Casa Ry is vernoemd naar de locatie in de heuvels van Jutland en kenmerkt zich door simpele materialen en de interactie tussen horizontale en verticale lijnen. Dat geldt ook voor de tuin, waar betonnen bestrating, grind en verhoogde borders van cortenstaal een geometrisch samenspel aangaan.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Als je een drukke baan hebt, dan is een vaste basis die toegang biedt tot de inherente rust en balans van de natuur onmisbaar. Een Deens-Duits echtpaar heeft deze basis gevonden in het weelderige landschap van Oost-Jutland, waar ze van ruwe materialen een gestileerde U-vormige ‘boerderij’ lieten bouwen die zo functioneel is dat ze alle vrijheid hebben als ze thuis zijn.

De architecten Niels Christoffersen en Erik Weiling hebben de wensen van het stel geïnventariseerd en omgezet in een woning die architectonisch een connectie heeft met de boerencultuur, maar qua uitstraling verfijnd, stijlvol en simpel is. De opdrachtgevers wilden graag dat hun huis uit drie zelfstandige delen zou bestaan, elk met zijn eigen functie, rondom een centrale binnenplaats.

Het is daardoor een besloten binnenplaats geworden, met terrassen en betonnen en stenen bestrating in combinatie met verhoogde borders van cortenstaal.

Het exterieur zie je binnen terug met plafonds tot in de nok die de uitwendige dakconstructie volgen. Aan weerszijden zijn panoramaramen geplaatst die de geometrie markeren – een architectonische truc die tevens binnen en buiten in elkaar laat overvloeien en veel licht binnenlaat. Dikke, zware gordijnen van velours met linnen van Chivasso bieden privacy, geven de ruimte een exclusieve tactiliteit en bevorderen de akoestiek. De inrichting is simpel, met een hoofdrol voor bank Michel Club van Antonio Citterio voor B&B Italia. De zwarte eethoek bestaat uit tafel Slim van Bertram Pot voor Arco, met daaromheen Hans J. Wegners CH23-stoelen van Carl Hansen & Søn. De hanglampen zijn w151 Extra Large Pendants van Wästberg.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De kamers liggen in elkaars verlengde en zijn verbonden door een open corridor, waardoor je blik vrij kan rondgaan en het licht binnenstroomt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De keuken van gerookt eiken en natuursteen vormt met zijn ingebouwde elementen de achtergrond voor de gecombineerde keuken en woon-eetkamer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een compact keukeneiland markeert de overgang naar het woongedeelte.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De vleugel die gericht is op het meer en een glooiend gedeelte van de tuin, bevat de woonkamer, keuken, slaap- en badkamers. De centrale vleugel biedt plaats aan de bijkeuken, opslag, werkplaats en carport, en de derde vleugel fungeert als volière voor een paar giervalken. Alle vleugels zijn aan de buitenzijde bekleed met horizontaal geplaatst Canadees cederhout.

Dit hout is onderhoudsvrij en vergrijst prachtig, en deze grijstinten passen perfect bij de aluminium daken. De horizontale lijnen van het gebouw en de verticale lijnen van het dak creëren een visueel ritme. De strakke uitstraling van het gebouw is vooral te danken aan het zadeldak en de afwezigheid van storende elementen als dakgoten en een ventilatiesysteem, die onzichtbaar zijn geïntegreerd in het gebouw voor een elegante aanblik.

Aan de andere kant van de kamer is opnieuw het donkere eikenhout te zien, nu als kader voor de ingebouwde houtkachel en houtopslag.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De bijkeuken ligt in een bijgebouw, dat het hoofdhuis met de carport en werkplaats verbindt. De inrichting is hier zwart en naturel gehouden en weerspiegelt de strakke stijl van de architectuur.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het geheel oogt superstrak, en de materiaalkeuze is van een vanzelfsprekende eenvoud. Aan weerszijden van de centrale keuken en woonkamer bevinden zich identieke badkamers met meubilair van Bygholm Wood en slaapkamers. Alles is in een natuurlijke flow met elkaar verbonden, maar schuifdeuren zorgen voor de nodige privacy. Net zoals er binnen open verbindingen en maximale toegankelijkheid zijn, is er ook aan de overgangen tussen binnen en buiten gedacht.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Grote schuurdeuren, bekleed met verticale planken van cederhout en met stalen schuifrails aan de buitenzijde, benadrukken de rustieke sfeer en de authentieke verwijzingen. Ze zorgen voor een optimale toegankelijkheid en bieden de mogelijkheid contrasten tussen een open en gesloten ruimte te creëren.

Ook binnenshuis zijn simpele architectonische trucs toegepast, vooral in de woonvleugel, die in tegen- stelling tot de twee andere vleugels doorlopende raampartijen heeft met uitzicht op de binnenplaats, het grasland en het meer. De plafonds lopen door tot in de nok, wat voor een uitnodigende ruimtelijkheid zorgt. Centraal in de woning zijn de keuken en woonkamer in elkaars verlengde geplaatst.

Aan weerszijden hiervan liggen twee identieke gedeelten die wat meer privé zijn, met slaapkamers en badkamers, en die afgeschermd kunnen worden met schuifdeuren. De visuele flow die op deze manier wordt verkregen, loopt door het hele huis en laat het licht en de natuur binnen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De verticale lijnen van het dak bieden grafisch tegenwicht aan het horizontaal aangebrachte cederhout. De drie gebouwen zijn zo geplaatst dat ze een natuurlijk onderkomen in de natuur vormen. Ook buiten zijn grijze materialen gebruikt. Beton en steen zorgen voor variatie en afbakening.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Casa Ry bestaat uit drie zelfstandige gebouwen met ieder hun eigen functie. Dit principe komt van de typische U-vormige boerderij die een binnenplaats omzoomde. Met hun strakke zadeldaken ogen de gebouwen grafisch scherp. Alle overbodige en visueel storende elementen zijn weggelaten. Overgebleven zijn de strakke vorm en fraaie materialen. De gevelbekleding is van Canadees cederhout, dat mooi vergrijst in tinten die bij de grijze aluminium daken passen. Om het huis ligt een ongerept stuk grasland, terwijl de natuur wat meer aan banden is gelegd in verhoogde borders van cortenstaal.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De wens was een simpel bouwkundig ontwerp, robuuste materialen en een minimum aan onderhoud. Het grijze beton van de binnenplaats is doorgevoerd in de kamers. De keukenelementen zijn van donker hout, net als de bekleding van de wand met de open haard erin, die ook de afscheiding naar een van de slaapvertrekken vormt.

De ritmische afwisseling tussen beton en split op de binnenplaats wordt herhaald in het woonhuis, waardoor de ogen rust krijgen en er een fijne, hechte sfeer ontstaat. Mocht er behoefte zijn aan nog meer geborgenheid, dan kunnen de ramen afgeschermd worden met doorlopende velours gordijnen in een diepe paarstint die een dialoog aangaat met het grijze kleurenpalet van het huis.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad