Modern en zen wonen in de stad

Wonen in het huis van je dromen, met het gemak van nieuwbouw maar dan wel in een bestaande, sfeervolle wijk – en daarnaast het interieur zelf invullen from scratch. Dat overkwam de bewoners van deze moderne, verfijnde woning.

PATHOU STUDIO

PATHOU STUDIO

PATHOU STUDIO

Onderdeel van een groter project

Voordat Niels, advocaat, en Melanie, eigenaar van stylingbedrijf De Meiden van Versier, met hun kinderen Jones en Bowie hun droomhuis realiseerden, woonden ze in een authentiek oud grachtenpandje midden in Alkmaar. Ze waren verliefd op hun oude huisje, maar al die trappen en bordessen waren niet zo kidsproof, en op den duur besloten ze daarom toch om afscheid te nemen en iets anders te zoeken.

Tijdens hun zoektocht stuitten ze op tekeningen van architect Marco Kramer van Pro6 Vastgoed. Het ontwerp van een vrijstaande woning in het Rembrandtkwartier, een geliefde jarendertigwijk in Alkmaar, was perfect voor Niels en Melanie. De woning heeft grote glazen puien van vloer tot plafond, waardoor het zonlicht overal mooi naar binnen valt. Daarnaast creëert de combinatie van materialen, zoals baksteen, beton, antraciet aluminium en frakéhout een prachtig geheel.

‘Het strakke ontwerp tussen al die mooie jarendertigwoningen maakt ons huis uniek. Mensen blijven vaak even staan kijken, wat in het begin, toen we nog geen gordijnen hadden, wel een beetje wennen was,’vertelt Melanie.

De woning is onderdeel van een project dat ook een appartementencomplex omvat, en voldeed volledig aan de smaak en wensen van de bewoners. Voor het interieur is zo veel mogelijk gekozen voor rust en eenheid, met natuurlijke materialen en spaarzame kleuren. Zo kregen de scharnieren, grepen en glasstrips dezelfde antraciettint als de aluminium puien en hebben alle binnendeuren blinde scharnieren en magneetsluitingen. De eiken Z-trap is geplaatst zonder trapboom, wat rustig oogt.

In de eindfase waren Niels en Melanie bijna dagelijks op de bouw te vinden om de vorderingen te bekijken en in overleg met de aannemer en toeleveranciers kleine aanpassingen door te voeren. Elke dag was er weer iets nieuws geplaatst of afgewerkt – het was alsof ze telkens een cadeautje mochten openmaken.

PATHOU STUDIO

PATHOU STUDIO

PATHOU STUDIO

Een huis met verhalen

Natuurlijk verliep niet alles vlekkeloos. Zo ging de keukenleverancier failliet. Gelukkig hielp Sander Zwart Interieur hen last minute uit de brand door in korte tijd een nog veel mooiere maatkeuken te maken dan het oorspronkelijke idee was – een geluk bij een ongeluk. Ook liep de bouw flink uit, waardoor Melanie, die inmiddels hoogzwanger was van Bowie, minder kon meehelpen dan gepland.

‘Ons huis geeft een zengevoel, we voelen ons er echt thuis,’zeggen Niels en Melanie. ‘En eigenlijk is dat het belangrijkste en mooiste wat een huis je kan bieden. Een van de fijnste momenten is de namiddag, als je het schaduwspel van de bladeren van de bomen op het blad en de wanden van de woonkeuken ziet.’

Veel meubels en producten zijn op maat gemaakt, zoals de witte stalen taatsdeur met geribbeld glas, het badkamermeubel van Jura Grau-natuursteen en eikenhout, de geribbelde glazen afscheiding met geïntegreerde ovale spiegels in de badkamer, de kastenwand met werkplek in de slaapkamer, het kookeiland met een composietblad, dat doorloopt op de laden, en de eikenhouten kastdeuren in de keuken.

‘We vinden het belangrijk dat de spullen die we in huis hebben een verhaal hebben of ambachtelijk gemaakt zijn. Zoals de Big Bubble-lamp boven de eettafel van studio Alex de Witte, die we op een designbeurs van Alex zelf hebben gekocht. Ook was het geweldig om op de werk- plaats van Kesselaar Special Metals (waar Melanie destijds werkte, red.) de enorme taatsdeur, de trapleuning en het spiegelframe voor in de badkamer tot leven te zien komen. Als je er van idee tot tekening en van productie tot eindontwerp bij bent, geniet je er echt van als iets uiteindelijk geplaatst wordt,’ zegt Melanie.

PATHOU STUDIO

PATHOU STUDIO

PATHOU STUDIO

‘Ons huis geeft een zengevoel, we voelen ons er echt thuis. En eigenlijk is dat het belangrijkste en mooiste wat een huis je kan bieden.’

PATHOU STUDIO

PATHOU STUDIO

PATHOU STUDIO

PATHOU STUDIO

PATHOU STUDIO