wij wat minder fanatiek zijn dan zij, breiden we de collectie zo nu en dan uit met nieuwe werken,’ vertelt Birgitte. Andreas besluit:

‘We kunnen ons niet voorstellen dat we hier ooit weggaan! We kunnen zelfs op de fiets naar ons werk, want de stad is nog steeds dichtbij. We zitten in de buurt van het bos, water, ko!ebarretjes, de stad – en daar genieten we enorm van!’

De buitendouche wordt intensief gebruikt in het zomerseizoen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De bank was een cadeau, Hier zijn de koosnaampjes van het stel in gegraveerd.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Achter het huis ligt nog een kleine oase, waar je heerlijk uit de wind kunt zitten. Het kleine bijgebouw fungeert als werkplaats en gastenverblijf.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De tuin is zo aangelegd, dat hij het hele jaar door mooi is, met een heleboel wintergroene planten. Het is een tuin waar je niet veel werk aan hebt, maar die bijna uit zichzelf mooi en groen blijft.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad